back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Fenomene la limita cunoasterii

Pagini: << 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 >> Sari la pagina:

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 14 Martie 2013, ora 14:46

De la: nastasemihail, la data 2013-03-14 14:26:38Ibtc e pe la pagina 2.
Nu vezi ca se face confuzie intre forme si materie.
de fapt toti facem confuzia asta. Formele sint o energie structurata. Unele AUTOSTRUCTURATE, ALTELE CREATE DIN EXTERIOR.

NU face nici-o confuzie si are mare legatura cu Dogmatica, asa cum a si anuntat la inceputul postarii lui si, uita-te in Geneza si ai sa vezi ca asa este si formularea biblica , cum ca Dumnezeu - folosesc in continuare acest nume generic din multitudinea de nume ce i se pot si i s-au dat, chiar - ca El le- a FACUT pe toate dupa NUMELE lor .....cu alte cuvinte , pronuntarea unui nume naste o vibratie si ea capata o Anumita Forma, nu alta , ci fiecare a fost creeat dupa vibratia sa !
d'aia si noi , cind am fost Numiti la Nastere si suntem Confirmati cu acel nume, vibratia lui atrage niste caracteristice ....mereu aceleasi si nu altele !

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 14 Martie 2013, ora 14:56

De la: gabigabi2, la data 2013-03-14 14:46:51
de fapt toti facem confuzia asta. Formele sint o energie structurata. Unele AUTOSTRUCTURATE, ALTELE CREATE DIN EXTERIOR.

NU face nici-o confuzie si are mare legatura cu Dogmatica, asa cum a si anuntat la inceputul postarii lui si, uita-te in Geneza si ai sa vezi ca asa este si formularea biblica , cum ca Dumnezeu - folosesc in continuare acest nume generic din multitudinea de nume ce i se pot si i s-au dat, chiar - ca El le- a FACUT pe toate dupa NUMELE lor .....cu alte cuvinte , pronuntarea unui nume naste o vibratie si ea capata o Anumita Forma, nu alta , ci fiecare a fost creeat dupa vibratia sa !
d'aia si noi , cind am fost Numiti la Nastere si suntem Confirmati cu acel nume, vibratia lui atrage niste caracteristice ....mereu aceleasi si nu altele !

Cind spui ca unei forme ii este asociata o energie si ca energiile nu pot exista fara asocierea unei forme.

Cam toti inteleg ca energia nu poate exista in afara materiei.
Dar materia insasi e energie . Si de aici apare confuzia.
Adevarul ca si eu mi le explic destul de recent.

Se face confuzie intre forme care sint niste "pereti" energetici, cu materia.

Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 14 Martie 2013, ora 15:04

nu face nici-o confuzie si tocmai ca nu le desparte ; omul prin ademenirea Sarpelui le-a "desfacut ", mai citeste ce spune, ptr. ca, de fapt si tu spui cam acelasi lucru, dar altfel, in stilul tau ....ca fiecare dintre noi, de altfel, caci Stilul e omul !

Fosta membra 9am.ro

976 mesaje
Oras: Brasov

Postat pe: 18 Martie 2013, ora 09:59

Misule , o intrebare : ai citit ceva despre personajul ala de cica vine din viitor ?
Cica vine din 2036 ...

PS. Mi-e mi-a placut genialitatea titlului acestui subiect de discutie " fenomene la LIMITA cunoasterii " . Oare cati inteleg strict "traducerea " ?
Hai ca dau o visi !
Caci nu uita : excesul face rau ! Orice , in dozajul decent , este sanatate pura !!

Jules Verne....
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2013, ora 10:08

cine participa la discutarea acestui subiect , intelege si "traducerea " !

Fosta membra 9am.ro

976 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2013, ora 19:51

De la: gabigabi2, la data 2013-03-18 10:08:20cine participa la discutarea acestui subiect , intelege si "traducerea " !

Eee, nu toti draga . Sunt multi care nu au limite , crezand ca le stiu pe toate !...

Jules Verne....
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2013, ora 12:53

De la: revenitu, la data 2013-03-18 19:51:29
De la: gabigabi2, la data 2013-03-18 10:08:20cine participa la discutarea acestui subiect , intelege si "traducerea " !

Eee, nu toti draga . Sunt multi care nu au limite , crezand ca le stiu pe toate !...

eiii, dar unii chiar stiu mai mult decit altii ....sigur , nu le poate stii nimeni pe toate dar, suntem pe diverse nivele de Cunoastere si cine a trecut dincolo de bariera concretului- pragmatic si i se avinta gindul si spre altceva , participa cu ce stie si pe acest fel de topic !
si, apropos de asta :
vazut-ai obiectul ala ce a lovit acel meteorit ce-a cazut la rusi , spargindu-l in ' jde mii de bucatele mici-mici , preintimpinind , astfel , o catastrofa planetara ?
ei sunt aici ! de cind ? dintotdeauna ?

Fosta membra 9am.ro

1134 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2013, ora 16:07

Nu ai incercat sa raspunzi, sau sa incropesti o concluzie nici in gluma, sau in bascalie, cel pitin, asa cu au incercat ceilalti, dar continui insistent sa-ti exprimi ideile fundamentate pe aceleasi preconceptii desuete, citez:

"nu poate explica chimia sau procesul chimic prin care corpul uman functioneaza sau reactioneaza"
... ceea ce ma determina sa speculez faptul ca nu stii ce inseamna metabolism (ro.wikipedia.org/wiki/Metabolism), sau probabil nu te-a interesat nicodata compozitia chimica a hem-ului sanghin,
... in compozitia caruia o sa gasesti,(e.g. atomi Fe,printre altele) pe care numai o alta stea ii putea insamanta in discul de acretie al viitoarei stele, Soarele, care tocmai se grabea sa-si formeze un sistem planetar, iar daca o sa sa pasesc si mai profund in analele nasterii "caramizilor" fundamentale ale celui mai important element chimic prin care s-a realizat, efectiv, trecerea dintr-o stare amorfa a materiei la bios, atunci ar trebui sa-ti explic pe intelesul tau ca, acest element chimic a avut nevoie pentru a se forma si ajunge in discul de acrtie al Soarelui, de fortele, presiunile, si temperaturile imense, inimaginabile, pe care le poate asiura fuziunea unei stele hipermasive cat si inca trei generatii de stele supermasive formate in ionizata supa de"praf"cosmic rezultat in urma imploziei si prin care primordiala hipermasiva si-a amprentat epuizat existenta.

De asemenea, citez: "Eu zic ca ne mai trebuie sa trecem vreo cateva dimensiuni sa putem macar intelege ... ceva ...Sa ne mai cultivam cateva procente din capacitatea creierului",

Daca ai impresia, iti imaginezi, sau ai convincerea ca, fiinta umana nu si-ar folosi intreaga capacitate cerebrala de care dispune, atunci, te asigur, ca esti intr-o alta mare si grava eroare.

Intelectul uman functioneaza la intreaga capacitate, (100%@revenitu),nu depinde decat de starea neuro-fiziologica apta in care se afla, si gradul de culturalizare si instruire pe care individul uman se straduieste sa-i asigure prentru a fi capabil sa perceapa, inteleaga, analizeze, concluzioneze, si decida, in mod constient,rational, si realist, tuturor fenomenelor, sau problemelor pe care mediul inconjrator i le adreseaza si carora, volen-nolens, individul uman este obligat sa le rezolve eficient in favoarea sa, in raport cu mediul inconjurator.

Mitul, sau legenda urbana. pe baza careia ai "insinuat" ca, -fiinta umana nu si-ar folosi intreaga capacitate cerebrala de care dispune-, fara nici o retinere iti pot spune ca: este o mare prostie pe care numai ignorantii continua s-o vehiculeze explicit, sau implicit, asa cum ai incercat sa-mi servesti aluziv gogosi infuriate ridicate la rang de judecati de valoare.

Revenitule, acest mit, isi are originile pe undeva prin sec.XVII, datorita neintelegerii sau a interpretarii incorecte a unor texte ale lui Jean Pierre Flourens en.wikipedia.org/wiki/Jean_Pierre_Flourens , sau ale psihologului W.James ,( e.g. www.uky.edu/~eushe2/Pajares/james.html, care ar fi scirs candva ca:~ "nu folosim decat un mic procent din posibilitatile cerebrale")...dar cum mr. James era si filosof, cu siguranta, se insela !

In ceea ce priveste extra-dimensiuni/dimensiuni suplimentare, ele nu sunt decat "simple" predictii teoretico-ipotetice pe care oamenii de stinta, in special teoreticienii, le folosesc pentru a incerca sa descopere o ecuatie matematica prin care sa poata explica, sau mai bine spus, reprezenta intr-un limbaj specific, matematic, formula/equatia prin care aceasta reprezentare a universului sa incorporeze atat scara macroscopica cat si pe cea quantica, mai exact, simbioza matematica intre cele doua teorii majore,@ revenitu, respectiv mecanica quantica (microscopica)& relativitatea generala,(macroscopica), din nefericire, in realitate, aceasta equatie simbiota, teoretico-ipotetica, este irezolvabila, nefunctionala momentan.

Din trei quarcuri aromati, un lepton, cativa bosoni si-un "foton" extras de dincolo de big bang, te-as recompune intr-un spatiu-timp referential intr-a universului eternitate peste vreo taspe googolplex^googol, numai asa, de amorul artei, cat si pentru a-ti reaminti balivernele pe care le-ai debitat candva prin spatiul virtual.

Si totusi, daca chiar doresti sa ma convingi ca: exista OZN-uri si fiinte rationale extratereste, ok.
Ai posibilitatea s-o faci foarte simplu:

Prezinta-mi, sau expune-mi, cel putin doua vid-uri, sau doua poze, de care esti convins,si-mi poti demonstra ca includ o imagistica reala in care este prezentat acelasi tip constructiv de OZN, si/sau OZN-uri identice, filmate, sau fotografiate, de cel putin doi indivizi diferiti, in cel putin doua locatii de pe continente diferite.

In concluzie:

Nu am altceva de facut decat sa-ti astept exemplificarile cu deosebit ineres si curiozitate,dorindu-ti succes !...eventual, supcesuri !

sunt_al_naibii

3127 mesaje
Postat pe: 20 Martie 2013, ora 12:48

Numai persoanele care se smulg din atracția sferelor mistico-religioase sãlbatice pot ajunge la inspiratia, ocrotirea și ajutorul Adevãratului Dumnezeu--------"Dragostea infinitã este singurul ADEVÃR ... orice altceva este o iluzie." - David Icke-----http://youtu.be/s8P7Eitg9cs-------chiar daca un om este ingenuncheat ...dar inca mai are spiritul si constiinta treze...acel om este liber....
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 20 Martie 2013, ora 17:33

insist in mirarea mea : se vorbeste-n masmedia despre orice si o traznaie cit de mica tine pagini si emisiuni cite 2-3 zile, o saptamina de discutat si para-discutat si ceea ce s-a Intimplat cu acel meteorit cazut la rusi in februarie anul asta, nu a "meritat " mai mult de o stire scurta, cursa-n banda de jos a teveului ?
nu tu o discutie cu gen. Streinu, cu Hobana, Apostol si alti ufologi ? him

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2013, ora 17:40

Cheltuielile minime sint pe la 300-400 lei.
Daca maninci ciini de pe strada.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 20 Martie 2013, ora 19:00

hodoronc- tronc !

Fosta membra 9am.ro

976 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2013, ora 19:05

Misule ,
Treziti-l naibii pe numarul ala ca delireaza ...
Noooo, asta le stie pe toate ma Misule !
E pregatit rau . Se vede da la o posta .
Bai numarule , nu te mai ambala asa frate , ca nu dai examen .
Aici discutam . Nu ne "batem" ....
Intelegi ceva 'au esti prea preocupat de quark-uri ?....
TU esti la alt nivel ...
Oricum , nu mi-ai dat un raspuns concludent .
Vrei s-o scalzi , ca de obicei , cu discursuri "marete" .
Nu tine . Nu cu mine .
Cu matematica , fizica si chimia eu sunt paralel . Deci ca amic de discutii m-ai pierdut .
La ceea ce afirmi , trebuie sa vii cu demonstratii CLARE .
Pentru ca altfel discursul tau devine o aberatie .
Indiferent de subiect .
Iar corpul uman e departe de a fi descoperit . Intelegi mai Michiduta ?
Suntem la capitolul presupuneri .
Deci , la inceputurile CUNOASTERII , mai Michiduta .
Ce galgai tu acolo este proza .
Beletristica .
Nimic concret , clar ca lumina zilei ...
Ceva clar precum matematica . Ea , matematica nu greseste niciodata .
Mai Michiduta .

Si , mai Michiduta , explicatia ta apropos de 100%... m-a facut sa rad cu pofta vreo 2 ore neintrerupt .
Punct.

Jules Verne....
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 20 Martie 2013, ora 19:26

beiiii, in feb. 2013 se vede un obiect neindentificat ce pulverizeaza un meteorit ce venea in toata splendoarea lui la intilnirea cu Pamintul !

Fosta membra 9am.ro

976 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2013, ora 21:16

De la: gabigabi2, la data 2013-03-19 12:53:39

eiii, dar unii chiar stiu mai mult decit altii ....sigur , nu le poate stii nimeni pe toate dar, suntem pe diverse nivele de Cunoastere si cine a trecut dincolo de bariera concretului- pragmatic si i se avinta gindul si spre altceva , participa cu ce stie si pe acest fel de topic !
si, apropos de asta :
vazut-ai obiectul ala ce a lovit acel meteorit ce-a cazut la rusi , spargindu-l in ' jde mii de bucatele mici-mici , preintimpinind , astfel , o catastrofa planetara ?
ei sunt aici ! de cind ? dintotdeauna ? [/qu

Da.

Jules Verne....
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2013, ora 08:19

De la: revenitu, la data 2013-03-20 21:16:38
De la: gabigabi2, la data 2013-03-19 12:53:39

si, apropos de asta :
ei sunt aici ! de cind ? dintotdeauna ? [/qu

Da.

si de ce crezi ca Nu se discuta nimic desprea asta, desi e de'o importanta capitala ? asa de bine functioneaza conspiratia tacerii ?
da' si intorcind moneda pe partea cealalta , inteleg ca tot aia e si de se discuta si de nu se discuta, ca noi nu avem nici-o putere-n fata lor , diferenta tehnologica fiind enorma !

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2013, ora 11:10

De la: revenitu, la data 2013-03-20 19:05:55Misule ,
Treziti-l naibii pe numarul ala ca delireaza ...
Noooo, asta le stie pe toate ma Misule !
E pregatit rau . Se vede da la o posta .
Bai numarule , nu te mai ambala asa frate , ca nu dai examen .
Aici discutam . Nu ne "batem" ....
Intelegi ceva 'au esti prea preocupat de quark-uri ?....
TU esti la alt nivel ...
Oricum , nu mi-ai dat un raspuns concludent .
Vrei s-o scalzi , ca de obicei , cu discursuri "marete" .
Nu tine . Nu cu mine .
Cu matematica , fizica si chimia eu sunt paralel . Deci ca amic de discutii m-ai pierdut .
Indiferent de subiect .
Iar corpul uman e departe de a fi descoperit . Intelegi mai Michiduta ?
Suntem la capitolul presupuneri .
Deci , la inceputurile CUNOASTERII , mai Michiduta .
Ce galgai tu acolo este proza .
Beletristica .
Nimic concret , clar ca lumina zilei ...
Ceva clar precum matematica . Ea , matematica nu greseste niciodata .
Mai Michiduta .

Si , mai Michiduta , explicatia ta apropos de 100%... m-a facut sa rad cu pofta vreo 2 ore neintrerupt .
Punct.

Tot Mishu il cheama. Dar a uitat si el.

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2013, ora 11:12

De la: gabigabi2, la data 2013-03-20 19:26:45beiiii, in feb. 2013 se vede un obiect neindentificat ce pulverizeaza un meteorit ce venea in toata splendoarea lui la intilnirea cu Pamintul !

Eu nu am vazut.
Am incercat sa vad, dar nic.
E o reflexie in geamul unei masini.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2013, ora 12:41

N u stiu unde s-o postez, mi se pare interesant:

www.zf.ro/business-international/fondatorul-site-ului-amazon-a-r...

,,E-un curcubeu deasupra lumii sufletului meu"
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2013, ora 15:15

De la: nastasemihail, la data 2013-03-21 11:12:34
De la: gabigabi2, la data 2013-03-20 19:26:45beiiii, in feb. 2013 se vede un obiect neindentificat ce pulverizeaza un meteorit ce venea in toata splendoarea lui la intilnirea cu Pamintul !

Eu nu am vazut.

tu vorbesti serios sau tocmai acum te-ai gasit sa faci pe niznaiu' si nu te inteleg de ce ?!

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2013, ora 00:58

De la: gabigabi2, la data 2013-03-21 15:15:08

Eu nu am vazut.

tu vorbesti serios sau tocmai acum te-ai gasit sa faci pe niznaiu' si nu te inteleg de ce ?!

Serios.
Am studiat si eu acel film ce se spune ca ar fi un ozn.
E o reflexie in geamul masinii de unde s-a filmat. Cam toti ce au studiat filmul au fost de parerea asta.
In mod curent un meteor explodeaza. mai ales cele de zeci de m. De la o anumita marime in sus, nu, fiindca nu au timp sa se incalzeasca in interior. Cele sub acea limita cam toate se desfac, daca nu sint metalice.
Doar cele metalice nu explodeaza.
Totul e in domeniul probabilitatilor.
Deci meteoritul a explodat singur.
Pune filmul pe care te bazezi, ca eu am vasut unul si era reflexie in geam. Ce mergea invers decit meteorul si mai repede.
Se explica cu teoria opticii.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2013, ora 13:35

nu stiu ce-ai vazut tu ; eu spun ce au aratat la teveu si ceea ce vine din spatele meteoritului cu o viteza uluitor de mare , depaseste si schimba directia , nu e nici-o reflexie !
poate vorbim despre altceva !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2013, ora 13:41

De la: nastasemihail, la data 2013-03-22 00:58:58
De la: gabigabi2, la data 2013-03-21 15:15:08

Eu nu am vazut.

Serios.
Am studiat si eu acel film ce se spune ca ar fi un ozn.
E o reflexie in geamul masinii de unde s-a filmat. Cam toti ce au studiat filmul au fost de parerea asta.
In mod curent un meteor explodeaza. mai ales cele de zeci de m. De la o anumita marime in sus, nu, fiindca nu au timp sa se incalzeasca in interior. Cele sub acea limita cam toate se desfac, daca nu sint metalice.
Doar cele metalice nu explodeaza.
Totul e in domeniul probabilitatilor.
Deci meteoritul a explodat singur.
Pune filmul pe care te bazezi, ca eu am vasut unul si era reflexie in geam. Ce mergea invers decit meteorul si mai repede.
Se explica cu teoria opticii.

se pare ca vorbim despre lucruri diferite : nu stiu despre ce film vorbesti ; nu stiu sa fi auzit vreun comentariu al cuiva, daramite Studiu , despre ceea ce s-a vazut in febr. 2013 pe cerul rusilor !
oricum , se "sopteste " ca si la Fukusima a aparut un obiect neidentificat care , nu stiu cum a facut si ce, dar a redus impactul exploziei acelui reactor si efectele ei !

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2013, ora 14:10

La Fukushima am vazut filmul. Dar la acel meteorit, nu.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2013, ora 14:16

De la: nastasemihail, la data 2013-03-22 14:10:45La Fukushima am vazut filmul. Dar la acel meteorit, nu.

deci, vorbim despre altceva ! ce-ai vazut tu cu reflexia in geamul masinii, nu poti sa-mi spui despre ce-i vorba ? unde, cind si ce studiu s-a facut ?

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2013, ora 14:20

De la: gabigabi2, la data 2013-03-22 14:16:39
De la: nastasemihail, la data 2013-03-22 14:10:45La Fukushima am vazut filmul. Dar la acel meteorit, nu.

deci, vorbim despre altceva ! ce-ai vazut tu cu reflexia in geamul masinii, nu poti sa-mi spui despre ce-i vorba ? unde, cind si ce studiu s-a facut ?

Nici macar nu am linkul,ca nu e interesant.
Mai bine pune tu linkul cu ce spui.
Meteoritii in mod normal mai si explodeaza de capul lor.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2013, ora 14:32

De la: nastasemihail, la data 2013-03-22 14:20:41

n-am !
cauta-l tu ,ca tre' sa fie ....l-au dat de vreo 2-3 ori la tv in februarie !

P.S
uite asa ma-nnebunesti tu pe mine : intii spui ca s-au facut studii pe nush ce ai vazut tu si cind te-ntreb ce STUDII si pe ce , spui ca nu era interesant !

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2013, ora 14:35

De la: gabigabi2, la data 2013-03-22 14:32:45
De la: nastasemihail, la data 2013-03-22 14:20:41

n-am !
cauta-l tu ,ca tre' sa fie ....l-au dat de vreo 2-3 ori la tv in februarie !

P.S
uite asa ma-nnebunesti tu pe mine : intii spui ca s-au facut studii pe nush ce ai vazut tu si cind te-ntreb ce STUDII si pe ce , spui ca nu era interesant !

Ce studii?
Ca am dormit bine azinoapte.

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2013, ora 14:40

De la: _Ingrid, la data 2013-03-21 12:41:11N u stiu unde s-o postez, mi se pare interesant:

www.zf.ro/business-international/fondatorul-site-ului-amazon-a-r...

Motoarele sint de la racheta de lansare Apollo. Sint f mari.
Faptul ca nu are seria pe ele.....hmmmm.
Motoarele de la modulul de intoarcere, am inteles ca sint pe orbita eliptica intre Pamint si Luna.

Fosta membra 9am.ro

1134 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2013, ora 15:33

De la: revenitu, la data 2013-03-20 19:05:55
.

Punct.

Intr-o asemenea situatie de facto, si conditii, orice demonstratie pe care as incerca sa ti-o prezint/propun ti-ar fi inutila, limitele cunostintelor pe care intelectul al carui propietar esti le-a dobandit sunt atat de confuze si (...) incat, textul pe care am sa-l postez, o sa-ti fie cu mult mai util decat orice contra-argument , demonstratie, sau fundament tematic justificativ ti-as propune.

E.G.

"

Prostia, ca slabiciune a mintii, nu este vreo vina,vreun viciu sau pacat, este un dat genetic; cineva este prost asa cum are ochii albastri sau muschi puternici.

Fapt este ca prostul, fiind prost, nu poate patrunde in miezul lucrurilor, nu are discernamant, percepe fapte in sine, desprinse din contextul lor, e incapabil sa asocieze sau sa disocieze, nu poate nici analiza o stare de lucruri cat de cat complexa,nici sintetiza elemente in aparenta disparate.

Cum lumea ii este greu de inteles, o potriveste el cumva putinei sale intelegeri, punand de bine, de rau la un loc notiuni false sau confuze, de obicei preluate anapoda din lunga si bogata traditie a prostiei omenesti. Lucru firesc, pentru ca, neputand abstractiza, prostul trebuie sa se foloseasca de generalizari gata facute de altii, la fel de prosti ca si el, daca nu mai rau.

Intr-adevar, dintre doua sau mai multe posibilitati, prostul o alege fara gres pe cea mai stupida si apoi se odihneste asupra ei.

Ar fi de scris o morfologie a prostiei, in care diversele ei manifestari sa fie elaborate si sistematizate, ca paradigme, si o sintaxa a ei, adica o teorie a felului in care se desfasoara prostia, a dezacordurilor, a pleonasmelor si a elipselor ei, care nu sunt o economie de expresie, ci simple lacune prin care se strcoara incoerenta.

Prostul nu are o clara constiinta de sine, nu invata din experienta si ca atare nu este autocorectiv. Prostia se hraneste din putinul ei si se regenereaza din propria ei substanta, ramanand mereu egala cu sine.

Intr-o insemnare intitulata Caracter de prost, Eminescu vorbeste de "luarea metaforelor adliteram" si de " staruinta in neghiobie".
Intr-adevar, si e o observatie subtila, cum ar putea suplini prostul cel de-al treilea termen al comparatiei, a carei absenta este definitorie pentru metafora, cand el nu e in stare nici de o comaratie desfasurata, lipsindu-i capacitatea de a observa similitudini?

Daca ii vorbesti de noaptea nefiintei, el crede ca se lasa intunericul si aprinde lampa. Cat despre " staruinta in neghiobie", ea este una din principalele caracteristici, si dintre cele mai de temut ale omului prost, care, pe cat de usor concepe o idee naroada, pe atat de greu se desparte de ea.

Mobilitatea si readecvarea sunt prerogative ale inteligentei.
In traditia romaneasca aveam, cat priveste prostia, o scurta capodopera, Povestea lui Creanga, unde o femeie naroada isi prohodeste pruncul la gandul unei primejdii ipotetice si lesne de inlaturat, un om, ca sa aiba lumina in casa, cara Soarele cu banita, un altul da sa-si darame casa ca sa scoata carul injghebat in ea, un altul cauta sa zvarle nucile in pod cu furca, altul, in sfarsit, se cazneste sa suie vaca cu funia in sura, gata sa o sogrume.

Prostul nu se descurca in plan pragmatic pentru ca incurca pana la catastrofa relatia dintre mijloace si scopuri. In sangele lui curge, ca o esenta tare, o chintesenta a ceea ce in germana s-ar putea numi Urdummheit, prostia originara, cea de la obarsia vremurilor.

Numai ca aceassta infirmitate si deficienta a intelectului nu este intodeauna inocenta, si atunci incep necazurile.
Intr-adevar, prostul e si el om si trebuie sa o scoata cumva la capat pe lumea asta, si cat mai bine daca se poate.

Prostia produce aproape intodeauna manifstari aberante si nocive in ordinea moralitatii. Nestiind ce statut are si ce loc i se cuvine, prostul se amesteca unde nu-i fierbe oala, incurca itele, crezand ca le descurca, se face purtatorul celor mai imbecile prejudecati, debiteaza, cu autoriate, cele mai uzate locuri comune, este banuitor si susceptibil, nestiind de gluma, imagineaza conspiratii universale si vorbeste ca un profet, mai si gasind pe cine sa-l creada; neavand indoieli, devine dogmatic si tinde sa faca din maxima actiunii sale o lege universala.

Si, nestiindu-si lungul nasului, este adesea peste msura de obraznic si mai intodeauna trufas, pentru ca prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul. Iar cand se intamla sa fie si harnic, simtind in chip obscur ca trebui sa-i substituie calitatii cantitatea, unple si incurca domenii intregi de activitate cu produsele sale inepte sau de-a dreptul delirante si este adesea rasplatit pentru asta cu distinctii si ranguri.

Dar cel mai rau este ca prostul, ajuns intr-o situatie critica din propria lui prostie, devine feroce, si poate fi bestial.

Multi oameni au pierit zdrobiti de prostia biruitoare. Putinatatea spiritului naste monsti. Dar adevarata primejdie a prostiei sta in multimea prostilor: ne place, nu ne place, lumea e plina de prosti.

Tot Creanga zica ca, daca prostia ar durea, ulitele ar vui de zbieretele prostilor.
Iar lumea lui Caragiale, cand mai explicit, cand mai putin, contine o cantitate exploziva de prosti de toata seama.

Prin multimea lor devin periculosi.
Mai ales ca ticalosii inteligenti stiu sa se foloseasca de cei prosti pe scara istorica, extrapoland ticalosia oarba si tampa care dospeste in rostia omeneasca.
Ii investesc cu putere, tinandu-i insa la cheremul lor, si apoi ii asmut impotriva noastra ca pe o haita.

Ii mai tineti minte pe activistii obtuzi, trufasi si brutali care umpleau ierarhia chinuitei noastre vremi pana mai ieri?

Si nu-i simtiti cum misuna inca printre noi, travestiti, multiplicandu-se zgomotos ca legiuitori si autoritari ca guvernanti, trezind ecouri de prostie de-a lungul si de-a latul tarii, rascolindu-i intunericul si ura pe care o emana intunericul ?
Ba simtim, prea bine simtim, si poate tot mai este ceva de facut.

Iarsi Eminescu, vorbind de moftangii, spune intr-un loc: "Toti suspina pentru patrie cu fizionomia ea mai plangatoare de pe lume si toti nu vor binele, ci numai posturile patriei."

Bie ar fi sa nu aiba parte de ele, pentru ca mare primejdie este pentru obste inaltarea prostilor in ranguri si dregatorii.

Pacat de-o biata tara, i-ar fi ajuns ticalosii."

Petru Cretia.

Pagini: << 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului FENOMENE LA LIMITA CUNOASTERII
Mergi la: