Info
x
Bolnavii sida vor rãmâne fãrã medicamente
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 10:10
V� supun aten�iei comunicatul de pres� UNOPA din 19.05.2010:
Pacientii cu HIV/SIDA din Romania � fara tratament, fara sperante Medicamentele pentru pacientii seropozitivi din Romania s-au epuizat in peste 15 judete, iar restul judetelor vor epuiza stocurile in aceasta saptamana. Subfinantarea programului de tratament, intarzierea cu peste o luna a fondurilor, procedurile foarte grele de achizitie, lipsa de responsabilitate fata de pacienti au condus la cea mai mare criza a tratamentului pentru acesti bolnavi din ultimii 8 ani. Continuitatea tratamentului este vitala pentru persoanele seropozitive, intreruperea tratamentului inseamna pierderea sansei unor ani dintr-o viata oricum scurtata de boala. Dupa intreruperea tratamentului in jumatate din tara din prima jumatate a lunii aprilie 2009, rezolvata pentru 3 saptamani prin alocarea unor fonduri de catre CNAS, pacientii seropozitivi sunt acum in situatia de a intrerupe tratamentul mai mult de doua saptamani. CNAS a dat drumul la filele de buget pe anul 2010, pentru toate programele nationale vineri, 14 mai, desi ele trebuiau sa plece inca din luna martie. Pentru banii acestia spitalele trebuie sa deruleze procedura de achizitie publica, in consecinta medicamentele nu au cum sa ajunga la pacienti mai devreme de cel putin 3 saptamani, in conditiile in care toate rezervele spitalelor se epuizeaza saptamana aceasta. In acest moment peste 1000 de pacienti nu mai au tratamentul ARV, iar restul pana la 7000 aflati in tratament il vor intrerupe curand. Conducerea UNOPA s-a intalnit astazi cu Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dl. Nicolae Lucian Duta, cerand solutii urgente pentru pacientii care acum nu mai au tratament. Conducerea CNAS a ridicat neputincioasa din umeri, aruncand vina pentru subfinantarea programului si pentru intarzierea fondurilor asupra Ministerului Finantelor, care nu a virat la timp banii colectati pentru CNAS. Am primit promisiunea ca de la CNAS va pleca o instructiune catre casele judetene si spitale in care se va recomanda achizitia tratamentului prin procedura achizitiei de urgenta, permisa de Legea Achizitiilor Publice, pentru ca pacientii sa aiba acces imediat la tratament. Totodata in curand se va da drumul achizitiei centralizate a tratamentului de catre CNAS, care ar rezolva problemele de management local al achizitiilor si ar conduce la preturi mai mici pentru tratament. S-a discutat si despre faptul ca banii alocati acum pentru tot anul 2010 nu ajung decat pentru maxim 4 luni, practic s-a finantat cam 60% din bugetul necesar. Presedintele CNAS nu a putut sa ofere un raspuns la intrebarea despre ce se va intampla peste 4 luni, ne-a �consolat� spunandu-ne ca ca si cei cu cancer, cu TBC, toate celelalte programe nationale sunt in situatia asta. �Ne-am intors in urma cu 15 ani, la perioada neagra de care credeam ca am scapat. Atunci pacientii erau ingroziti de perspectiva mortii, pentru ca nu aveam tratament. Acum este la fel, tot ce s-a facut in ultimii 8 ani, toata aceasta generatie de tineri seropozitivi care lupta de 20 de ani cu boala, totul se naruie. Toate visele, toate sperantele, toate planurile pacientilor cu HIV se naruie in conditiile lipsei tratamentului. Intreruperea mai mare de cateva zile a schemei terapeutice conduce la esecul schemei de tratament, acesta devine ineficient. Pacientul trebuie reevaluat, facute testele de rezistenta, pentru a vedea ce tratament mai este eficient. Chiar daca ar fi bani sa se faca asta, desi nu sunt, pentru multi nu va mai fi nici o solutie�, ne-a declarat Cristian Rosu, Presedintele UNOPA. �Facem un apel disperat la managerii spitalelor din tara care trebuie sa achizitioneze tratamentul, sa isi asume procedura achizitiei de urgenta, sa comande rapid tratamentul ARV astfel incat intreruperea tratamentului sa fie doar de cateva zile. Facem apel la ei, sa fie responsabili si sa aduca imediat tratamentul pentru pacientii nostri. Ordonanta 34/2006, art. 122 le permite sa asigure tratamentul de urgenta si situatia aceasta chiar este o urgenta. La fel, cerem managerilor de spital sa asigure tratamentul pentru toti pacientii, sa cheltuie din fondurile alocate atat cat este necesar pentru tratamentul tuturor pacientilor seropozitivi, pana in momentul cand se epuizeaza toti banii. Vom vedea ce vom face cand se vor epuiza fondurile, dar pana atunci tratamentul trebuie sa ajunga pentru toti. Nu putem alege cine sa primeasca tratament si cine nu, nu putem ca din 100 de pacienti sa dam tratament numai la 60 ca sa ne ajunga banii pana in decembrie, asa cum cere Casa Nationala spitalelor , impunandu-le sa se incadreze in bugetul alocat� a declarat Iulian Petre � Director Executiv UNOPA. Judetele unde pacientii ne-au semnalat intreruperea tratamentului sunt: Arad, Timis, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Mures, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Prahova, Suceava, Neamt, Vrancea, Bucuresti. Nu avem date din toate judetele, dar calculele arata ca situatia se va generaliza la nivelul tuturor judetelor in curand, daca nu se achizitioneaza tratamentul in procedura de urgenta. Biroul de Presa UNOPA Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 12:12
Trist dar adev�rat Adi, dar, at�t timp c�t sistemul de s�natate rom�nesc se afl� �ntr-o degringolad� total�,( nici m�car nu-�i merit� titulatura )at�t timp c�t este subfinan�at,( f�r� a spune ceva despre c�pu�area sa de c�tre diferite firmule�e de garsonier�, sau de c�tre medici angaja�i �n sistem dar care-�i mai deschid �i cabinete particulare de apartament ) sau de c�tre farmaciile ce-au devenit particulare peste noapte �i-ntr-un adev�rat parteneriat p�gubos fa�� de cet��eanul cu prob. de s�n�tate, spoliaz� financiar, at�t sistemul de s�n�tate c�t �i pe cet��ean, �mpreun� cu firmele importatoare de medicamente (inclusiv cele ce distribuie aceste medicamente)..etc. etc....m� �i mir c� p�n�-n prezent sistemul de s�n�tate nu s-a pr�bu�it p�n� acum.
Nu cunosc situa�ia exact� pe sec�iunea, bolnavilor de SIDA, dar �mi �nchipui c� �i acolo "se-nt�mpl�" exact ca-n cel de asisten�� �n ceea ce-i privesc pe cei bolnavi de cancer. Dac� pentru un necesar de finan�are de 4,5Mld ( except�nd finan�area domeniului de cercetare) s-au asigurat numai 1,5Mld.�, despre finan�area celorlalte departamente ale sistemului de s�n�tate, chiar nu se mai poate face nici un comment. Trist, foarte trist� aceast� situa�ie, �i totu�i nimeni nu dore�te �i nu se solidarizeaz� �n vederea schimb�rii acestor situa�ii ce par imposibil de schimbat, cu toate c�; �n opinia-mi, este faorte greu de reparat �andramaua sistemului de s�n�tate rom�nesc, de preferat un altul, construit de la zero. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 18:52
Mytcor, situa�ia persoanelor seropozitive este cu at�t mai dramatic� cu c�t r�spunderea pentru infectarea genera�iei 88-91este a statului rom�n (neglijen��, instrumentar, etc.). Acum, nu doar c� Rom�nia (prin pre�edin�ii ei) nu au formulat o apologie public� (pentru a-i reabilita m�car moral �n fa�a insultelor, discrimini�rilor �i inuendo-urilor ale c�ror victime sunt), ci �i condamn�, con�tient �i ridic�nd din umeri, d�nd vina pe criz�, la moarte sigur�. E ca �i cum ai opri oxigenul, s�ngele sau hrana...f�r� de care �tii foarte bine c� pacientul moare. R�ul �nc� mai poate fi diminuat dac� spitalele se mi�c� repede, dar, �i dac� o fac, bolnavii tot vor r�m�ne cel pu�in dou� s�pt�m�ni f�r� ARV; dup� care...o vor lua din noua de la cap�t, alte analize, noi scheme, alte costuri...pentru ca, �n final, cineva s� hot�rasc�, prin decembrie probabil, c� 60% merit� s� tr�iesc�, iar 40% nu.
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 5243 mesaje Membru din: 11/08/2009 |
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 19:30
In momentul de fata "se umbla" prin zona unde impactul nu este atat de mare ! Urmeaza si restul bolnavilor -cardiaci-diabetici--bolnavii dependenti de dializa-cei cu hepatita ,etc ! Oamenii nu se trezesc decat atunci cand le ...vine randul ! Nu exista solidaritate ! La fel se intampla cu scaderea salariilor si pensiilor ! Cei de la privat nu inteleg ca le va fi si lor mai greu ! Solutia este "modificarea " guvernantilor -trebuie curatenie generala -astfel ...dupa ei potopul ! Pensionarile anticipate dispar-urmeaza cei cu pensii medicale-concediile medicale se vor efectua sub control politienesc iar mai tarziu s-ar putea sa mancam sub indrumarea atenta a unui politruc ! Daca aveti rabdare o sa le traiti pe toate -curajul le vine unora mai greu in schimb lasitatea primeaza ! Aveti ceea ce ati creat in 20 de ani -a vrea in continuare asa ceva inseamna ....faliment -falimentul fiecaruia in parte -distrugerea eului si acceptarea unei vieti fara nicio satisfactie !
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 20:34
De la: adipopa, la data 2010-05-25 18:52:52Mytcor, situa�ia persoanelor seropozitive este cu at�t mai dramatic� cu c�t r�spunderea pentru infectarea genera�iei 88-91este a statului rom�n (neglijen��, instrumentar, etc.). Acum, nu doar c� Rom�nia (prin pre�edin�ii ei) nu au formulat o apologie public� (pentru a-i reabilita m�car moral �n fa�a insultelor, discrimini�rilor �i inuendo-urilor ale c�ror victime sunt), ci �i condamn�, con�tient �i ridic�nd din umeri, d�nd vina pe criz�, la moarte sigur�. E ca �i cum ai opri oxigenul, s�ngele sau hrana...f�r� de care �tii foarte bine c� pacientul moare. R�ul �nc� mai poate fi diminuat dac� spitalele se mi�c� repede, dar, �i dac� o fac, bolnavii tot vor r�m�ne cel pu�in dou� s�pt�m�ni f�r� ARV; dup� care...o vor lua din noua de la cap�t, alte analize, noi scheme, alte costuri...pentru ca, �n final, cineva s� hot�rasc�, prin decembrie probabil, c� 60% merit� s� tr�iesc�, iar 40% nu. ...m�car ptr. cazuri speciale, sau �ntr-o asemenea situa�ie de-o asemenea for�� major , cred c� se pot elibera sume din fondurile constituite la dispozi�ia guvernului., ar fi un gest de minim� moralitate �i solidaritate din partea unui executiv ce pretinde c� administreaz� cu minim bun sim� �i-o minim� responsabilitate interesele propriilor cet��eni, este timpul nu numai a solicita resopnsabilizarea celor �ndritui�i , ci chiar solicitarea organelor juridice, de a-�i face datoria �n ceea ce prive�te r�spunderea celor ce se fac vinova�i de-o asemenea situa�ie. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 23:06
De la: karpov, la data 2010-05-25 19:30:36In momentul de fata "se umbla" prin zona unde impactul nu este atat de mare ! Urmeaza si restul bolnavilor -cardiaci-diabetici--bolnavii dependenti de dializa-cei cu hepatita ,etc ! Oamenii nu se trezesc decat atunci cand le ...vine randul ! Nu exista solidaritate ! Impactul nu se m�soar� numai la nivelul persoanelor direct afectate de o decizie politic� (chiar �i a�a, popula�ia infectat� HIV num�r� �n prezent �n jur de 8,000 de persoane �n Rom�nia, ceea ce nu e deloc nesemnificativ), ci �i (sau mai ales) la nivelul re-orient�rii morale a unei na�iuni �n momente de criz�. C�nd reducem finan�area medica�iei pacien�ilor seropozitivi, oricare ar fi justific�rile contextuale, nu mic�or�m doar �ansele acestora de supravie�uire (de�i, �n sine, acesta este deja un act criminal), ci schimb�m �ns�i valoarea pe care noi societatea o atribuim fiin�ei umane (purt�toare de semnifica�ie �i chip dumnezeiesc p�n� la urm�). Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 23:30
De la: mytcor, la data 2010-05-25 20:34:07...m�car ptr. cazuri speciale, sau �ntr-o asemenea situa�ie de-o asemenea for�� major , cred c� se pot elibera sume din fondurile constituite la dispozi�ia guvernului., ar fi un gest de minim� moralitate �i solidaritate... Problema este c� Ministerul Finan�elor a deblocat sumele necesare achizi�ion�rii de c�tre spitale, conform procedurilor legale de achizi�ie, a medica�iei antiretrovirale cu �nt�rzieri care provoac� �n acest moment oprirea tratamentului pe o perioad� de dou� s�pt�m�ni, dac� nu �i mai mult. Mul�i pacien�i sunt deja �n aceast� situa�ie. Dar ce e �i mai grav, repet, este c� ne-am pomenit dintr-o dat� �ntr-o discu�ie moral� extrem de alunecoas� �n urma propunerii guvernului de a finan�a medica�ia popula�iei seropozitive numai �n propori�ie de 60%. Efectul unei astfel de decizii ar fi dezastruos, indiferent cum s-ar distribui procentele! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Nero_reloaded 736 mesaje Membru din: 5/05/2010 Oras: Brasov |
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 23:37
Domnule Popa , scandalurile ieftine , propuse de "opozi�ia" ultraorgolioas� din Rom�nia , face ca , adev�rate probleme de interes na�ional , cum este aceasta , s� fie trecute cu vederea !...
E mult mai interesant s� "demonstr�m" f�r� probe , c� B�sescu e be�iv sau chior , ... c� Boc e mic .... �i adev�ratele probleme ale Statului rom�n , s� le trecem �n flancul doi sau trei ....sau ultimul .... E mult mai u�or s� d�m din papagal , dec�t s� facem !! Meteahn� veche , domnule Popa !.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 23:52
De la: adipopa, la data 2010-05-25 23:30:18De la: mytcor, la data 2010-05-25 20:34:07...m�car ptr. cazuri speciale, sau �ntr-o asemenea situa�ie de-o asemenea for�� major , cred c� se pot elibera sume din fondurile constituite la dispozi�ia guvernului., ar fi un gest de minim� moralitate �i solidaritate... ...Adi, a� dori s� cred, c�-�i sunt cunoscute at�t discu�iile �i contoversele, cu privire la acele veritabile trialuri ale domeniului public c�t �i privat din sistemele de s�n�tate occidentale, at�t la nivel clinic c�t �i �tiin�ific. din p�cate, chiar �i-ntr-un sistem medical de anvergura , profesionalizarea �i tehnicizarea celui occidental, etica managerial� de administrare a sistemului, nu coincide cu moralitatea, dinp�cate. ....totu�i, n-a� omite funda�iile, mecenatele, c�t �i asisten�a oferit� de c�tre diferitele culte. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 23:58
De la: Nero_reloaded, la data 2010-05-25 23:37:30Domnule Popa , scandalurile ieftine , propuse de "opozi�ia" ultraorgolioas� din Rom�nia , face ca , adev�rate probleme de interes na�ional , cum este aceasta , s� fie trecute cu vederea !...E mult mai interesant s� "demonstr�m" f�r� probe , c� B�sescu e be�iv sau chior , ... c� Boc e mic ....�i adev�ratele probleme ale Statului rom�n , s� le trecem �n flancul doi sau trei ....sau ultimul .... Da, finan�area nediminuat� �i ne�ntrerupt� a tratamentului antiretroviral este o problem� serioas� a statului rom�n �i totodat� nedemn� de a fi pus� al�turi de aprecieri la adresa staturii �i aspectelor fizice ale unui politician sau altul. Este o obliga�ie moral� fundamental�, datorit� valorii fiin�ei umane, obliga�ie de la care statul nu poate abdica, indiferent dac� hot�r�te s� reduc� salariile �i pensiile, sau dac� majoreaz� TVA-ul sau cota unic�. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Nero_reloaded 736 mesaje Membru din: 5/05/2010 Oras: Brasov |
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 00:05
P�i aici avem noi probleme grave !! Moralitatea clasei politice rom�ne�ti !! Care a l�sat s� cad� �n derizoriu tocmai defini�ia prezen�ei lor acolo , �i anume , ap�rarea interesului public !!!
Cet��eanul a fost uitat , timp de 65 de ani , �n m�ndra �i frumoasa noastr� patrie !!! interesul personal , �n schimb .... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 00:26
De la: mytcor, la data 2010-05-25 23:52:36...Adi, a� dori s� cred, c�-�i sunt cunoscute at�t discu�iile �i contoversele, cu privire la acele veritabile trialuri ale domeniului public c�t �i privat din sistemele de s�n�tate occidentale, at�t la nivel clinic c�t �i �tiin�ific. din p�cate, chiar �i-ntr-un sistem medical de anvergura , profesionalizarea �i tehnicizarea celui occidental, etica managerial� de administrare a sistemului, nu coincide cu moralitatea, dinp�cate. Mytcor, sunt bine�n�eles con�tient c�, nici �ntr-o �ar� din lume, finan�area sistemului de s�n�tate, fie c� este f�cut� din fonduri publice fie c� este f�cut� din fonduri private (sau �n vreo combina�ie a celor dou�), nu poate beneficia de fonduri nelimitate �i nediminuabile (�n anumite condi�ii). Asta e; nu putem tr�i ve�nic. Dar aici nu vorbim despre reducerea unor cheltuieli inutile sau de eficientizarea actului medical (reduceri cu care a� fi �ntru totul de acord), ci vorbim despre o decizie politic� imoral� (dac� se va materializa) de a diminua cu 40% finan�area medica�iei persoanelor seropozitive, �tiind foarte bine c� aceast� decizie atrage dup� sine sc�derea drastic� �i imediat� a sistemului imunitar, �i inevitabil decesul. Cine �i d� statului dreptul sau cine ar putea s�-l scuze (�n numele c�rui alt bine) pentru reducerea popula�iei seropozitive chiar �i cu un singur procent (f�r� a face desigur asocia�ii de tip genocidic)? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 00:45
De la: adipopa, la data 2010-05-26 00:26:28De la: mytcor, la data 2010-05-25 23:52:36...Adi, a� dori s� cred, c�-�i sunt cunoscute at�t discu�iile �i contoversele, cu privire la acele veritabile trialuri ale domeniului public c�t �i privat din sistemele de s�n�tate occidentale, at�t la nivel clinic c�t �i �tiin�ific. din p�cate, chiar �i-ntr-un sistem medical de anvergura , profesionalizarea �i tehnicizarea celui occidental, etica managerial� de administrare a sistemului, nu coincide cu moralitatea, dinp�cate. Adi , ��i in�eleg am�r�ciunea personal� fa�� de-o asemenea situa�ie �i chiar m� solidarizez cauzei , dar trialul la care am f�cut referire, vizeaz� chiar indivizi umani, �n special pe criterii de v�rst� �i chiar faz�, a st�rii de s�n�tate. Moralitatea acestor practici, in sensul la care sunt sigur c� te referi, cred c-a apus de foarte mult� vreme la nivel social, f�r� a mai vorbi de atitudinea corpului rofesioni�tilor din domeniul administrativ ce manageriaz� sistemul de s�n�tate sau la nivelul corpului medical efectiv. Trist !... realismul meu s-ar putea s� deranjeze, scuze ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 01:01
De la: mytcor, la data 2010-05-26 00:45:40Moralitatea acestor practici, in sensul la care sunt sigur c� te referi, cred c-a apus de foarte mult� vreme la nivel social, f�r� a mai vorbi de atitudinea corpului rofesioni�tilor din domeniul administrativ ce manageriaz� sistemul de s�n�tate sau la nivelul corpului medical efectiv. Dac� a� crede c� administrarea actului medical a �ncetat s� mai pun� �ntreb�ri de ordin moral sau s� le considere relevante (al�turi de cele de ordin financiar), ar trebui �i s� cred c� administratorii acestuia (de la medic la manager) nu trebuie de fapt s� dea socoteal� (sau pur �i simplu nu dau socoteal�) �n fa�a cet��ii de deciziile pe care le iau. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 01:14
De la: adipopa, la data 2010-05-26 01:01:24De la: mytcor, la data 2010-05-26 00:45:40Moralitatea acestor practici, in sensul la care sunt sigur c� te referi, cred c-a apus de foarte mult� vreme la nivel social, f�r� a mai vorbi de atitudinea corpului rofesioni�tilor din domeniul administrativ ce manageriaz� sistemul de s�n�tate sau la nivelul corpului medical efectiv. ...sincer ?...cred c� nu, nu dau ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 08:56
De la: mytcor, la data 2010-05-26 01:14:22De la: adipopa, la data 2010-05-26 01:01:24Dac� a� crede c� administrarea actului medical a �ncetat s� mai pun� �ntreb�ri de ordin moral sau s� le considere relevante (al�turi de cele de ordin financiar), ar trebui �i s� cred c� administratorii acestuia (de la medic la manager) nu trebuie de fapt s� dea socoteal� (sau pur �i simplu nu dau socoteal�) �n fa�a cet��ii de deciziile pe care le iau. Mda, este �i acesta un model de �n�elegere a afacerilor de stat (ceea ce Aristotel numea alt�dat� "politika"), dar un model destul de cinic. �ntre cinism �i naivitate �ns� exist� o pletor� de posibilit��i �i nuan�e mult mai atr�g�toare dec�t extrema lui "nu, nu dau." Raporteaza abuz de limbaj |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 09:00
Sint persoane imbolnavite de sida, din cauza tratamentelor medicale. Din anii 80. Copii mici. Dar si adulti. De la transfuzii in special.
Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 10:17
De la: nastasemihail, la data 2010-05-26 09:00:47Sint persoane imbolnavite de sida, din cauza tratamentelor medicale. Din anii 80. Copii mici. Dar si adulti. De la transfuzii in special. Mihai, dac� e�antionul reponden�ilor din cadrul Anchetei asupra comportamentelor cu risc de transmitere HIV �n r�ndul tinerilor care tr�iesc cu HIV/SIDA �n Rom�nia (2009) este reprezentativ �n ce prive�te �ntreaga comunitate a persoanelor seropozitive, atunci distribu�ia acesteia �n func�ie de calea de infectare st� cam a�a: a) 80% din persoanele seropozitive au fost infectate pe cale nozocomial�, adic� �ntr-o unitate medical�, prin transfuzii cu s�nge infectat sau prin utilizarea de echipamente medicale incorect sterilizate; b) 4% au fost infectate prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectat� cu HIV; �i c) 1% prin transmiterea de la mama la f�t. Prin urmare, popula�ia infectat� HIV �i/sau bolnav� SIDA este �n cea mai mare parte adult�, iar calea de transmitere a fost preponderent nozocomial�. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 11:29
De la: adipopa, la data 2010-05-26 08:56:02De la: mytcor, la data 2010-05-26 01:14:22De la: adipopa, la data 2010-05-26 01:01:24Dac� a� crede c� administrarea actului medical a �ncetat s� mai pun� �ntreb�ri de ordin moral sau s� le considere relevante (al�turi de cele de ordin financiar), ar trebui �i s� cred c� administratorii acestuia (de la medic la manager) nu trebuie de fapt s� dea socoteal� (sau pur �i simplu nu dau socoteal�) �n fa�a cet��ii de deciziile pe care le iau. ..exact Adi, acel r�spuns exprim� at�t convingerile c�t �i-acuzele-mi , ce sunt extreme, ptr. c� �i situa�iile de-acest gen sunt extreme. ...numai c�; Aristotel mai analiza, at�t cauzele c�t �i preven�ia revoltelor �n cadrul comunit��ilor politice , mai spunea c� ; cet��enii ar trebui s� participe activ la via�a politic� a cet��ii, astfel �nc�t bun�starea comunit��ii politice c�t �i-a cet��enilor respectivi s� n-aib� de suferit Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 11:57
...apropos: "Avatar".... etica economic� VS moralitate existen�ial�
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 12:44
De la: mytcor, la data 2010-05-26 11:29:02cet��enii ar trebui s� participe activ la via�a politic� a cet��ii, astfel �nc�t bun�starea comunit��ii politice c�t �i-a cet��enilor respectivi s� n-aib� de suferit Tocmai de aceea este important s� �ncadr�m noul discurs politic despre reducerea cu 40% a finan��rii medica�iei pentru persoanele seropozitive pe coordonate morale (a� vrea s� aud o astfel de justificare din partea guvernului, nu doar c� nu sunt bani) �i �n contextul d�rii de seam� �n fa�a cet��enilor (indiferent dac� politicienii o doresc sau nu). Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 12:56
De la: mytcor, la data 2010-05-26 11:57:41...apropos: "Avatar".... etica economic� VS moralitate existen�ial� Avatar poate fi privit �i ca un manifest anti-colonialist (cu idealiz�ri exagerate bine�n�eles c�nd e vorba de descrierea grupurilor din afara civiliza�iei cunoscute), anti-militar (specific �mpotriva r�zboiului din Golf, mai ales c� miza �n ambele cazuri este un mineral), anti-tehnologie (omul �mpotriva ma�inii, de�i folosirea tehnologiei 3D pentru a spune povestea deconstruie�te tocmai discursul anti-tehnologic), anti-religie (avoc�nd un panteism de sorginte modern�) �i anti-capitalist (de�i Cameron este el �nsu�i un capitalist-practician, oric�t ar �ncerca s� se deghizeze �n altceva, din moment ce �i comercializeaz� crea�iile artistice dup� toate canoanele capitaliste). Am mai discutat, la lansare, despre Avatar; personal, nu cred c� arunc� vreo lumin� nou� asupra problematicii HIV/SIDA �n Rom�nia (dar �n�eleg de ce l-ai adus �n discu�ie). Raporteaza abuz de limbaj |
|
Dorinel 3855 mesaje Membru din: 24/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 13:06
De la: adipopa, la data 2010-05-26 12:44:47Adi ... afar� plou� !De la: mytcor, la data 2010-05-26 11:29:02cet��enii ar trebui s� participe activ la via�a politic� a cet��ii, astfel �nc�t bun�starea comunit��ii politice c�t �i-a cet��enilor respectivi s� n-aib� de suferit Azi, mai mult ca niciodat�, sim�im din plin cum ne trec milimetric pe l�ng� ceaf� gloan�ele rezultatelor iresponsabilit��i politicului d�mbovi�ean ... din ultimi 20 de ani . Nu exist� excep�ii.
Ori suntem capitalisti, ori nu mai suntem.
|
|
Fosta membra 9am.ro 5243 mesaje Membru din: 11/08/2009 |
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 13:44
De la: Dorinel, la data 2010-05-26 13:06:50De la: adipopa, la data 2010-05-26 12:44:47Adi ... afar� plou� !De la: mytcor, la data 2010-05-26 11:29:02cet��enii ar trebui s� participe activ la via�a politic� a cet��ii, astfel �nc�t bun�starea comunit��ii politice c�t �i-a cet��enilor respectivi s� n-aib� de suferit Pai de ce nu iesim in strada ? Asteptam pana nu vom mai avea ce manca ? Atunci nu vom mai putea iesi...vom fi lesinati de foame -fara pic de energie-vom pune "botu' " la pomana guvernantilor ...daca ne scot din foame ! Ar trebui o mobilizare generala sau 100 de insi activi care sa redeschida piata universitatii ! Fara lupta tupeistii astia care ne papa bugetul ,nu pleaca -ei vor ramane pana vor reusi sa fure si ultimul banutz -dupa aia sunt in stare sa se fure intre ei ! Halal politicieni !
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 13:56
De la: Dorinel, la data 2010-05-26 13:06:50Adi ... afar� plou� ! Azi, mai mult ca niciodat�, sim�im din plin cum ne trec milimetric pe l�ng� ceaf� gloan�ele rezultatelor iresponsabilit��i politicului d�mbovi�ean ... din ultimi 20 de ani . Dorinel, �n vest nu plou�. E o zi absolut superb�! Soare �i cald... C�t despre gloan�e, nu prea trec acum pe la urechile mele (probabil pentru mine ce a fost mai greu a trecut), dar m� simt solidar cu cei viza�i. �ndr�znesc s� sper �ns� (�i acesta este motivul pentru care am deschis subiectul �i pe 9am) c� nu vom ajunge vreodat� s� asist�m neputincio�i la ceea ce poate fi descris�, pe bun� dreptate cred, ca o condamnare la moarte sigur� a unei p�r�i din comunitatea seropozitiv� din Rom�nia. Raporteaza abuz de limbaj |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 14:06
Nici aici. Cred ca sint peste 30 grade.
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 14:40
De la: adipopa, la data 2010-05-26 12:44:47De la: mytcor, la data 2010-05-26 11:29:02cet��enii ar trebui s� participe activ la via�a politic� a cet��ii, astfel �nc�t bun�starea comunit��ii politice c�t �i-a cet��enilor respectivi s� n-aib� de suferit Tocmai de aceea este important s� �ncadr�m noul discurs politic despre reducerea cu 40% a finan��rii medica�iei pentru persoanele seropozitive pe coordonate morale (a� vrea s� aud o astfel de justificare din partea guvernului, nu doar c� nu sunt bani) �i �n contextul d�rii de seam� �n fa�a cet��enilor (indiferent dac� politicienii o doresc sau nu).[/quote] ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Adi, din p�cate, at�t clasa (comunitatea) politic� c�t �i cet��enilor, le lipsesc acele repere universal valabile la care s� raporteze �i-n func�ie de care s� analize declamativele, ac�iunile , p�n� chiar �i efectele gesticii, at�t ale unora c�t �i ale celorlal�i fa�� de acel model moral ce-ar trebui s� guverneze suveran deasupra ac�iunii umane. At�t timp, c�t p�n� �i comunit��ile umane ale inaltelor foruri, fie ele �i academice, �mbrac� haina diferitelor coloraturi politico-ideologice, �ncerc�nd sus�inerea unora sau altora �i nu a comunit��ii �n ansamblul s�u, mul�umindu-se �n a-�i conseva pozi�ii privilegiate sau interese personale de-o factur� sau alta, nimic nu se poate schimba, nici la propriu �i nici la figurat. Atunci c�nd chiar elitele unei comunit��i,renun�� la;... a fi ceea ce se pretind, ce preten�ii mai po�i avea de la restul comunit��ii respective?.. fie ele politice sau cet��ene�ti ... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 21:16
De la: mytcor, la data 2010-05-26 14:40:27Adi, din p�cate, at�t clasa (comunitatea) politic� c�t �i cet��enilor, le lipsesc acele repere universal valabile la care s� raporteze �i-n func�ie de care s� analize declamativele, ac�iunile , p�n� chiar �i efectele gesticii, at�t ale unora c�t �i ale celorlal�i fa�� de acel model moral ce-ar trebui s� guverneze suveran deasupra ac�iunii umane. Mytcor, nu cred c� ne lipsesc, nou� rom�nilor, nici reperele nici coordonatele discursului moral. Ambele exist� �i sunt vizibile �n spa�iul public, ca apanaj al mass-mediei (a�a cum e ea, cu metehne �i �nclina�ii ultra v�dite pe alocuri), societ��ii civile (�nc� �n formare) �i uneori (cam rar din p�cate) bisericii. Nu tr�im �n izolare nici de discursul european nici de cel trans-atlantic; politicienii sunt frecvent adu�i la bar�, expu�i, �n toat� splendoarea demagogiei lor, nevoi�i s� sus�in� coerent �i justificat o idee, c�uta�i prin conturi �i chiar cerceta�i de diverse institu�ii. Totu�i, ceea ce depl�ng eu, cel pu�in �n cazul semnalat aici, este absen�a discursului politic ra�ional, sfid�nd orice regul� a dialogului public �i anun��nd reducerea finan��rii medica�iei HIV/SIDA cu propozi�ii desc�rcate de orice semnifica�ie moral� (i.e., "nu mai avem bani"). Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 22:47
Scrisoarea de inten�ie c�tre FMI aprobat� ast�zi �i discursul premierului care a urmat las� s� se �n�eleag�, paradoxal oarecum, c� indemniza�ia de hran� a persoanelor seropozitive nu va fi afectat�. Dar, f�r� nici o asigurare privind completarea angajamentului financiar pentru medica�ie, aproape c� nu mai conteaz� hrana!
|
Postat pe: 26 Mai 2010, ora 23:01
De la: adipopa, la data 2010-05-26 21:16:55De la: mytcor, la data 2010-05-26 14:40:27Adi, din p�cate, at�t clasa (comunitatea) politic� c�t �i cet��enilor, le lipsesc acele repere universal valabile la care s� raporteze �i-n func�ie de care s� analize declamativele, ac�iunile , p�n� chiar �i efectele gesticii, at�t ale unora c�t �i ale celorlal�i fa�� de acel model moral ce-ar trebui s� guverneze suveran deasupra ac�iunii umane. Adi,pot fi de acord cu ceea ce sus�ii, dar numai la nivel de individ , �i-ace�tia-s rarit��i raporta�i la masa civismului social. Tarele postmodernismului, cu-ale sale sisteme sociale prost g�ndite, altele prost finan�ate, unele superficial tratate, etc, etc, a�eaz� societatea-n ansamblul s�u �ntr-o pzi�ie de victim�, de milog, ce nu este capabil� s� fac� acele demersuri sau ac�iuni ce-ar scoate-n fa�� f�pta�ii care a prejudiciat-o sub toate aspectele. ca fiin�e libere, ar trebui s� proclam�m un manifest al adev�rului, f�ra team�, ur�, sau r�zbunare,dar, cu hot�r�rea de a remedia cele ce le-am construit prost, sau , pe cele lipsite de form� ,con�inut, etc, �i-n acel� timp s� s�licit�m r�spunderea juridic� a celor ce �i-au asumat o r�spundere �n urma unui vot sau a unei numiri. nimeni nu oblig� un iresponsabil sau un incapabil s� ocupe un loc pe care nu-l merit� dpdv moral sau profesional. un minim bun simt al respectivului, ar trebui s�-l determine a-�i da demisia, dac� situa�ia �l dep�este at�t moral c�t �i prof. pe func�ia ce vremelni a ocupat-o. Dup� cum morala nu admite minciuna, dreptul, ne poate asigura at�t libertatea c�t �i confortul nivelelui de trai. P�n� una-alta, aceast� lips� de incredere �i incapacitatea majorit��ii dintre noi de a solidariza �i-a ne acorda �ncredere noi �ntre noi �i to�i la o lalt�, celor ce pot devevi repere autentice ale moralei �i dreptului, nu putem exprima o dori�� manifest� real� �n dep�irea acestei crize, criz� ce se zbate �ntre cele dou� repere sus amintite �i-au ca efecte perceptibile, realismul �i speran�a. Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|

Nu exist� excep�ii.