back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

"cinci minte de lectura originala!"

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 21 Februarie 2011, ora 10:55

Exista un topic "Romanul s-a nascut poet!" . Am constatat ca nu fiecare din noi s-a nascut poet ci unii prozatori, dramaturgi sau care foloseste alt gen literar. Crezand ca vor fi unii care vor sa scrie, am deschis acest topic! Pentru incurajare, copii aici o "proza foarte scurta"
Deruta.
EL se plimbã agitat. E bãtrân, puþin cocârjat, în halat ºi cu un fes vechi pe cap. Verificã mereu ceasul. EA intrã nervoasã, rãvãºitã, aruncând hainele din mers.
- Ia, sã-mi spui tu de unde vii la ora asta! O ia EL în primire de cum a auzit-o trântind uºa de la intrare, fãrã sã mai aºtepte sã-i vadã chipul.
- Dar ce orã e dragã? îi rãspunse EA cu o întrebare dupã ce îºi abandonase cizmele în dreptul uºii care dãdea în camera de zi! Ceasul meu n-aratã mai mult de ora patru!
- Nici acesta din camera ta n-aratã mai mult deºi-i în garanþie! Nu ºtiu ce ai tu în mâinile alea ca toate ceasurile se opresc la ora patru!
- N-am nimic dragã, al tãu înainteazã! Ia verificã-l sã vezi cât aratã! Dupã ce îºi permise sã-i ridice chiar EA mâneca halatului, se mirã: Cum poate sã arate ora opt!?
- Ceasul meu e bun! ªi apoi ºi fãrã ceas vedeai cã s-a-nnoptat! Mai bine spune-mi pe unde ai umblat de ai putut sã întârzii atâta!
- Vai, dragã, nu cumva iar încerci sã abuzezi de bãnuieli? Uite, vezi, faci tu ce faci ºi iar mã superi! Cum ajung acasã, cum mã ataci cu…
- Tu te superi? Îmi spui sã nu ies cã vii mai devreme sã mergem la cofetãria nouã din colþul strãzii ºi uite când te-ai întors!
- Ce era sã fac dragã? Hai, nu te supãra, cã dacã îþi era de ieºit, mã aºteptai îmbrãcat de oraº, nu în cârpa asta! Da ca sã te împac, îþi explic… ªi curajoasã îl pupã în aer cam la un centimetru de frunte apoi începe o poveste duioasã ca sã-i adoarmã vigilenþa: Când mã întorceam grãbitã acasã, nu spun ca expresu’ dar ca ãla…. ca ãla… tot mergeam! Ajungem din urmã trei bãtrâni. Sã fi fost mai tineri? Sã fi fost cu doi-trei ani mai mari ca tine… Dar asta nu mai conteazã! ªi cum erau trei ºi ocupau tot trotuarul, înþelegi cã n-am putut cu nici un chip sã-i depãºim! ªi mergeau aºa de-ncet, exact ca tine! Tocmai îi spuneam: „Ia te uitã cât de bine seamãnã oamenii între ei de la o anumitã vârstã! Cât pe ce sã cred cã unul din ei e tocmai EL!” Adicã tu, i-am zis!
- Bine, bine! Dar puteai sã vii cu…
- Nu mã-ntrerupe! Tot timpu’ mã acuzi ºi eºti predispus la ceartã dar niciodatã nu mã laºi sã mã disculp aºa cum trebuie! Cum mergeam noi aºa încet, îi spuneam: „ Ce drãguþi sunt bieþii de ei!” Acum cred cã ai înþeles de ce nu îndrãzneam sã-i depãºim!? Îi zicem: „Ce neveste rãutãcioase ºi ursuze cred cã au sãrãcuþii de ei cã-i alungã din casã pentru a umbla pe strãzi aºa, fãrã direcþie, doar ca sã frâneze circulaþia celor grãbiþi numai ca sã nu-i þinã lângã ele!” Ei, vezi? Eu nu sunt ca alea fãrã pic de inimã! Din contra! Nu te las sã faci nici un pas înafara casei!
- Te-nþeleg dar nu destul cã de-ai fi mers ca melcul tot ajungeai acasã mãcar cu doua ceasuri mai devreme!
- Asta s-o crezi tu! Când gândeam ºi noi cã mai avem câþiva paºi pânã în bulevard, ce crezi cã fac cele trei umbre? Se opresc dragã! Se opresc! Da, aºa cum bine-ai auzit: Se opresc! Nu ºtiu cât au stat aºa oprite dar noi când ne-am întors nu mai erau acolo, dar nici nu plecaserã demult, cã-i ºi zãrim în faþã la câþiva paºi de noi!
- Noi! Noi! Care noi? ªi mã rog matale, unde-ai fost cât au stat pe trotuar amãrâþii ãia?
- Cum unde-am fost? Cã doar n-aveam sã stãm de vorbã în stradã sã-þi mai spunã lumea cã iar m-a vãzut cu Mol’… ªtii, nu holba la mine spãlãciþii ãia cã mã buimãceºti! Mol’, colegu’ acela al meu fãrã noroc! Tocmai îmi vorbea cã sunt singura care îl înþeleg! ªi apoi m-am dus la el nu numai sã-l înþeleg ºi sã-l consolez niþel acolo cât de cât, dar trebuia sã aranjãm ºi situaþia!
- Sã-þi zic aºa cã-þi fac moftu’ ºi te-nþeleg deºi nu prea pricep, dar de ce nu mai circuli cu maºina? Sau ºi pe carosabil erau grupuri de … aºa ca mine?
- Dar ce draga, trãieºti pe altã lume? Încã nu þi-a ieºit din cap maºina? Sunt peste trei sãptãmâni de când n-o mai avem! Ce te boldeºti la mine? Ce-ai rãmas aºa ca… ca… N-ai ºtiut? Înþeleg! N-ai ºtiut cã am uitat sã-þi spun! Dar puteai mãcar sã bãnuieºti, cã doar tu ai spus cã nu-i prima zi când întârzii cã vin pe jos ºi cã de asta întârzii!
- Dar ce-ai fãcut cu maºina? Hai, spune! Nu mã lãsa sã mor de inimã! ªi EL se lãsã neputincios pe un fotoliu care scârþâi urât parcã pentru a o întãrâta ºi mai tare pe EA.
- Þi-am spus cã Mol’ nu era înþeles de nimeni ºi cã avea numai duºmani! L-au dat dragã afarã de la servici! Ce oameni! Îl bãnuiau de chiul dragã ºi mai ziceau cã se ia ºi de colege, ºtii, de nevestele ãlora… dar nu-i adevãrat! Nu, deloc, pentru cã eu tot timpu’ l-am susþinut… Dacã va fi nevoie, i-am zis cã poate sã conteze pe tine c-o sã-i dai o referinþã, cã doar ne e el cel mai bun prieten… ªi apoi tu, care mi te-ai lãudat de o mie de ori cã ai fost sublocotenent în Brigada 3 Munte ºi pe deasupra decorat de nemþi cu Crucea de Fier pentru cã ai luptat pe schiuri pe la Harkov…, dar apropo, de ce n-ai rãmas acolo? Nu mai era zãpadã? Da, voiam sã zic, cu atâtea relaþii, ai putea, nu? Parcã ce-i o referinþã? O hârtie la care nu se uitã nimeni da o pun la dosar sã se justifice când e cazu’!
- Dacã zici tu, i-oi da eu când m-o ruga el, dar tot nu mi-ai spus ce-ai fãcut cu maºina!
- Pãi, foarte simplu! A vândut-o Mol’ la un preþ pe care tu nu l-ai fi luat nici dacã ar fi fost nouã, dar mi te dupã douã zdruncinãturi care mi-au rãvãºit mie creierii?! ªi l-am rugat în genunchi sã ia ºi el câþiva din ei acolo, cã ºi aºa ãia erau din suprapreþ, era meritu’ lui, nu?
- Suprapreþul l-a luat Moldovan dar preþul a rãmas! Unde-i preþul? Ce-ai fãcut cu preþul cã în casã n-a intrat nici un ban în afara pensiei mele?
- Dacã mã mai pisezi mult cu întrebãrile, nu numai cã mã supãr dar ºi plec dragã, plec cu Mol’ sã mã consoleze ºi el aºa cum l-am consolat ºi eu când mi-a cerut, cã nici eu n-am mai mult noroc pe plan familial! Doar îmi spunea Mol’ cã aºa am fost noi dãruiþi de naturã într-o eclipsã de noroc pe toate planurile! Ce perioadã nenorocitã! S-o fi nãscut mulþi pe timpu’ acela dragã, sau nici tu nu ºtii mai mult ca noi?
- Dracu sã-i ia pe toþi cei care s-au nãscut atunci, dar eu vãd cã încerci sã mã duci cu vorba pânã mã scoþi din sãrite anume ca sã-þi arunc vreo douã… sã te usture ca sã ai apoi motiv sã te superi ºi sã nu-mi mai rãspunzi la ce te întreb! Îþi aminteºti cã atunci când am vrut sã vând maºina, nu m-ai lãsat? Ziceai cã ne foloseºte la amândoi, cã e rãsfãþata noastrã! Acum pricep de ce m-ai pus sã þi-o donez odatã cu casa! Noroc ca pe asta n-o poate vinde Molul tãu! Ziceai cã vrei sã conduci ca o adevãratã proprietarã dar pe urmã ai uitat sã faci ºcoala de ºoferi! Cum ai putut sã-mi faci tocmai tu una ca asta? Tu, o fatã nenorocitã care ai fost ºi care mai fãceai din când în când uz de conºtiinþã în situaþiile penibile din care te-am scos de-atâtea ori!
- Da’ se terminã dragã ºi conºtiinþa! Iei, iei, faci abuz ºi te trezeºti cã nu mai e, cã ciupercã sã fi fost ca sã se înmulþeascã prin spori ºi tot nu dovedea sã facã faþã, da’ tu ºtii cã nu existã conºtiinþã cu spori, nu?
- Înghite-þi sporii ãia odatã cã m-ai nãucit de tot ºi fã bine ºi spune-mi ce vom face de-acum înainte fãrã maºinã! Dar, ia stai! Când ai spus cã-mi aduci banii de la Moldovan?
- Da’ n-am spus dragã pentru cã plec în turneu cu el sã ne gãsim servici’ cã ºi eu de douã sãptãmâni sunt ca sã zic aºa pe dinafarã din cauza bãnuielilor, ci cã stau prost cu reputaþia ºi cu actul de prezenþã la birou! Sã te mai aud cã mai zici cã ãia care m-au angajat îs oameni!
- Cum? Vrei sã pleci? Ce înseamnã toate astea? Ce-ai fãcut cu viaþa mea?
- Viaþa ta? Bãtrâneþile tale dragã! Dacã am fost bunã cu tine ºi am încercat sã-þi ridic moralul cã vei trãi lângã mine a doua tinereþe, am omis sã zic „pe lângã a doua tinereþe” ca sã te îmbãrbãtez! Dar acum nu-þi mai cer altceva decât sã mã uiþi! Te pup dragã papa ºi…
- Nu mã pupi cã dau telefon la Poliþie sã te pupe ei… Oh, inima… Dã telefon la Salvare! M-am nenorocit, inima…
EA nu þinu seama cã EL alunecase de pe fotoliu ºi cã se chirci de durere jos pe covor pentru cã auzi soneria de la intrare ºi trebui sã fugã sã deschidã. Crezuse cã Moldovan nu mai avusese rãbdare sã o aºtepte la el în garsoniera cumpãratã de douã sãptãmâni cu banii de pe maºinã ºi cã venise s-o ia, dar surprizã:
- Cine eºti ºi de ce suni tocmai acum când am nevoie de un pic de timp ºi liniºte sã-mi pot face ca lumea baga… Chipul femeii care sunase, surâzãtor la început, se transformã în balaur ºi Ea îºi înghiþi limba ºi nu mai putu sã termine fraza cu care voia s-o punã la punct.
- Am venit… am venit… dar eu locuiesc aici ºi am venit sã locuiesc! Îi rãspunse parcã nesigurã pe ea, necunoscuta. Apoi: Am avut în gazdã un tânãr ºi… ªtiþi, lui nu-i plãcea la curte, mie nu-mi mai plãcea la bloc, aºa cã i-am vândut garsoniera ºi cu ce am luat pe ea am pus lângã economiile mele ºi i-am dat înapoi tânãrului pe aceastã casã! Mie îmi place sã locuiesc la curte ºi acum cã s-a ivit ocazia… Uitaþi-vã, am toate actele aici… ºi femeia îºi fãcu loc pe lângã EA ºi intrã în camera de zi. Uimirea ei fu mare pentru cã nu mai avu glas câteva secunde bune dar în acest timp mintea îi funcþionã fãrã reproº: Mi-a spus cã locuinþa e liberã! Ce cãutaþi aici? Luaþi-vã bunicuþul ºi vã rog sã mã lãsaþi sã-mi descarc efectele cã aºteaptã ºoferul ºi nu…
- Ce efecte cucoanã? κi reveni în simþiri EL, probabil când auzul îi fu sfredelit de jignirea ce i se aduse. Chemaþi imediat pe nenorocitul care v-a vândut casa mea sã-l iau de pantaloni ºi sã-i frec un pic…
- Dar n-am de unde sã-l mai iau pe domnul Moldovan mai devreme de-o lunã pentru cã a plecat din þarã cu niºte afaceri care nu mai puteau fi amânate!
EA se fãcu verde la faþã, un verde burãticiu plãcut ochiului dar EL nu mai putea sã vadã aºa culoare pastel pentru cã durerea de inimã îl chirci de astã datã într-o poziþie incomodã care nu-l lãsa sã distingã altceva în încãpere decât niºte steluþe ºugubeþe.
- Cum Mol’ a plecat fãrã mine?
Noua proprietarã nu fãcuse legãtura între Mol-ul EI ºi Moldovan-ul escroc, în schimb i se fãcu milã de cei doi locatari ºi îi încurajã:
- Nu vreþi sã rãmâneþi aici cu chirie? O sã vã iau mai puþini bani decât s-ar cuveni, asta dacã nu aveþi unde sã vã mutaþi! Acum o sã sun la Salvare cã nu-i bine sã-l lãsãm pe bunicuþ sã moarã aici, poate are vreo casã la þarã ºi o mânã de ajutor datã azi, mâine poate valora cât o reºedinþã, nu-i aºa?

Raporteaza abuz de limbaj
Nimic nu e imposibil pânâ nu devine imposibil! Galina
Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 1 Martie 2011, ora 00:39

De la: _galina_, la data 2011-02-21 10:55:57Exista un topic "Romanul s-a nascut poet!" . Am constatat ca nu fiecare din noi s-a nascut poet ci unii prozatori, dramaturgi sau care foloseste alt gen literar. Crezand ca vor fi unii care vor sa scrie, am deschis acest topic! Pentru incurajare, copii aici o "proza foarte scurta"
Deruta.
EL se plimbã agitat. E bãtrân, puþin cocârjat, în halat ºi cu un fes vechi pe cap. Verificã mereu ceasul. EA intrã nervoasã, rãvãºitã, aruncând hainele din mers.
- Ia, sã-mi spui tu de unde vii la ora asta! O ia EL în primire de cum a auzit-o trântind uºa de la intrare, fãrã sã mai aºtepte sã-i vadã chipul.
- Dar ce orã e dragã? îi rãspunse EA cu o întrebare dupã ce îºi abandonase cizmele în dreptul uºii care dãdea în camera de zi! Ceasul meu n-aratã mai mult de ora patru!
- Nici acesta din camera ta n-aratã mai mult deºi-i în garanþie! Nu ºtiu ce ai tu în mâinile alea ca toate ceasurile se opresc la ora patru!
- N-am nimic dragã, al tãu înainteazã! Ia verificã-l sã vezi cât aratã! Dupã ce îºi permise sã-i ridice chiar EA mâneca halatului, se mirã: Cum poate sã arate ora opt!?
- Ceasul meu e bun! ªi apoi ºi fãrã ceas vedeai cã s-a-nnoptat! Mai bine spune-mi pe unde ai umblat de ai putut sã întârzii atâta!
- Vai, dragã, nu cumva iar încerci sã abuzezi de bãnuieli? Uite, vezi, faci tu ce faci ºi iar mã superi! Cum ajung acasã, cum mã ataci cu…
- Tu te superi? Îmi spui sã nu ies cã vii mai devreme sã mergem la cofetãria nouã din colþul strãzii ºi uite când te-ai întors!
- Ce era sã fac dragã? Hai, nu te supãra, cã dacã îþi era de ieºit, mã aºteptai îmbrãcat de oraº, nu în cârpa asta! Da ca sã te împac, îþi explic… ªi curajoasã îl pupã în aer cam la un centimetru de frunte apoi începe o poveste duioasã ca sã-i adoarmã vigilenþa: Când mã întorceam grãbitã acasã, nu spun ca expresu’ dar ca ãla…. ca ãla… tot mergeam! Ajungem din urmã trei bãtrâni. Sã fi fost mai tineri? Sã fi fost cu doi-trei ani mai mari ca tine… Dar asta nu mai conteazã! ªi cum erau trei ºi ocupau tot trotuarul, înþelegi cã n-am putut cu nici un chip sã-i depãºim! ªi mergeau aºa de-ncet, exact ca tine! Tocmai îi spuneam: „Ia te uitã cât de bine seamãnã oamenii între ei de la o anumitã vârstã! Cât pe ce sã cred cã unul din ei e tocmai EL!” Adicã tu, i-am zis!
- Bine, bine! Dar puteai sã vii cu…
- Nu mã-ntrerupe! Tot timpu’ mã acuzi ºi eºti predispus la ceartã dar niciodatã nu mã laºi sã mã disculp aºa cum trebuie! Cum mergeam noi aºa încet, îi spuneam: „ Ce drãguþi sunt bieþii de ei!” Acum cred cã ai înþeles de ce nu îndrãzneam sã-i depãºim!? Îi zicem: „Ce neveste rãutãcioase ºi ursuze cred cã au sãrãcuþii de ei cã-i alungã din casã pentru a umbla pe strãzi aºa, fãrã direcþie, doar ca sã frâneze circulaþia celor grãbiþi numai ca sã nu-i þinã lângã ele!” Ei, vezi? Eu nu sunt ca alea fãrã pic de inimã! Din contra! Nu te las sã faci nici un pas înafara casei!
- Te-nþeleg dar nu destul cã de-ai fi mers ca melcul tot ajungeai acasã mãcar cu doua ceasuri mai devreme!
- Asta s-o crezi tu! Când gândeam ºi noi cã mai avem câþiva paºi pânã în bulevard, ce crezi cã fac cele trei umbre? Se opresc dragã! Se opresc! Da, aºa cum bine-ai auzit: Se opresc! Nu ºtiu cât au stat aºa oprite dar noi când ne-am întors nu mai erau acolo, dar nici nu plecaserã demult, cã-i ºi zãrim în faþã la câþiva paºi de noi!
- Noi! Noi! Care noi? ªi mã rog matale, unde-ai fost cât au stat pe trotuar amãrâþii ãia?
- Cum unde-am fost? Cã doar n-aveam sã stãm de vorbã în stradã sã-þi mai spunã lumea cã iar m-a vãzut cu Mol’… ªtii, nu holba la mine spãlãciþii ãia cã mã buimãceºti! Mol’, colegu’ acela al meu fãrã noroc! Tocmai îmi vorbea cã sunt singura care îl înþeleg! ªi apoi m-am dus la el nu numai sã-l înþeleg ºi sã-l consolez niþel acolo cât de cât, dar trebuia sã aranjãm ºi situaþia!
- Sã-þi zic aºa cã-þi fac moftu’ ºi te-nþeleg deºi nu prea pricep, dar de ce nu mai circuli cu maºina? Sau ºi pe carosabil erau grupuri de … aºa ca mine?
- Dar ce draga, trãieºti pe altã lume? Încã nu þi-a ieºit din cap maºina? Sunt peste trei sãptãmâni de când n-o mai avem! Ce te boldeºti la mine? Ce-ai rãmas aºa ca… ca… N-ai ºtiut? Înþeleg! N-ai ºtiut cã am uitat sã-þi spun! Dar puteai mãcar sã bãnuieºti, cã doar tu ai spus cã nu-i prima zi când întârzii cã vin pe jos ºi cã de asta întârzii!
- Dar ce-ai fãcut cu maºina? Hai, spune! Nu mã lãsa sã mor de inimã! ªi EL se lãsã neputincios pe un fotoliu care scârþâi urât parcã pentru a o întãrâta ºi mai tare pe EA.
- Þi-am spus cã Mol’ nu era înþeles de nimeni ºi cã avea numai duºmani! L-au dat dragã afarã de la servici! Ce oameni! Îl bãnuiau de chiul dragã ºi mai ziceau cã se ia ºi de colege, ºtii, de nevestele ãlora… dar nu-i adevãrat! Nu, deloc, pentru cã eu tot timpu’ l-am susþinut… Dacã va fi nevoie, i-am zis cã poate sã conteze pe tine c-o sã-i dai o referinþã, cã doar ne e el cel mai bun prieten… ªi apoi tu, care mi te-ai lãudat de o mie de ori cã ai fost sublocotenent în Brigada 3 Munte ºi pe deasupra decorat de nemþi cu Crucea de Fier pentru cã ai luptat pe schiuri pe la Harkov…, dar apropo, de ce n-ai rãmas acolo? Nu mai era zãpadã? Da, voiam sã zic, cu atâtea relaþii, ai putea, nu? Parcã ce-i o referinþã? O hârtie la care nu se uitã nimeni da o pun la dosar sã se justifice când e cazu’!
- Dacã zici tu, i-oi da eu când m-o ruga el, dar tot nu mi-ai spus ce-ai fãcut cu maºina!
- Pãi, foarte simplu! A vândut-o Mol’ la un preþ pe care tu nu l-ai fi luat nici dacã ar fi fost nouã, dar mi te dupã douã zdruncinãturi care mi-au rãvãºit mie creierii?! ªi l-am rugat în genunchi sã ia ºi el câþiva din ei acolo, cã ºi aºa ãia erau din suprapreþ, era meritu’ lui, nu?
- Suprapreþul l-a luat Moldovan dar preþul a rãmas! Unde-i preþul? Ce-ai fãcut cu preþul cã în casã n-a intrat nici un ban în afara pensiei mele?
- Dacã mã mai pisezi mult cu întrebãrile, nu numai cã mã supãr dar ºi plec dragã, plec cu Mol’ sã mã consoleze ºi el aºa cum l-am consolat ºi eu când mi-a cerut, cã nici eu n-am mai mult noroc pe plan familial! Doar îmi spunea Mol’ cã aºa am fost noi dãruiþi de naturã într-o eclipsã de noroc pe toate planurile! Ce perioadã nenorocitã! S-o fi nãscut mulþi pe timpu’ acela dragã, sau nici tu nu ºtii mai mult ca noi?
- Dracu sã-i ia pe toþi cei care s-au nãscut atunci, dar eu vãd cã încerci sã mã duci cu vorba pânã mã scoþi din sãrite anume ca sã-þi arunc vreo douã… sã te usture ca sã ai apoi motiv sã te superi ºi sã nu-mi mai rãspunzi la ce te întreb! Îþi aminteºti cã atunci când am vrut sã vând maºina, nu m-ai lãsat? Ziceai cã ne foloseºte la amândoi, cã e rãsfãþata noastrã! Acum pricep de ce m-ai pus sã þi-o donez odatã cu casa! Noroc ca pe asta n-o poate vinde Molul tãu! Ziceai cã vrei sã conduci ca o adevãratã proprietarã dar pe urmã ai uitat sã faci ºcoala de ºoferi! Cum ai putut sã-mi faci tocmai tu una ca asta? Tu, o fatã nenorocitã care ai fost ºi care mai fãceai din când în când uz de conºtiinþã în situaþiile penibile din care te-am scos de-atâtea ori!
- Da’ se terminã dragã ºi conºtiinþa! Iei, iei, faci abuz ºi te trezeºti cã nu mai e, cã ciupercã sã fi fost ca sã se înmulþeascã prin spori ºi tot nu dovedea sã facã faþã, da’ tu ºtii cã nu existã conºtiinþã cu spori, nu?
- Înghite-þi sporii ãia odatã cã m-ai nãucit de tot ºi fã bine ºi spune-mi ce vom face de-acum înainte fãrã maºinã! Dar, ia stai! Când ai spus cã-mi aduci banii de la Moldovan?
- Da’ n-am spus dragã pentru cã plec în turneu cu el sã ne gãsim servici’ cã ºi eu de douã sãptãmâni sunt ca sã zic aºa pe dinafarã din cauza bãnuielilor, ci cã stau prost cu reputaþia ºi cu actul de prezenþã la birou! Sã te mai aud cã mai zici cã ãia care m-au angajat îs oameni!
- Cum? Vrei sã pleci? Ce înseamnã toate astea? Ce-ai fãcut cu viaþa mea?
- Viaþa ta? Bãtrâneþile tale dragã! Dacã am fost bunã cu tine ºi am încercat sã-þi ridic moralul cã vei trãi lângã mine a doua tinereþe, am omis sã zic „pe lângã a doua tinereþe” ca sã te îmbãrbãtez! Dar acum nu-þi mai cer altceva decât sã mã uiþi! Te pup dragã papa ºi…
- Nu mã pupi cã dau telefon la Poliþie sã te pupe ei… Oh, inima… Dã telefon la Salvare! M-am nenorocit, inima…
EA nu þinu seama cã EL alunecase de pe fotoliu ºi cã se chirci de durere jos pe covor pentru cã auzi soneria de la intrare ºi trebui sã fugã sã deschidã. Crezuse cã Moldovan nu mai avusese rãbdare sã o aºtepte la el în garsoniera cumpãratã de douã sãptãmâni cu banii de pe maºinã ºi cã venise s-o ia, dar surprizã:
- Cine eºti ºi de ce suni tocmai acum când am nevoie de un pic de timp ºi liniºte sã-mi pot face ca lumea baga… Chipul femeii care sunase, surâzãtor la început, se transformã în balaur ºi Ea îºi înghiþi limba ºi nu mai putu sã termine fraza cu care voia s-o punã la punct.
- Am venit… am venit… dar eu locuiesc aici ºi am venit sã locuiesc! Îi rãspunse parcã nesigurã pe ea, necunoscuta. Apoi: Am avut în gazdã un tânãr ºi… ªtiþi, lui nu-i plãcea la curte, mie nu-mi mai plãcea la bloc, aºa cã i-am vândut garsoniera ºi cu ce am luat pe ea am pus lângã economiile mele ºi i-am dat înapoi tânãrului pe aceastã casã! Mie îmi place sã locuiesc la curte ºi acum cã s-a ivit ocazia… Uitaþi-vã, am toate actele aici… ºi femeia îºi fãcu loc pe lângã EA ºi intrã în camera de zi. Uimirea ei fu mare pentru cã nu mai avu glas câteva secunde bune dar în acest timp mintea îi funcþionã fãrã reproº: Mi-a spus cã locuinþa e liberã! Ce cãutaþi aici? Luaþi-vã bunicuþul ºi vã rog sã mã lãsaþi sã-mi descarc efectele cã aºteaptã ºoferul ºi nu…
- Ce efecte cucoanã? κi reveni în simþiri EL, probabil când auzul îi fu sfredelit de jignirea ce i se aduse. Chemaþi imediat pe nenorocitul care v-a vândut casa mea sã-l iau de pantaloni ºi sã-i frec un pic…
- Dar n-am de unde sã-l mai iau pe domnul Moldovan mai devreme de-o lunã pentru cã a plecat din þarã cu niºte afaceri care nu mai puteau fi amânate!
EA se fãcu verde la faþã, un verde burãticiu plãcut ochiului dar EL nu mai putea sã vadã aºa culoare pastel pentru cã durerea de inimã îl chirci de astã datã într-o poziþie incomodã care nu-l lãsa sã distingã altceva în încãpere decât niºte steluþe ºugubeþe.
- Cum Mol’ a plecat fãrã mine?
Noua proprietarã nu fãcuse legãtura între Mol-ul EI ºi Moldovan-ul escroc, în schimb i se fãcu milã de cei doi locatari ºi îi încurajã:
- Nu vreþi sã rãmâneþi aici cu chirie? O sã vã iau mai puþini bani decât s-ar cuveni, asta dacã nu aveþi unde sã vã mutaþi! Acum o sã sun la Salvare cã nu-i bine sã-l lãsãm pe bunicuþ sã moarã aici, poate are vreo casã la þarã ºi o mânã de ajutor datã azi, mâine poate valora cât o reºedinþã, nu-i aºa?

Decat batran si sarac mai bine tanar si bogat!
Fosta membra 9am.ro

80 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2011, ora 11:37

Ploaia isi lasa nesupravegheati stropii jucausi. Ei se zbenguie pina cad, lovindu-se de colturile aspre ale arsitei. De durere incep sa plinga. Pling, iar lacrimile lor imi ineaca vinovatia de a ma fi nascut.
- Ce bine, aud zicind ironic o voce din mine, daca nu esti vinovat, atunci esti liber.
- Liber? zic eu, auzi la ea, liber, dar ce, pina acuma nu am fost?
- Ai fost!...unde?...in tine sau in exteriorul tau, ?! ca eu n-am observat, imi zice vocea. Cum, erai vinovat si totusi erai liber?..
-Sigur, zic eu, ca doar nu eram propriu meu tiran.
- Ba erai, ba erai, ma contrazice a lehamite vocea. Pai, te-ai nascut pur, unic, original, asta zici ca e vina ta ce ti-au inecat-o stropii??....Nuu, vina ta e ca n-ai lucrat la originalul tau, ce era doar creionat la nastere. Nu, l-ai abandonat in cel mai murdar colt al atelierului si tu ai asezat pe sevalet o pinza noua. Ti-ai inmuiat penelul in diversitatea culorilor din fiecare clipa. Pe acest fals ti-ai desavirsit opera ta. Opera de arta, as zice, ti-am vazut munca titanica, priceperea, talentul. Trudeai fara odihna, chiar si cind necazurile iti pindeau pinza sa ti-o sfisie intr-o clipa de neatentie. Pacat de atita munca pentru un fals....
- Falsa esti tu, voce ratacita in mine, de unde ai venit si unde vrei sa pleci? Poate te ajut sa-ti gasesti limanul.
- Eu sint limanul tau, sint originalul ce sterg cu lacrimile mele praful din coltul nepasarii tale. Intelege, toata munca ta e cladita pe un fals.....
......un dialog mut, consumat intre eu cu mine in dimineata asta, cind calcai pe roua. Am strivit-o pina a iesit tot mustul din ea. Picioarelor mele le era sete dupa atita arsita.....

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 13:52

De la: lenacata, la data 2011-03-02 11:37:53Ploaia isi lasa nesupravegheati stropii jucausi. Ei se zbenguie pina cad, lovindu-se de colturile aspre ale arsitei. De durere incep sa plinga. Pling, iar lacrimile lor imi ineaca vinovatia de a ma fi nascut.
- Ce bine, aud zicind ironic o voce din mine, daca nu esti vinovat, atunci esti liber.
- Liber? zic eu, auzi la ea, liber, dar ce, pina acuma nu am fost?
- Ai fost!...unde?...in tine sau in exteriorul tau, ?! ca eu n-am observat, imi zice vocea. Cum, erai vinovat si totusi erai liber?..
-Sigur, zic eu, ca doar nu eram propriu meu tiran.
- Ba erai, ba erai, ma contrazice a lehamite vocea. Pai, te-ai nascut pur, unic, original, asta zici ca e vina ta ce ti-au inecat-o stropii??....Nuu, vina ta e ca n-ai lucrat la originalul tau, ce era doar creionat la nastere. Nu, l-ai abandonat in cel mai murdar colt al atelierului si tu ai asezat pe sevalet o pinza noua. Ti-ai inmuiat penelul in diversitatea culorilor din fiecare clipa. Pe acest fals ti-ai desavirsit opera ta. Opera de arta, as zice, ti-am vazut munca titanica, priceperea, talentul. Trudeai fara odihna, chiar si cind necazurile iti pindeau pinza sa ti-o sfisie intr-o clipa de neatentie. Pacat de atita munca pentru un fals....
- Falsa esti tu, voce ratacita in mine, de unde ai venit si unde vrei sa pleci? Poate te ajut sa-ti gasesti limanul.
- Eu sint limanul tau, sint originalul ce sterg cu lacrimile mele praful din coltul nepasarii tale. Intelege, toata munca ta e cladita pe un fals.....
......un dialog mut, consumat intre eu cu mine in dimineata asta, cind calcai pe roua. Am strivit-o pina a iesit tot mustul din ea. Picioarelor mele le era sete dupa atita arsita.....

Draga lenacata,
Ma adresez tie pentru ca ai postat acest text original: accepti si "critica"?
De fapt, normal ca pe orice topic se poarta discutii dar daca ceva nu convine celui caruia te adresezi, incep convulsiile cuvintelor vulgare. Noi nu suntem la un cenaclu cu pretentii ci ne lasam gandurile intr-un text in care transpunem o stare sufleteasca la un moment dat, o intamplare, etc.

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 13:58

Draga 'homeless', multumesc pentru flori! Daca esti baiat, servim o impreuna! Daca esti fata, data viitoare iti voi aduce un de flori! Dar cand vei veni cu ceva original care sa-mi desfete tot ce pune un text in miscare la o persoana sensibila la frumos, iti voi aferi, inca nu m-am decis dar sper ca nu-mi lasi prea mult timp de gandire!

Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 14:37

De la: _galina_, la data 2011-03-02 13:58:18Draga 'homeless', multumesc pentru flori! Daca esti baiat, servim o impreuna! Daca esti fata, data viitoare iti voi aduce un de flori! Dar cand vei veni cu ceva original care sa-mi desfete tot ce pune un text in miscare la o persoana sensibila la frumos, iti voi aferi, inca nu m-am decis dar sper ca nu-mi lasi prea mult timp de gandire!

Unii cred ca sunt florin , dar nu sunt ! Altii mai prosti , cred ca sunt ana , dar nu sunt . dar sunt baiat si chiar daca nu beau , o bere virtuala merge !

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 14:50

De la: homeless, la data 2011-03-02 14:37:43
De la: _galina_, la data 2011-03-02 13:58:18Draga 'homeless', multumesc pentru flori! Daca esti baiat, servim o impreuna! Daca esti fata, data viitoare iti voi aduce un de flori! Dar cand vei veni cu ceva original care sa-mi desfete tot ce pune un text in miscare la o persoana sensibila la frumos, iti voi aferi, inca nu m-am decis dar sper ca nu-mi lasi prea mult timp de gandire!

Unii cred ca sunt florin , dar nu sunt ! Altii mai prosti , cred ca sunt ana , dar nu sunt . dar sunt baiat si chiar daca nu beau , o bere virtuala merge !

Sa clarific starea de fapt: eu am crezut totdeauna ca esti 'homeless' dar nu stiam ce gen esti! Acum ca m-ai lamurit s-a consumat brusc im mintea mea misterul! Multumesc pentru ca nu ai refuzat berea! Imi era sete si singura nu servesc niciodata nimic nici macar virtual!

9am243736

2704 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:00

mda, are sexul nehotarat, lucreaza mai mult cu limba... si l-a invatat prost si pe ala mic... ala se da si de gol...

Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:06

De la: 9am243736, la data 2011-03-02 15:00:24

mda, are sexul nehotarat, lucreaza mai mult cu limba... si l-a invatat prost si pe ala mic... ala se da si de gol...

Asta imi place la tine ! Stii sa-ti asumi homosexualitatea !

Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:07

De la: homeless, la data 2011-03-02 15:06:22

Asta imi place la tine ! Stii sa-ti asumi homosexualitatea !

....intr-un mod poetic

Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:18

Din gandirea homosexualului miop !

Gandirea, reflexivitatea, intentionalitatea sunt procese prin care omul 736 se cunoaste pe sine si apar ca elemente primordiale ale acestuia .
In momentul de fata, Eul lui 736 este conceput ca organizator al cunoasterii si ca reglator al conduitei dispunand insa de o puternica baza afectiva-emotionala , cantonata spre o exprimare homosexualista .

Eul lui 736 este un construct sintetic si personal care izvoraste din simtire, urca la reflexie si se exprima in conduita, fiind sustinut permanent afectiv-motivational.

Prin intermediul unui asemenea construct, individul 736 se conceptualizeaza pe sine insusi, se evalueaza si isi anticipa comportamentul homosexual .

Constiinta lui 736 este infrastructura Eului sau personal, in timp ce Eul este suprastructura constiintei; constiinta duce la aparitia Eului, reprezentand una dintre premisele sale FUNDamentale, Eul este creator de o noua constiinta, in sensul ca odata aparut ridica constiinta la un nivel superior de vivacitate, optimalitate si adaptibilitate , transformandu-l pe 736 in timp , intr-un homosexual sadea

9am243736

2704 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:18

De la: homeless, la data 2011-03-02 15:07:31

stiu ca-ti place de mine, mai exact de ce iese din mine... ca sa fiu poetic...
ce treaba ai tu cu orientarea mea sexuala, inelusul maroniu tot timpul este liber pentru tine... poti sa-l saruti cat vrei, ia-l si pe ciumegul ala de-si zice karpov... garantat nu te voi parasi, m-am invatat cu limba ta...

9am243736

2704 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:26

De la: homeless, la data 2011-03-02 15:18:21Din gandirea homosexualului miop !

Gandirea, reflexivitatea, intentionalitatea sunt procese prin care omul 736 se cunoaste pe sine si apar ca elemente primordiale ale acestuia .
In momentul de fata, Eul lui 736 este conceput ca organizator al cunoasterii si ca reglator al conduitei dispunand insa de o puternica baza afectiva-emotionala , cantonata spre o exprimare homosexualista .

Eul lui 736 este un construct sintetic si personal care izvoraste din simtire, urca la reflexie si se exprima in conduita, fiind sustinut permanent afectiv-motivational.

Prin intermediul unui asemenea construct, individul 736 se conceptualizeaza pe sine insusi, se evalueaza si isi anticipa comportamentul homosexual .

Constiinta lui 736 este infrastructura Eului sau personal, in timp ce Eul este suprastructura constiintei; constiinta duce la aparitia Eului, reprezentand una dintre premisele sale FUNDamentale, Eul este creator de o noua constiinta, in sensul ca odata aparut ridica constiinta la un nivel superior de vivacitate, optimalitate si adaptibilitate , transformandu-l pe 736 in timp , intr-un homosexual sadea

mai ia o pauza, sa respiri...

Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:27

De la: 9am243736, la data 2011-03-02 15:18:38

Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:30

De la: 9am243736, la data 2011-03-02 15:26:46

Te simti cu musca pe caciula ? Eu vorbeam la general si ma foloseam de cifre ! te crezi cifra ? Asta e grav ! Vezi-ti de de gaurile tale ......din capul tau de tabla ! Mai cap de tabla !

9am243736

2704 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:32

De la: homeless, la data 2011-03-02 15:30:52

Te simti cu musca pe caciula ? Eu vorbeam la general si ma foloseam de cifre ! te crezi cifra ? Asta e grav ! Vezi-ti de de gaurile tale ......din capul tau de tabla ! Mai cap de tabla !

ce subtila esti ana, parca ai avea un cap de p-la in gura...

9am243736

2704 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2011, ora 15:33

De la: homeless, la data 2011-03-02 15:27:44

ti-ai pierdut orientarea sexuala?
nu-i nimic, te folosesc pe post de hartie igienica...

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2011, ora 16:10

mda, are sexul nehotarat, lucreaza mai mult cu limba... si l-a invatat prost si pe ala mic... ala se da si de gol... [/quote
Draga '9am243736', te rog nu-mi mai da informatii despre userii care vor sa scrie cateceva mai cu bun simt cand converseaza cu mine. Imi esti simpatic dar pe unde ma aflu ma intersestezi in conversatiile mele cu 'homeless' si nu-mi place. uite, scrie un text fara adresa si eu intru si-l comentez la modul cel mai serios. Imi pare rau ca s-a intamplat asa dar nu sunt eu de vina daca nu tii seama de cele mai elementare notiuni de comportare. Iti trimit si tie si o

Fosta membra 9am.ro

2146 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2011, ora 00:50

De la: 9am243736, la data 2011-03-02 15:32:56

Mai impotentule ti s-a spus ca homeless nu sunt eu ! Puteai sa te informezi mai limbricule inainte de a vomita parerile tale ! Tu crezi ca daca sotia ta , mama ta si bunica ta sunt guriste , se confirma regula? Vezi-ti de parasutele din propria-ti gradina si dupa aia baga-te in seama ! Ai un creier imputit, stiu ca ti se trage de la faptul ca esti detinatorul unui trist record de impotent cca 3,14 cm , dar incearca sa te refulezi la nevasta-ta sau la maica-ta ! Capul de tabla eu l-am inventat pe forum si tu esti unul dintre detinatori . Mai CAP de TABLA !
Esti un amarat de HOMO LABILIS !

originala ...nu-mi plac copiile .
Fosta membra 9am.ro

2146 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2011, ora 00:54

Scuza-ma galina ca sunt nevoita sa-i postez impotentului , pe topicul tau , dar consider ca am si eu dreptul la replica , impotriva marlaniilor , tiganului si jegosului de 736 !

Fosta membra 9am.ro

2146 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2011, ora 00:56

De la: 9am243736, la data 2011-03-02 15:33:55
De la: homeless, la data 2011-03-02 15:27:44

Esti bolnav sau dus cu capul ! Marsh la Socola sau vezi-ti de serviciul tau la privata , jegosule !

Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2011, ora 08:52

De la: ana__totir, la data 2011-03-03 00:50:58
De la: 9am243736, la data 2011-03-02 15:32:56

Mai impotentule ti s-a spus ca homeless nu sunt eu ! Puteai sa te informezi mai limbricule inainte de a vomita parerile tale ! Tu crezi ca daca sotia ta , mama ta si bunica ta sunt guriste , se confirma regula? Vezi-ti de parasutele din propria-ti gradina si dupa aia baga-te in seama ! Ai un creier imputit, stiu ca ti se trage de la faptul ca esti detinatorul unui trist record de impotent cca 3,14 cm , dar incearca sa te refulezi la nevasta-ta sau la maica-ta ! Capul de tabla eu l-am inventat pe forum si tu esti unul dintre detinatori . Mai CAP de TABLA !
Esti un amarat de HOMO LABILIS !

Chiar are capul de tabla ? Stiam ca aceasta specie e pe cale de disparitie !

Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2011, ora 09:00

Mai poponautule , eu nu te bag in seama , insa observ ca ai halucinatii . Te inteleg , e normal la un paranoic , insa totul are o limita . Observ ca delirezi , ca ai mania persecutiei , dar de aici la a crede ca cineva e ba femeie , ba barbat , e cale lunga . Inteleg ca inca nu esti stabil emotional insa ai si tu o varsta , ar trebui sa intelegi cum sta treaba cu relatiile interumane . Sa nu mai indraznesti sa te referi la persoana mea ca te ia mama dracului . Mai spala-te pe dinti ca ti-a ramas ceva pe acolo si ca urmare folosesti doar cuvinte murdare . Poate ai remarcat ca sunt destul de multi care te apreciaza , atunci cand nu postezi .

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2011, ora 09:24

De la: ana__totir, la data 2011-03-03 00:54:34Scuza-ma galina ca sunt nevoita sa-i postez impotentului , pe topicul tau , dar consider ca am si eu dreptul la replica , impotriva marlaniilor , tiganului si jegosului de 736 !

Draga Ana, in momente ca cel de mai sus se impune si "o punere la punct" indiferent pe ce topic ne aflam!

Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2011, ora 09:34

De la: _galina_, la data 2011-03-03 09:24:37
De la: ana__totir, la data 2011-03-03 00:54:34Scuza-ma galina ca sunt nevoita sa-i postez impotentului , pe topicul tau , dar consider ca am si eu dreptul la replica , impotriva marlaniilor , tiganului si jegosului de 736 !

Draga Ana, in momente ca cel de mai sus se impune si "o punere la punct" indiferent pe ce topic ne aflam!

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2011, ora 10:02

De la: _KARPOV, la data 2011-03-03 09:34:13
De la: _galina_, la data 2011-03-03 09:24:37

Pentru mine? Pentru Ana? Sau le impartim? Tu care esti atat de profund, nu transferi nimic pe aici sa ne delectam putin?

Fosta membra 9am.ro

377 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2011, ora 18:13

UN CAZ PARTICULAR
EL joacã table singur. EA, inspiratã de zeiþa cãreia i se închinã ori de câte ori e singurã ºi fãrã alte preocupãri domestice, scrie la birou. Scrie o scenetã. EL nervos cã a luat bãtaie de la aceeaºi mânã dar consideratã adversar, se ridicã de pe fotoliu apropiindu-se de spãtarul scaunului EI, surprins de concentrarea cu care scrie. Citeºte cu glas tare:
- Undeva în Antarctida trãia un ºef de secþie la o anume întreprindere… Ce faci dragã?
- Scriu o scenetã despre un ºef de secþie care avea o secretarã ºi… EL o întrerupe:
- ªi ce dacã avea o secretarã? ªi de ce în Antarctida?
- E o conspiraþie. ªi ºeful meu are o secretarã ºi nu vreau sã creadã cã m-am inspirat din relaþia lor, mai ales cã nu e chiar aºa cum se ºuºoteºte pe coridoare de cãtre femeile cãrora nu li se rezolvã problemele ridicate de ele în audienþe!
- Dar Antarctida nu e locuitã! Vreau sã zic, nu existã întreprinderi doar exploratori vremelnici…
- Pãi nu te-ai prins? Asta e! Unde puteam sã plasez acþiunea? Unde existã ºefi care pot trãi fãrã secretare? Hã? Chiar dacã nu sunt prinse în schema de personal, sunt aºa, pe lângã, sã se ocupe ºi de ei cineva…
- Nu sunt de acord cu tine! ªeful meu nu are absolut nici un fel de secretarã!
- ªtii cã ai spirit?! Azi tu eºti muza mea binecuvântatule! Uite, mã inspiri! Cred cã e mai interesant sã scriu o scenetã despre un ºef fãrã secretarã ºi o voi intitula: „Un caz particular”.
Ia încearcã sã-l descrii: cum aratã? Iese anul acesta la pensie? E cocârjat? ªchiop? Miop din cale-afarã? Hai, spune, vreau sã aflu cât mai multe despre un astfel de ºef!
- Din contra! E tânãr, înalt, frumos are ºi pe vinã-ncoace dar nu poate sã…
- Ei, eu nu mi-am permis sã te întreb…
- Oh, cã m-ai înþeles greºit! Nu poate sã aibã o…
- O femeie!
- Doamne, Dumnezeule! Nu poate sã aibã o secretarã, ce naiba nu pricepi?
- Dar de ce nu poate dragã? Secretara nu-i tot femeie? Aa! Înþeleg, are un secretar! E cumva homo….?
- Ba bine cã nu! Nu poate sã aibã o secretarã pentru cã lucreazã în biroul lui ºi nevastã-sa care-i rezolvã toate problemele de secretariat deºi are atribuþii proprii de serviciu!
- Pãi acesta nu mai e caz particular! Voiam un ºef care nu lucreazã cu nevasta ºi totuºi nu are secretarã!
- Cautã atunci în Antarctida! O încurajã EL regretând vizibil cã a întrerupt-o din propria-i inspiraþie ºi mai ales cã o încurajase sã se agaþe de un fir de pãr de-al lui pentru salvarea ideii din materialul literar pe care, nevinovat, i-o întinse.
- Cã bine zici! Nu se supãrã EA ºi reveni la locul iniþial al desfãºurãrii acþiunii dar uzând de ideea lui, murmurând abia auzibil: În Antarctida trãia un ºef care se deosebea de restul ºefilor de pe Terra prin faptul cã nu avea nici un fel de secretarã. Aflând despre varietatea de obligaþii ce derivã din cutezanþa de a avea o astfel de angajatã, gãsise de cuviinþã cã, în loc sã aducã mereu cantitãþi duble de cafea, s-ar putea chiar lãsa de un aºa viciu ºi banii neirosiþi îi va strecura lunar în puºculiþã. Ba chiar nici nu va mai trebui sã-i zâmbeascã ºi atunci când ºefii lui abia îl trimiseserã undeva spre origine pentru cã nu reuºise sã argumenteze de ce nu se realizaserã nu ºtiu ce lucrãri…, dar mai ales cã nu trebuie sã mai cumpere flori când e bosumflatã, etc. ºi astfel reuºi sã se descurce singur. ªi se descurcã pânã într-o zi când „cioc, cioc, cioc” se aude dinspre faþa posterioarã a uºii.
- Intrã! Zice el ridicând capul dintr-un dosar care-l atrãsese la somn. Se deschide uºa ºi în prag apare o doamnã prepensionarã.
EL o întrerupe pe EA fãrã sã se scoale de pe fotoliul unde îºi reluase jocul de table:
- Nu ºtiu cum poþi dialoga singurã!
- E mult mai simplu decât sã joci table singur!
- O fi dar nu-i ºi la fel de cinstit!
- Ce nu-i cinstit? Întrebã EA pentru cã nu se gândise pânã atunci cã nu-i cinstit felul cum scrie, însã El interveni prompt pentru a nu lãsa sã o subjuge îndoiala:
- Uite, eu joc table singur dar joc ce picã la zaruri ºi pentru mine ºi pentru adversar, pe când tu scrii pentru toate personajele ce-þi convine þie!
- Am o idee salvatoare: sã colaborãm! Eu scriu dialogul pentru doamna prepensionarã ºi tu ceea ce crezi cã se cuvine pentru ºef. Ei, ce zici? ªi EL se simþi privit atât de convingãtor de parcã îl invitase în dormitor, dar mai stãtu o clipã în cumpãnã:
- Ideea ta e bunã, dar dupã încã o mamã de bãtaie pe care mi-am încasat-o chiar acum în douã marþuri la rând, moralmente nu mai fac doi bani!
- Pãi dacã þi-ai dat-o singur nu înþeleg de ce suferi atâta!
- Eu eram celãlalt, adversarul, cel care încasa, nu cel care bãtea, înþelegi?
- Bietul de tine! Ce tânãr ºi ce pãcat pe capul tãu! ªi EA fãcu gestul cu degetele uneia din mâini în dreptul profilului capului, încercând astfel sã-l consoleze.
- Nu înþeleg unde vezi pãcatul! Îi rãspunse EL dupã ce mai întâi îºi pipãi calotele propriului cap.
- Damblaua dragã! Îl lãmuri EA prompt.
- Plictiseala dragã, plictiseala ºi mai ales oboseala! Uite, acasã mã plictisesc, la serviciu nu mai pot munci! Dacã nu-mi vor aproba cererea de avansare sau mãcar a schimbãrii biroului de muncã, mã voi sãvârºi în lumea celor drepþi! Nimeni din conducere nu mã crede cã muncesc ca un câine!
- Dar ce dracu muncesc atâta câinii cã eºti aºa obosit? Nu tu mã convingeai zilele trecute sã nu cer sã mã schimbe cã de muncã n-a murit nimeni? Dar nu te-am ascultat ºi am depus cererea cu mâinile mele în mapa directorului!
- Nu a murit nimeni pânã la mine! Ei, acum vezi? Abia eu sunt un caz particular! Ce-ai zis cã ai fãcut? Întrebã EL într-un târziu din cauza remanenþei primelor observaþii la adresa sãnãtãþii lui care încã îi mai vibrau în minte.
EA însã nu mai þinu seama de replicile lui deoarece nu-i aduceau nici un dram de îmbunãtãþire materialului literar care nu avansa. Citeºte în gând ce a apucat sã scrie apoi cu tonul luat mai sus cu o gamã decât cel normal, reflectã cu glas tare:
- Am avut o idee dar cu tablele tale ºi cu plictiseala ta, am pierdut-o!
- Cioc, cioc, cioc ºi apare în uºa ºefului prepensionara! Îi reîmprospãtã EL memoria.

| Varianta pentru tiparire a topicului "Cinci minte de lectura originala!"
Mergi la: