back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cafenea cu aroma virtuala

Pagini: << 2488 2489 2490 2491 2492 2493 2494 2495 2496 2497 >> Sari la pagina:

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 09:02

De la: lngrid, la data 2016-03-26 08:51:29
De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 08:39:31nu, nu, nu ! nu-i la spartul tirgului ca inca nu s-a terminat luna Martie !
cit despre tort, n-a marturisit Florin, dar ala-i un tort fermecat : tai o felie, creste alta-n loc si intotdeauna e perfect !

Sa iau reteta ca maine am casa plina.
Sa vezi ce mi-am contrariat sotul ca am facut prajitura saptamana trecuta si am taiat-o cum am vazut eu pe youtube, sa nu se usuce partea ramasa.

/www.youtube.com/watch?v=2Dj_Dc8GITE

Nu intelegea deloc cum am pa farfurie bucati din prajitura ..netaiata.

pfoaaii ce-am uitat, scuze !
SARBATOARE FERICITA familiei tale te duci dupa miel ? oua rosii, ciorba de miel, drob, friptura ?

lngrid

294 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 09:08

De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 08:54:54

trec printr-o criza acuta de reumatism si fiecare pas e o durere ! m-am tirit prin bucatarie ca sa fac ce-mi propusesem si abia am reusit si-n tot acest timp am avut intrebarea crunta : si de acum inainte , tot imbatrinind de la an la an, ASA o sa fie sau din ce in ce mai rau ?

dar, ca sa nu va las in tristete, o sa va reamintesc ce-am mai spus si alta data : imi inchipui ca sunt "Mica sirena" venita-n lumea paminteana ptr. a-si cauta Fat- Frumosul , cautare platita cu durerea care se asuma !

Asta admir la tine, in orice situatie gasesti o ancora spirituala, intr-o poveste sau un exemplu care sa iti dea putere sa mergi mai departe. Vorbesc cu multi oameni si aud multe plangeri, cei care isi asuma situatiile dureroase si trec de ele sunt sub 10% sa zic.

Ieri imi zicea o doamna sa incerc sa nu imbatranesc...cu un zambet trist, desigur.

Raporteaza abuz de limbaj
Simplitatea este sofisticarea extremã - Leonardo da Vinci
lngrid

294 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 09:16

De la: lngrid, la data 2016-03-26 09:08:21
De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 09:02:03

SARBATOARE FERICITA familiei tale te duci dupa miel ? oua rosii, ciorba de miel, drob, friptura ?

Inca nu s-au facut mieii, e prea devreme...si cand sunt nu prea imi da mana. Totusi fac drob , oua colorate, cozonac ardelenesc, cu mac si prajituri multe ca de fapt acolo e baza la familionul meu.

Simplitatea este sofisticarea extremã - Leonardo da Vinci
Fosta membra 9am.ro

185 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 11:16

VAI LUME, e nevorghita madrahma!))))

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 14:53

trec printr-o criza acuta de reumatism si fiecare pas e o durere ! m-am tirit prin bucatarie ca sa fac ce-mi propusesem si abia am reusit si-n tot acest timp am avut intrebarea crunta : si de acum inainte , tot imbatrinind de la an la an, ASA o sa fie sau din ce in ce mai rau ?

dar, ca sa nu va las in tristete, o sa va reamintesc ce-am mai spus si alta data : imi inchipui ca sunt "Mica sirena" venita-n lumea paminteana ptr. a-si cauta Fat- Frumosul , cautare platita cu durerea care se asuma !

Asta admir la tine, in orice situatie gasesti o ancora spirituala, intr-o poveste sau un exemplu care sa iti dea putere sa mergi mai departe. Vorbesc cu multi oameni si aud multe plangeri, cei care isi asuma situatiile dureroase si trec de ele sunt sub 10% sa zic.

Ieri imi zicea o doamna sa incerc sa nu imbatranesc...cu un zambet trist, desigur.

aaaa, multumesc ptr. compliment , dar sa stii ca ptr. mine povestea micii sirene este o exemplificare / explicitare a teoriei Reincarnarii in care eu chiar cred !
de altfel si ce sarbatoriti voi, catolicii , in noaptea asta si noi ceva mai tirziu ( pe 1 Mai ) , vorbeste tot despre ASTA !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 15:25

si hai sa pun si de'o cafeluta dulce si parfumata, ca parca merge ! acuuuu' nu-i vorba : la mine merge-n totdeauna !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 15:28

De la: _HA4K0N_, la data 2016-03-26 15:20:23daaaaaaa, next kkarma, 'mniezo te va reincarna intr-o balega, miasmato harboneta paranoica obsedata.

nu, nu, tie ti-e rezervata acea intrupare , caci tu te baligi pe peste tot , murdarind umanul din tine !
ti-am mai spus si vad ca nu se lipeste de tine : NU pe mine ma faci de rusine ci, pe tine !

Fosta membra 9am.ro

552 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 16:45

De la: lngrid, la data 2016-03-26 08:46:48
De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 08:35:06
De la: lngrid, la data 2016-03-26 08:22:37Immmm...buna dimineata!!! am o gramada ce treaba azi, dar cred ca o sa trag chiulul din cand in gand!

La multi ani Gabi, am cautat resturi de tort... Cum ai sarbatorit cei 25+ ai tai?

buna dimineata
am sarbatorit calm, cu moderatie si intro stare de indiferenta totala ! n-am avut nici un zvic, nici o emotie, parca as fi fost anesteziata !
am facut si papa bun ; am facut si tort si o pizza ptr. aseara, dar ....a lipsit ceva ....nu stiu exact ce, dar s-a simtit un gol !

Lipsa emotia asteptarii si a sarbatoririi, executat ritual din constiinciozitate. Se intampla.
Am remarcat asta si la sarbatorile de masa, in cate un an totul e mecanic si fara emotie, in altul parca toti sunt insufletiti si sarbatoresc cu tragere de inima.

Ar fi necesar sa revii cu piciorele pe pamant. Batranețea poate fi mult mai placuta daca acccepți realitatea și incerci sa te inpaci cu tine , cu cele sfinte ,reparand atat cat se poate greșelile trecutului , ințelegand ca nu ești eterna iar acțiunile tale sa reflecte binele generațiilor urmatoare.
A venit vremea cand trebuie sa-ți faci un inventar al vieții traite fara rost si repara ce se mai poate repara pentru ați caștiga nemurirea in gandurile și faptele urmașilor
Leapada-te de PCR ,PSD acum cat mai ai timp .

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 17:03

bine, Victoras, am inteles , sa traiti : ma lepad de satana !
dar, ai vreun Sfint prin tolba ta cu minciuni, pentru care sa bagi mina-n foc ? nu de alta dar, perindindu-se TOTI pe la guvernare intr-o adevarata rotire a cadrelor, ne-au JEFUIT TOTI, umar la umar fiind !?

Fosta membra 9am.ro

552 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 17:37

De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 17:03:07bine, Victoras, am inteles , sa traiti : ma lepad de satana !
dar, ai vreun Sfint prin tolba ta cu minciuni, pentru care sa bagi mina-n foc ? nu de alta dar, perindindu-se TOTI pe la guvernare intr-o adevarata rotire a cadrelor, ne-au JEFUIT TOTI, umar la umar fiind !?

Nu ai șanse deoarece ești DATA dar și LUATA. Ai trait prea mult in pacat pentru a mai avea energia necesara pentru ați schimba conduita și percepția despre viața .

PS. Nu-mi displace id Victoraș .

Fosta membra 9am.ro

185 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 17:45

De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 15:28:03
De la: _HA4K0N_, la data 2016-03-26 15:20:23daaaaaaa, next kkarma, 'mniezo te va reincarna intr-o balega, miasmato harboneta paranoica obsedata.

nu, nu, tie ti-e rezervata acea intrupare , caci tu te baligi pe peste tot , murdarind umanul din tine !
ti-am mai spus si vad ca nu se lipeste de tine : NU pe mine ma faci de rusine ci, pe tine !

reincarnato! ))))
nu-nu, ma kk numai pe tine si acolitul tau, rablagito nesimtita!

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 18:09

De la: 9am_7993, la data 2016-03-26 17:37:56
De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 17:03:07bine, Victoras, am inteles , sa traiti : ma lepad de satana !

Nu ai șanse deoarece ești DATA dar și LUATA. Ai trait prea mult in pacat pentru a mai avea energia necesara pentru ați schimba conduita și percepția despre viața .

haidi, zi-i....si fi sincer, daca tot imi cer mie asta , desi eu NU AM MINTIT cu nmic si tot ce-am spus in toti anii astia , a fost si este adevarat : nu te chema Victor si aveai tu o fabrica de mobila?

Fosta membra 9am.ro

552 mesaje
Postat pe: 26 Martie 2016, ora 18:33

De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 18:09:05
De la: 9am_7993, la data 2016-03-26 17:37:56

haidi, zi-i....si fi sincer, daca tot imi cer mie asta , desi eu NU AM MINTIT cu nmic si tot ce-am spus in toti anii astia , a fost si este adevarat : nu te chema Victor si aveai tu o fabrica de mobila?

țțțțțțțțțțțțțțțț.....mai incearca

Black_Friday_

4276 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 27 Martie 2016, ora 09:08

De la: lngrid, la data 2016-03-26 09:16:57
De la: gabigabi2, la data 2016-03-26 09:02:03

Inca nu s-au facut mieii, e prea devreme...si cand sunt nu prea imi da mana. Totusi fac drob , oua colorate, cozonac ardelenesc, cu mac si prajituri multe ca de fapt acolo e baza la familionul meu.

Paste fericit!

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 27 Martie 2016, ora 09:53

pfii, Blackuletuleee, ma grabi eu ce ma grabi sa intru in cafenea, dar tot m-ai devansat !

SARBATORI FERICITE, fratilor catolici ! sa aveti casa plina de bucurie, sanatate si veselie !
va doresc un Paste asa cum imi doresc si al meu sa fie !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 27 Martie 2016, ora 09:55

si pun repede si de'o cafea, cacao si un ceai aromat ceai ? am zis de ceai ? sa fie, na !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 27 Martie 2016, ora 15:15

asaaa deci : n-aveti nici timp si nici chef de'o cafea ! nu-i nimic, mai iau eu o cana, ca-i din belsug !

Fosta membra 9am.ro

185 mesaje
Postat pe: 28 Martie 2016, ora 10:29

De la: Black_Friday_, la data 2016-03-27 09:08:09

Paste fericit!

enoriasule:
pasti, nu paste.
gunoiule analfabet.

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 28 Martie 2016, ora 14:47

PAªTE sau PAªTI. Cum este corect?

www.realitatea.net/paste-sau-pasti-cum-este-corect_1173153.html

Mesaje de Paºte sauMesaje de Paºti? Regretatul lingvist George Pruteanu ne scoate din aceastã dilemã.

"Multã lume m-a întrebat cum se spune corect: Paºti sau Paºte. Rãspund pe scurt astfel: sãrbãtoarea are în originile sale – dacã trecem de etapa ebraicã "pesah" – ºi acea azimioarã numitã pascã (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alþi cercetãtori sunt de pãrere cã mielul jertfit purta acest nume, de "pascã"). La plural, acest cuvînt face "paºti": o pascã, douã paºti, conform unei alternanþe obiºnuite în româneºte, cum e ºi în verbul a paºte: "sã pascã, sã paºti" sau a naºte: "sã nascã, sã naºti" etc. Aºadar, Paºti e pluralul de la pascã. Resimþit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au cãutat, cînd era vorba de sãrbãtoarea într-ale cãrei zile ne aflãm, au cãutat singularul, ºi astfel a fost derivat singularul "Paºte", spunîndu-se, firesc, fie "sãrbãtorile de Paºti", fie "sãrbãtoarea Paºtelui". Amîndouã formele sunt la fel de corecte, ºi alte subtilitãþi pe aceastã temã nu au substanþã, e o falsã problemã.
Spre a vã convinge suplimentar cã aceste douã forme sunt folosite aleatoriu, ori una ori alta, fãrã vreo deosebire de sens, am cules din din Dicþionarul limbii române al Academiei (dicþionarul tezaur), cîteva atestãri ale cuvîntului în limba veche, unde le gãsim în mod egal pe amîndouã. La Coresi aflãm "Paºtile" ("Acestea sunt Paºtile de bucurie ºi de veselie"), ca ºi la Varlaam ("mieluºelul Paºtilor"), dar în marea Biblie de la 1688 gãsim "Paºtele" ("Va face Paºtele Domnului în luna a doua într-a patrasprãzecea zi"). Venind mai încoace, la Coºbuc gãsim "Paºti" ("Era dupã Paºti ºi era un timp bun"), dar la Negruzzi, Hasdeu sau Delavrancea, "Paºtele": iatã un citat din Hasdeu: "Þara mai întîi de toate; Paºtele mai pe urmã!"). ªi la scriitorii moderni gãsim ambele forme, aºa cã, repet, sunt deopotrivã corecte, una fiind perceputã ca singular, alta ca plural.
În aceeaºi ordine de idei, aº mai avea de adãugat cã existã ºi un nume de persoanã, destul de frecvent în multe þãri, inclusiv a noastrã, legat de sãrbãtoarea Paºtelui. E vorba de numele Pascal, foarte obiºnuit în româneºte sub forma Pascu. Iniþial, el era atribuit îndeobºte celor nãscuþi în aceastã perioadã. Originea numelui e uºor depistabilã: ea se aflã în adjectivul latinesc paschalis (derivat din substantivul pascha) ºi care înseamnã "pascal", "de Paºti", ceva care þine de sãrbãtoarea Paºtilor. În documente româneºti, numele Pascal apare de pe la 1428, iar la 1441 gãsim deja varianta autohtonã Pascu" (George Pruteanu)

...

...

Asadar, Paste sau Pasti? In DOOM si DEX gasim precizarile de mai jos, in legatura cu substantivul propriu “Paste/Pasti” (la care am adaugat si cuvantul “pasca”, pentru ca provine din acelasi etimon (cuvant de origine) latinesc si pentru a ne aminti ca forma corecta de genitiv-dativ este “pascãi”):

DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane), 2005:

!paște/paști (paine sfintita) s.n.pl.art. paștele/paștile

!Paște (sarbatoare) s.propriu m.pl.Paști (doi Paști, dar pl.n. Sfintele Paști)

!pasca (prajitura, paine nedospita) s.f., g.-d. art. pascãi

DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane) precizeaza diversele sensuri ale cuvantului si etimologia:

PAȘTI s. m. 1. Sãrbãtoare religioasã celebratã de creștini în amintirea Invierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberarii acestora din robia egipteana. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o datã pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crãciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodatã. 2. Pâine sfințitã, care se împarte la bisericã în ziua de Paști (1); pascã. [Var.: Páște s. n.] – Lat. pascha, -ae.

PÁSCÃ s. f. 1. Cozonac tradițional fãcut din aluat dospit umplut cu brânzã de vaci, stafide, smântânã etc. care se mãnâncã de obicei la Paști de cãtre creștinii ortodocși. ♦ Anafurã pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, fãcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mãnâncã evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.

Prin urmare, raspunsul clar oferit de DOOM este ca ambele forme – Paste/Pasti – sunt acceptate ca fiind corecte.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: www.realitatea.net/paste-sau-pasti-cum-este-corect_1173153.html#...
Follow us: @realitatea on Twitter

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 28 Martie 2016, ora 14:49

Paºte sau Paºti? Cum se scrie corect în românã ºi cum se spune în alte limbi

www.ziarulactualitatea.ro/paste-sau-pasti-cum-se-scrie-corect-in...

Dilema dintre Paºte sau Paºti revine în actualitate. Cei care doresc sã adreseze urãri corecte celor dragi trebuie sã ºtie cã ambele forme sunt corecte, doar cã se folosesc în contexte diferite.

Rãspunsul clar oferit de DOOM este cã ambele forme – Paºte/Paºti – sunt acceptate ca fiind corecte. Dacã avem în vedere substantivul propriu, care denumeºte sãrbãtoarea, în funcþie de context, se poate folosi forma de singular -“Paºte” – sau cea de plural – “Paºti”.

De exemplu, este corect sã spunem: “Un Paºte fericit” (dar nu “Un Paºti fericit”, în care s-ar combina, ciudat, un articol nehotãrât, cu forma de singular -“un” – cu un substantiv la plural, “Paºti” – nu spune nimeni “un cozonaci”).

Astfel, spunem firesc „Sãrbãtorile de Paºti” pentru cã sunt mai multe zile de sãrbãtoare, fiind corect ºi „Sãrbãtoarea Paºtelui” dacã ne referim la eveniment în general.

Sunt corecte ºi formele “Sãrbãtorile Paºtelui”, „Sãrbãtorile Paºtilor”, „Sãrbãtorile de Paºti”, „Sãrbãtorile de Paºte”. Se spune “Postul Paºtelui” sau “Postul Paºtilor”, “Noaptea Paºtelui” sau “Noaptea Paºtilor”, “Sfintele Paºti”.

De asemenea, “Paºtele cade, anul acesta, pe data de…” sau “Paºtile cad, anul acesta, pe data de…”, “De Paºte/De Paºti vremea va fi frumoasã”.

Deºi în variaþie liberã în limbã, ar fi de preferat sã urmãm DEX-ul, dar ºi biserica, care alege forma Paºti, dupã cum reiese atât din Biblie, cât ºi din Dicþionarul religios, publicat în 1994:

Paºti subst. 1. S. m. Cea mai mare sãrbãtoare religioasã, celebratã de creºtini în amintirea învierii lui Iisus Hristos; (reg.) pãscuþã; (la mozaici) sãrbãtoare pe care evreii o celebreazã între 15 ºi 22 ale lunii Nisan (aprox. aprilie), în amintirea ieºirii lor din Egipt sub conducerea lui Moise; sãrbãtoarea azimelor (pesach). 2. Subst. Pâine sfinþitã care se împarte la bisericã în ziua de Paºti. 3. S. f. (reg.) Pascã (1). 4. S. f. (în formapascã) Miel pe care îl sacrificau evreii, conform unui anumit ritual, la sãrbãtorirea zilei de Paºti; p. ext. (sens curent) preparat alimentar tradiþional din aluat nedospit, copt în foi subþiri, pe care îl mãnâncã evreii la aceastã sãrbãtoare în locul pâinii; azimã; pascã (2). [Var.: Páºte, subst.;páscã, (înv.) páshã s. f.] – Din lat. pascha, -ae; (‹ gr. pasha)

Invierea DomnuluiIatã cum se fac urãri de Paºti în alte limbi:

Albanezã – Gëzuar Pashkët!
Aromanã – Ti multsa-anji Pashtili! Hristolu-nye! – Dealihea cà-nye!

Bulgarã – cestit Velikden!
Chinezã– Fu huo jie kuai le!
Croatã – Sretan Uskrs!
Cehã – Veselé Velikonoce!
Danezã – God påske!
Englezã – Happy Easter!
Estonianã – Häid lihavõttepühi!
Finlandezã – Hyvää pääsiäistä!
Francezã – Joyeuses Paques!
Germanã – Frohe Ostern!
Indonezianã – Selamat Paskah!
Italianã – Buona Pasqua!
Latinã – Prospera Pascha sit!
Lituanianã – Sveiki sulauke velyku!
Macedonianã – Sreken Veligden!
Maghiarã – Boldog Húsvéti Ünnepeket!
Norvegianã – God påske!
Olandezã – Gelukkig Paasfest!
Polonezã – Wesolych Swiat Wielkanocnych!
Portughezã – Páscoa Feliz!

Rusã – Schtsjastlivyje Paschi!
Sârbã – Srecan Uskrs!
Slovacã – Milostiplné prežitie Velkonocných sviatkov!
Slovenã – Vesele velikonocne praznike!
Spaniolã – Felices Pascuas!
Suedezã – Glad Pask!

Ucrainianã – З Великодніми святами (Z Velykodnimy sviatamy)
Ungarã – Kellemes Húsvéti Ünnepeket
Vietnamezã – Chúc Mung Phuc Sinh!

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 28 Martie 2016, ora 14:51

Paºti sau Paºte?
adevarul.ro/cultura/patrimoniu/pasti-paste-1_518543fb053c7dd83f7...

Faþã de alte limbi, românii oscileazã între Paºti ºi Paºte. DEX-ul recomandã forma Paºti, ceea ce nu înseamnã cã a doua formã ar fi incorectã. O simplã cãutare pe Internet aratã cã existã chiar un bun echilibru în privinþa uzului. Cel puþin în urãri ºi în înjurãturi, varianta Paºte e mai utilizatã desigur ºi din motive eufonice. „Un Paºte fericit!”, aºadar. Acest cuvânt a pãtruns la noi o datã cu creºtinismul. La origine era o formã de plural: paschae. Pentru francezi, numele sãrbãtorii este ºi azi la plural: Pâques. Forma româneascã ne vine, aºadar, din latinescul bisericesc paschae (pluralul lui pascha), care provine din grecescul pasha (Πάσχα), iar acesta din ebraicã: pesah (פֶּסַח‎). În limbile iberice se presupune un intermediar: lat. popular *pascua, aºa cum se vede în port.Páscoa, sp. Pascua. Prin urmare, în românã, Paºti este un substantiv masculin, în timp ce forma Paºte este neutru, dupã DEX, iar pâinea sfinþitã numitã paºte saupaºti este, dupã DOOM (2005), un substantiv feminin plural. Forma Paºte are însã o circulaþie semnificativã. Duiliu Zamfirescu are o poezie Flori de Paºte, I. L. Caragiale scrie O fãclie de Paºte, Dimitrie Papazoglu preferã aceeaºi formã în Istoria fondãrei oraºului Bucureºti („Rãposata cucoana Marghioala Rosetti miluia toatã lumea, proteja pe toþi asupriþii, iar casa ei devenise un izvor de binefacere pentru fetele scãpãtate; le aduna hrãnindu-le din averea ei ºi punându-le sã lucreze la covoare bogate pentru sfintele biserici ºi la haine pentru sãraci, de Paºte ºi de Crãciun, astfel cã saloanele ei semãnau ca niºte ateliere de fabricã.”). ªi lingvistul Al. Graur preferã grafia Paºte (în Tempo, 6.IV.1939). O listã la fel de consistentã s-ar putea întocmi ºi pentru Paºti. Ion Creangã (La bisericã mergi din Paºti în Paºti. Aºa cauþi tu de suflet?, în Amintiri din copilãrie), I. L. Caragiale („Parcã ar fi tot nou ºi iar nou; ºi când colo! tot aia ºi iar aia; din Paºti pânã'n Crãciun ºi din Crãciun pânã'n Paºti...”, în Diplomaþie subþire), George Coºbuc (poezia La Paºti) ºi mulþi alþii. Deºi în variaþie liberã în limbã, ar fi de preferat sã urmãm DEX-ul, dar ºi biserica, care alege forma Paºti, dupã cum reiese atât din Biblie, cât ºi din Dicþionarul religios, publicat în 1994: Paºti subst. 1. S. m. Cea mai mare sãrbãtoare religioasã, celebratã de creºtini în amintirea învierii lui Iisus Hristos; (reg.) pãscuþã; (la mozaici) sãrbãtoare pe care evreii o celebreazã între 15 ºi 22 ale lunii Nisan (aprox. aprilie), în amintirea ieºirii lor din Egipt sub conducerea lui Moise; sãrbãtoarea azimelor (pesach). 2. Subst. Pâine sfinþitã care se împarte la bisericã în ziua de Paºti. 3. S. f. (reg.) Pascã (1). 4. S. f. (în formapascã) Miel pe care îl sacrificau evreii, conform unui anumit ritual, la sãrbãtorirea zilei de Paºti; p. ext. (sens curent) preparat alimentar tradiþional din aluat nedospit, copt în foi subþiri, pe care îl mãnâncã evreii la aceastã sãrbãtoare în locul pâinii; azimã; pascã (2). [Var.: Páºte, subst.;páscã, (înv.) páshã s. f.] – Din lat. pascha, -ae; (‹ gr. pasha) Interesant este cã în unele limbi germanice apare evocarea unui zeitãþi nordice a fertilitãþii, Eostre. Astfel, germanii spun Ostern (substantiv neutru), iar englezii Easter. Forme curioase, pentru sensibilitatea romanicã, se mai întâlnesc în estonã (Ülestõusmispühad), letonã (Lieldienas), lituanianã (Velykos), sau maghiarã (Húsvét).

Citeste mai mult: adev.ro/mmab9m

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 28 Martie 2016, ora 14:54

Paºte sau Paºti? Cum se scriu corect urãrile pentru sãrbãtorile de primãvarã

adevarul.ro/news/societate/paste-pastit-scriu-corect-urarile-sar...
Paºte sau Paºti? Dicþionarele recunosc ambele forme, la singular ºi la plural, în funcþie de context Sãrbãtorile se apropie, iar dilema dintre Paºte sau Paºti revine în actualitate, în cazul celor care doresc sã le facã urãri corecte celor dragi. Rãspunsul scurt este cã ambele forme sunt corecte, doar cã se folosesc în contexte diferite. Cuvântul „Paºti" a pãtruns în limba noastrã odatã cu creºtinismul, din latinescul bisericesc “paschae” (pluralul de la pascha) ºi denumea, dupã unii etnologi pâinea nedospitã folositã pentru împãrtãºanie la catolici sau, dupã alþii, mielul jertfit de “pascã”. La plural, acest cuvânt devine „paºti” (o pascã, douã paºti). Din aceastã formã la plural a derivat apoi ºi singularul “paºte”, admis ca variantã de DEX ºi de DOOM. Astfel, spunem firesc „Sãrbãtorile de Paºti” pentru cã sunt mai multe zile de sãrbãtoare, fiind corect ºi „Sãrbãtoarea Paºtelui” dacã ne referim la eveniment în general. De asemenea forma corectã a urãrii este „Paºte fericit!” ºi nu „Paºti fericit!”. Sunt corecte ºi formele “Sãrbãtorile Paºtelui”, „Sãrbãtorile Paºtilor”, „Sãrbãtorile de Paºti”, „Sãrbãtorile de Paºte”. Se spune “Postul Paºtelui” sau “Postul Paºtilor”, “Noaptea Paºtelui” sau “Noaptea Paºtilor”, “Sfintele Paºti”. De asemenea, “Paºtele cade, anul acesta, pe data de…” sau “Paºtile cad, anul acesta, pe data de…”, “De Paºte/De Paºti vremea va fi frumoasã”. Paºte sau Paºti: Ce formã recomandã DEX-ul ºi biserica Dupã cum se observã, se foloseºte în variaþie liberã în limbã, dar ar fi de preferat sã urmãm DEX-ul ºi biserica, care aleg forma Paºti, dupã cum reiese atât din Biblie, cât ºi din Dicþionarul religios, publicat în 1994: Paºti subst. 1. S. m. Cea mai mare sãrbãtoare religioasã, celebratã de creºtini în amintirea învierii lui Iisus Hristos; (reg.) pãscuþã; (la mozaici) sãrbãtoare pe care evreii o celebreazã între 15 ºi 22 ale lunii Nisan (aprox. aprilie), în amintirea ieºirii lor din Egipt sub conducerea lui Moise; sãrbãtoarea azimelor (pesach). 2. Subst. Pâine sfinþitã care se împarte la bisericã în ziua de Paºti. 3. S. f. (reg.) Pascã (1). 4. S. f. (în formapascã) Miel pe care îl sacrificau evreii, conform unui anumit ritual, la sãrbãtorirea zilei de Paºti; p. ext. (sens curent) preparat alimentar tradiþional din aluat nedospit, copt în foi subþiri, pe care îl mãnâncã evreii la aceastã sãrbãtoare în locul pâinii; azimã; pascã (2). [Var.: Páºte, subst.;páscã, (înv.) páshã s. f.] – Din lat. pascha, -ae; (‹ gr. pasha) Pascu sau cel nãscut de Paºti Existã ºi un nume inspirat de aceastã sãrbãtoare, destul de frecvent întâlnit atât în alte þãri, cât ºi în România. Este vorba de numele “Pascal”, în româneºte întânit mai curând sub forma de „Pascu”. Iniþial, el era atribuit celor care se nãºteau în aceastã perioadã a anului. Originea numelui se aflã în latinescul „paschalis” (derivat din „pascha”) ºi care înseamnã pascal sau de Paºti, care þine de sãrbãtoarea Paºtelui. În documente româneºti, numele Pascal apare începând cu anul 1428, iar în 1441 gãsim ºi varianta Pascu.

Citeste mai mult: adev.ro/nmdwc4

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 28 Martie 2016, ora 14:56

Paste sau Pasti?

destepti.ro/paste-sau-pasti
Cand este vorba de o dilema lingvistica, de felul “Paste sau Pasti”, problema se rezolva (cel putin, partial) consultand un dictionar, care ofera norma (forma corecta a cuvantului respectiv), la un moment dat. Spun “la un moment dat”, avand in vedere faptul ca orice limba este un sistem dinamic si anumite forme, considerate, multa vreme, ca fiind incorecte, pot fi acceptate ca norma, pentru ca sunt folosite frecvent, de un numar mare de vorbitori ai limbii respective, alte cuvinte/forme dispar (cand devin desuete) sau se impun cuvinte noi (este cazul neologismelor), din nevoia unei exprimari mai nuantate sau pentru ca trebuie sa denumeasca realitati (obiecte, tehnologii, situatii etc.) care nu au existat pana atunci.

Asadar, Paste sau Pasti? In DOOM si DEX gasim precizarile de mai jos, in legatura cu substantivul propriu “Paste/Pasti” (la care am adaugat si cuvantul “pasca”, pentru ca provine din acelasi etimon (cuvant de origine) latinesc si pentru a ne aminti ca forma corecta de genitiv-dativ este “pascãi”):

DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane), 2005:

!paște/paști (paine sfintita) s.n.pl.art. paștele/paștile

!Paște (sarbatoare) s.propriu m.pl.Paști (doi Paști, dar pl.n. Sfintele Paști)

!pasca (prajitura, paine nedospita) s.f., g.-d. art. pascãi

DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane) precizeaza diversele sensuri ale cuvantului si etimologia:

PAȘTI s. m. 1. Sãrbãtoare religioasã celebratã de creștini în amintirea Invierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberarii acestora din robia egipteana. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o datã pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crãciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodatã. 2. Pâine sfințitã, care se împarte la bisericã în ziua de Paști (1); pascã. [Var.: Páște s. n.] – Lat. pascha, -ae.

PÁSCÃ s. f. 1. Cozonac tradițional fãcut din aluat dospit umplut cu brânzã de vaci, stafide, smântânã etc. care se mãnâncã de obicei la Paști de cãtre creștinii ortodocși. ♦ Anafurã pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, fãcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mãnâncã evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.
Dictionar, Foto: wonderplugin.com
Dictionar, Foto: wonderplugin.com

Prin urmare, raspunsul clar oferit de DOOM este ca ambele forme – Paste/Pasti – sunt acceptate ca fiind corecte. Semnul exclamarii din fata cuvantului atrage atentia asupra faptului ca, in comparatie cu editia anterioara a dictionarului, s-a produs o schimbare (pana la data aparitiei acestei editii, dictionarele indicand o singura forma acceptata – Pasti). Daca avem in vedere substantivul propriu, care denumeste sarbatoarea), in functie de contex, se poate folosi forma de singular -“Paste” – sau cea de plural – “Pasti”. De exemplu, este corect sa spun: “Sarbatoarea Pastelui/Sarbatorile Pastelui/ Sarbatorile Pastilor/Sarbatorile de Pasti/ Sarbatorile de Paste”, “ Un Paste fericit” (dar nu “Un Pasti fericit”, in care s-ar combina, ciudat, un articol nehotarat, cu forma de singular -“un” – cu un substantiv la plural, “Pasti” – nu cred ca cineva s-ar gandi sa spuna “un cozonaci”). Corecte sunt si formele “Postul Pastelui” sau “Postul Pastilor”, “Noaptea Pastelui” sau “Noaptea Pastilor”, “Sfintele Pasti” (si nu “Sfintele Paste”, care ar insemna asocierea unui adjectiv cu forma de plural – “sfintele” – cu un substantiv la singular –“Paste”). De asemenea, tinand seama de cele doua variante (singular/plural), se poate spune, de exemplu: “Pastele cade, anul acesta, pe data de…” sau “Pastile cad, anul acesta, pe data de…” (si nu “Pastile cade…” sau “Pastele cad…”). Nu se pot folosi nici formele de articol hotarat, masculin, singular, pentru forma de plural – inca nu am auzit, sa zicem, un “hibrid” de felul “Pastiul”, in loc de variantele corecte –“Pastile”/”Pastele”. In situatiile care nu presupun acord, cele doua variante se pot folosi in egala masura, de exemplu: “De Paste/De Pasti vremea va fi frumoasa”.

Am facut referire la cateva structuri pe care le intalnim frecvent, in limbajul curent. Evident ca situatiile de comunicare in care am putea fi pusi sunt infinite, dar daca retinem ca problema “Paste sau Pasti” este, oarecum, “rezolvata”, prin certitudinea ca ambele variantele sunt corecte, ramane doar grija contextelor. Pentru acestea, “instinctul” de vorbitori nativi de limba romana, “urechea muzicala” si cele cateva precizari din randurile anterioare ne pot conduce la o constatare simpla, aceea ca nu ne obliga nimeni sa “fortam” limitele limbajului, ci doar sa-l adaptam firesc la imprejurari. Dintr-o asemenea perspectiva, si preocuparea pentru omonimia “paște” (substantiv) si “paște” ( verb) pare a fi excesiva (am vazut comentarii nesfarsite pe net), deoarece tot contextul este cel care dezambiguizeaza imediat enuntul. Daca spun “De Paste merg la biserica”, mesajul este foarte clar (nu se gandeste nimeni la verbul “a paste”). Nu ma obliga nimeni sa urez “Paste fericit” (ca sa creez efecte comice sau scandaloase, prin omonimia cu verbul), cand pot sa spun “Un Paste fericit”, asa cum nici receptorul mesajului meu nu cred ca s-ar gandi ca il trimit la pascut. Este o falsa problema de decodificare.

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 28 Martie 2016, ora 14:58

cum-scriem-corect.blogspot.ro/2011/05/paste-sau-pasti.html
Paște sau Paști?
Ca întotdeauna în perioada pascalã, am fost metafizic frãmîntat și angoasat de întrebarea din titlu! De data asta am hotãrît sã fac și niște cercetãri întru clarificarea acestui aspect. Zis și fãcut: am început, evident, cu începutul, adicã am luat la mînã primul dicționar al limbii române pe care l-am descoperit: Dicționar Universal, Lazãr Șãineanu, 1896. Dupã mici emoții cauzate de diferențele de ortografiere și de ordonare fațã de dicționarele actuale, am descoperit forma Pasce (care se pronunța ca Paște) – feminin plural, inclusiv cîteva exemple de folosire. Cum în ultimele dicționare „oficiale”, DOOM2 și DEX – ediția 2009, se crediteazã aceeași formã, dar masculin (contrar anterioarelor DOOM și DEX – ediția 1998 care preferã forma Paști, tot masculin) nici unul defectiv, s-ar putea crede cã rãspunsul a fost dat.
Cert e, însã, cã forma folositã de bisericã – cea ortodoxã cel puțin – este (în sintagmã) Sfintele Paști (nu am descoperit sã fie folositã forma Paște) ceea ce ne oferã cîteva informații despre modul de folosire a acestui cuvînt:

forma Paști e suficient de veche (biserica fiind cît se poate de conservatoare din acest punct de vedere);
Paști este o formã de plural feminin sau neutru (trebuie sã se acorde în gen și numãr cu „sfintele”);

Pînã la urmã am descoperit etimologia corectã într-un articol al lui Alexandru Graur din 1929: forma moștenitã în limba românã este Paște, provenind de la pluralul latinesc paschae. Acest lucru implicã în mod automat faptul cã la origine Paște era o formã de plural, care, din diverse motive, s-a modificat în Paști. Cum pluralul a fost simțit ca a avea și un singular (cã doar e o singurã sãrbãtoare, nu?), poporul a refãcut forma Paște dar de aceastã datã la singular.
Totuși, ceva este în neregulã cu obsesia DOOM/DEX pentru Paște/Paști ca masculin, în ciuda faptului cã etimologia îl recomandã ca feminin plural (defectiv de singular), uzul popular îl vede mai curînd defectiv de plural (clarificarea doi Paști din DOOM2 e de-a dreptul ilarã, genul proxim „așa îmi sunã mie bine, așa e corect”), iar biserica (care zic eu cã are cãderea de a „normaliza” folosirea termenului acestuia) l-ar recomanda fie feminin defectiv de singular (cel mai aproape de etimologie), fie neutru. Dar dacã iei la bani mãrunți definițiile (inclusiv cele pentru paște - „pîine sfințitã”) din cele 4 dicționare studiate DOOM/DEX te încurci în inconsistențe mai rãu decît în labirintul Minotaurului. Le menționez aici numai pe cele din DEX 2009 (ultimul apãrut) care:

susține cã Paști e formã de masculin plural dar ne oferã expresia „o datã pe an e Paști”;
susține cã Paști e formã de masculin plural îl articuleazã „Paștile”, fãrã suport în modelele flexionare ale masculinelor ;
susține cã paște – „pîine sfințitã” – e feminin (singular), în contradicție cu norma DOOM2care îl catalogheazã defectiv de singular;

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 28 Martie 2016, ora 16:20

bine ! da' o cafeluta , neagra si fierbinte, merge la ora asta ?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 29 Martie 2016, ora 14:05

De la: gabigabi2, la data 2016-03-28 16:20:37bine ! da' o cafeluta , neagra si fierbinte, merge la ora asta ?

iete, bre : ramasei si cu intrebarea si cafeluta neconsumate !
las' ca le rezolv eu pe amindoua !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 30 Martie 2016, ora 15:35

am deschis terasa ; pus mesele, sters scaunele, scrumierele si florile sunt si ele prezente ; am facut cafeaua ; cornurile sunt calde ; ceaiul de fructe e si el pregatit , iar prajiturelele ptr. ceai stau in asteptarea clientilor !
poftiti !

Fosta membra 9am.ro

185 mesaje
Postat pe: 30 Martie 2016, ora 16:00

o alta zi, aceeasi ciorba cu cele trei cuvinte oprite !

hhhhhh, p !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 30 Martie 2016, ora 16:42

ce ai ma, de esti tot timpul cu capsa pusa si totul iti pute ? inafara de a ma insulta pe mine si pe cine ti se mai pune pata, AI vreo Solutie , ca vad ca o balmajesti :
ba il lauzi pe Base ' - ba il critici !
ba il pupi pe K.W. I - ba il critici !
ba o feliciti pe Luluta - ba spui ca asta nu -i Stat de Drept ?!
ce vrei tu, in fond , devreme ce nimic nu-ti place ?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 30 Martie 2016, ora 16:45

"cu cele 3 cuvinte oprite" cind fraza de azi nu seamana nici cu cea de ieri, nici cu cea de alaltaieri ? care-s ele , ca ma facusi curioasa ?

Pagini: << 2488 2489 2490 2491 2492 2493 2494 2495 2496 2497 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului cafenea cu aroma virtuala
Mergi la: