Info
x
Despre pensii
|
alinadanielaq 24 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 19 Februarie 2009, ora 13:24
salutare. as vrea sa va intreb si eu ceva. daca am cotizat 1 an in romania la pensie si acum lucrez in spania cu contract de munca incheiat acolo, adik nu am plecat cu contract din romania, ce trebuie sa fac? trebuie sa ma retrag de la cotizatia din romania? si daca lucrez acolo sa zic 15-20 de ani pensie de unde iau? se pot cumula anii de aici cu cei din spania sa iau pensie de acolo? astept raspunsurile voastre. multumesc.
Raporteaza abuz de limbaj |
|
tilsor 1415 mesaje Membru din: 2/02/2009 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 19 Februarie 2009, ora 13:31
Draga,legile comunitare Europene spun ca orice persoana lucreaza ,legal,intr-o tara europeana si cotizeaza aclo,va primi ,la virsta de pensionare pensie din acea tara ptr perioada cotizata,plus perioada cotizata in Romania,separat.trebuie facut doar demersuri in acest scop la timpul potrivit.
Maranatha
|
|
gigilipianu 443 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Tg Jiu |
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 20:34
Este adevarat si mai trebuie tinut cont de un principiu. Unde nu pui nu ai de unde sa iei. Cu alte cuvinte, cat pui atata iei. Deci nu conteaza nici daca intrerupi cotizarea in Romania, dar daca continui inseamna o perioada mai mare de cotizare. Daca te gandesti la anumite speculatii pe marginea legii 19/ 2000, daca despre pensii de stat este vorba, atunci trebuie studiate perioadele minime de cotizare sau perioadele convenabile in functie de varsta si sex. Este bine sa te gandesti la pensie din vreme. Pensia si sanatatea se planifica de la 20 ani si nu de la 60 cum se gandesc unii. Chiar si variantele de pensie privata sau pensii administrate privat (legea 411/2004) sau cele facultative (legea 206/2004) se bazeaza pe principii asemanatoare numai ca acolo castigurile pot fi mai mari in timp, depinde de societatea care administreaza fondul de pensie. Pentru acestea din urma si alte asigurari, in afara garantiilor societatilor de reasigurare din doua tari diferite mai exista si fondul de garantare constituit prin legea nr. 136/1995 precum si garantarea prin art. 28 din Legea nr. 32/2000. Desigur nu strica a se revedea si prevederile in materie din tara respectiva, in cazul de fata din Spania. Spun de legislatie pentru ca acum nu mai este o problema a le procura de pe internet si a extrage articolele care intereseaza. In afara de legi mai trebuie uneori accesate anumite HGR pentru aplicare sau Ordine ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor incepand de la sfarsitul anului 2000, bineinteles numai acelea care se refera la Subcomisia de Supraveghere a Pensiilor Private. Pe curand. Logos.
|
|
Fosta membra 9am.ro 10086 mesaje Membru din: 11/06/2010 |
Postat pe: 26 Octombrie 2010, ora 16:52
La ce minte are romanul (cea de pe urma)....e clar ca pensia medie in viitor va fi sub salariul minim pe economie si chiar sub indemnizatie actuala de 350 lei...Romanasii nostri nu stiu ce inseamna salariul mediu...si punctul de pensie....In conditiile actuale daca vrei sa ai o pensie de 700 de lei ....trebuie sa ai salariul brut...1800 lei...timp de 35 de ani......Asa ca faceti-va calculele...voi cei care va bucurati ca aveti venituri mari dar care nu aveti si in cartea de munca...Va dati mari ...ca reusiti sa va luati masini..."tari"...la varste fragede...insa nu reusiti sa intelegeti ca timpul trece si ca veti ajunge un fel de semi-cersetori......
|