Info
x
Monarhia romana
|
gabriel_fratila 411 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 01:24
La 10 mai 1866, Romania alegea monarhia constitutionala, proclamandu-L pe Carol I ca Domn si Print al tarii. Sub conducerea Lui, Romania si-a castigat la 1878 independenta de stat, proclamandu-se Regat la 26 martie 1881.
Au urmat 66 de ani in care a fost construit statul roman modern, in care s-au dezvoltat institutiile politice si infrastructura economica si in care Romania si-a castigat, prin propriile puteri, locul meritat in familia natiunilor Europei. Cei patru Regi, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea si Mihai I, si cele patru Regine, Elisabeta, Maria, Elena si Ana sunt fiecare simbolul unei etape din istoria Romaniei. Aceste pagini va propun sa ii descoperiti, in cateva cuvinte, fapte si imagini, pe Regii si Reginele Romaniei, Familia Regala si traditiile Monarhiei Romane: Pe fondul instabilitãþii interne care s-a instalat odatã cu abdicarea forþatã a domnitorului A.I. Cuza, abdicare de care s-a fãcut vinovatã Monstruoasa Coaliþie, a apãrut ideea (mai veche de altfel) aducerii unui prinþ strãin. Sensul unei astfel de acþiuni era de a contracara poziþia potrivnicã formãrii statului român unitar, existentã în rândul imperiilor vecine care erau obiºnuite sã domine "spaþiul românesc". Prin punerea în fruntea României a unui reprezentant din dinastiile "recunoscute" în Europa, se cãdea pe placul unora dintre aceºti puternici potrivnici. Agitaþia internã a fost urmatã ºi de una externã – unele puteri strãine ridicau "întrebarea" dacã unirea celor douã principate române ar mai putea fi recunoscutã (în continuare). Rusia ,chiar sprijinea zgomotos tendinþele separatiste organizând manifestaþii la Iaºi, la care a participat chiar episcopul Moldovei. În consecinþã, pentru a depãºi cât mai repede aceste momente de nesiguranþa politicã, românii au urmat exemplul grecesc ºi au propus aducerea unui principe strãin. Regele Carol I (1839 – 1914), intemeietorul Dinastiei Romane, a fost ales de elita politica romaneasca, dintre principii Europei, si adus pe Tronul tarii, pentru a consolida unirea celor doua Principate, Moldova si Tara Romaneasca, pentru a conferi prestigiu noului stat, pentru a calma luptele interminabile pentru putere intre factiunile interne si pentru a reprezenta un factor de stabilitate, intr-un moment crucial al dezvoltarii Romaniei. Cei 48 de ani de domnie ai Regelui Carol I au reprezentat perioada de dezvoltare a Statului Roman modern. Profitand de stabilitatea castigata prin obtinerea Independentei la 1878, precum si de redobandirea Dobrogei, importanta zona agricola si de tranzit, Romania a continuat reformele agrare, si-a dezvoltat infrastructura de drumuri si cai ferate si industria, devenind unul dintre principalii producatori de materii prime ai Europei. Tot in aceasta perioada au fost construite Castelul Peles, Scaunul Familiei Regale a Romaniei, Universitatile din Iasi si Bucuresti, Podul Fetesti-Cernavoda, portul Constanta precum si Atheneul Roman, pe langa mii de alte cladiri publice si private, capitala Bucuresti meritandu-si pe deplin supranumele de "mic Paris". Evident ca Regele nu a facut totul de unul singur. Unul dintre meritele Sale majore este si acela ca a stiut sa se inconjoare de personalitati remarcabile si ca a stiut sa imprime societatii intregi respectul pentru valoare. Anii de domnie ai Regelui Carol I au reprezentat si o epoca de inflorire culturala. Daca boom-ul economic nu are, probabil, egal in Europa vremii (istorici ca Neagu Djuvara gasindu-i echivalent doar in acela petrecut in Japonia aceleiasi perioade), lumea Vechiului Regat beneficiaza si de o efervescenta culturala fara precedent. Raporteaza abuz de limbaj
Nu ma duce in ispita, gasesc drumul singur. Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj! Pierdut ani, ofer recompensa!
|
|
Fosta membra 9am.ro 498 mesaje Membru din: 2/03/2010 |
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 15:04
De la: Cornel34, la data 2010-05-21 01:24:27 @cornel 34 , ti-ai incins tastatura . Nu gluma! Unde dau click , hop apare un topic nou semnat de tine. Parerea mea despre 'floricelele' de aici este fix asta
Raporteaza abuz de limbaj |
|
gabriel_fratila 411 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 21:32
De la: Soviet, la data 2010-05-21 15:04:54De la: Cornel34, la data 2010-05-21 01:24:27 Hai sa-l alegem pe basescu conducator suprem Raporteaza abuz de limbaj
Nu ma duce in ispita, gasesc drumul singur. Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj! Pierdut ani, ofer recompensa!
|
|
Fosta membra 9am.ro 498 mesaje Membru din: 2/03/2010 |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 22:49
De la: Cornel34, la data 2010-06-08 21:32:14De la: Soviet, la data 2010-05-21 15:04:54De la: Cornel34, la data 2010-05-21 01:24:27 @cornel eu mi-am spus parerea referitor la prezentarea facuta ex-monarhiei din Rom ...foarte nefericita comparatia lui Djuvara ! Tu ai interpretat-o in stil propriu . Oricum apreciez ca nu ai rasp printr-un copy/paste. Eu sunt mai de stanga deci il apreciez pe Base precum un un caine isi iubeste lantul Raporteaza abuz de limbaj |
|
Cornelia_leia 329 mesaje Membru din: 25/11/2008 Oras: Brasov |
Postat pe: 16 Decembrie 2010, ora 16:52
Istoria este doar... istorie , nu ar trebui sa fie modificata de nimeni si nu ar trebui sa fie sterse urmele ei, indiferent daca ne place sau nu . Doar cunoscandu-ne istoria putem sa se ferim sa facem aceleasi greseli!
|
ser 4151 mesaje Membru din: 1/03/2011 |
Postat pe: 17 Aprilie 2011, ora 12:27
eu tot mai sper ca intr-o buna zi sa fie un referendum in care sa votez revenirea la monarhie!
consider ca ar fi un lucru bun ptr noi, avand in vedere ce se intampla in jurul nostru...la bulgari de exemplu,ii conduce ala,simeon al lor sau cum ii spune si incet incet se va reveni la monarhie,sunt convins! Raporteaza abuz de limbaj
nimeni nu se poate numi om mare,daca si-a pierdut sufletul de copil!
|
|
Fosta membra 9am.ro 27 mesaje Membru din: 4/05/2011 Oras: Timisoara |
Postat pe: 9 Mai 2011, ora 21:32
Daca in urma cu cativa ani ma speria si pronuntarea cuvantului monarhie, acum, la maturitate, imi dau seama ca pentru noi este singura solutie.In istorie exista precedentul de revenire de la republica la monarhie, dar, dupa viteza cu care fasaie mamaliga la noi, nu voi apuca eu aceste vremuri. Indiferent despre ce popor vorbim, acesta trebuie sa-si intretina conducatorul, fie el presedinte, imparat, print sau rege. Dar depinde ce model de viata ne ofera el noua...Am privit cu atentie nunta printului William : ce maniere, ce distinctie, cata educatie, bun-simt, eleganta etc. Am vazut si un presedinte jucator, betiv, vulgar, coleric...Urmasii regelui succed la tron, dupa ce au fost educati in modul cel mai spartan cu putinta...beizadeaua agramata a presedintelui vorbeste in numele tarii la divanuri europene...Vai de mama noastra...trist si nefericit popor cu aplecarea catre prostie. Ce gena ne indeamna sa facem prostii, peste prostii ? Oare cand luam o pauza ?

Unde dau click , hop apare un topic nou semnat de tine.