back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Mai trebuie sa fac rodaj??

dark_sotto

11 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 17 Octombrie 2008, ora 16:44

Am un Renault Clio, nou. L-am luat cu 16 km la bord. OK. Eu acuma tre sa-I mai fac rodaj? Unii imi spun ca da, altii ca nu. La Renault mi-au zis ca tre sa am grija cu turele in prima mie de km, dupa aia nu mai conteaza cum merg cu ea..pot s-o duc si in zona rosie.

sorin_rus50

37 mesaje
Postat pe: 27 Octombrie 2008, ora 18:36

orice motor nou scos din fabrica are cateva ore de functionare, dar asta nu inseamna ca acest motor are si rodajul facut. si daca ai curaj sa duci acul la rosu cum zici s ar putea sa se dea baiatul la putin ulei. asa ca ai mare grija. rodajul unui motor poate ajunge si la peste 20000 de km, abia atunci isi da drumul motorul la adevaratuol mers, dar dupa mine zic sa i faci un rodaj usor cel putin pan la primul schimb de ulei.

Lightspit

46 mesaje
Postat pe: 10 Noiembrie 2008, ora 13:21

In ziua de azi exista rodajul chimic si multi cred ca nu mai este necesar sa faci rodajul.
Rodajul chimic va "roade" asperitatile si bavurile de pe angrenaje si in mod sigur reduce perioada de rodaj, dar nu elimina necesitatea rodajului.
Pe de alta parte cam toti dealerii recomanda macar 1000 de km sa nu depasesti 2/3 din turatia maxima.
Gandeste logic, rodajul este de fapt o uzura incipienta a angrenajelor ca sa se potriveasca piesele unele cu altele. Din cate stiu din universitate dar si din industrie, nici in ziua de azi nu s-a reusit o angrenare perfecta cu roti dintate si probabil nici nu se va face prea curand. Multi isi bat joc de MF (mecanica fina) fara motiv.
Parerea mea este sa asculti ce zice dealerul si eventual sa nu fii viteaz cu viteza pana cand nu termini de parcurs vreo 5000 de km. Asta ar fi alta indicatie de la alti dealeri.

Raporteaza abuz de limbaj
mariuscc1983

75 mesaje
Oras: Lugoj

Postat pe: 26 Noiembrie 2008, ora 17:19

Ideea este ca trebuie sa mergi cuminte cu masina, sa schimbi treptele in confort, si sa nu desasesti 100-110km/h. Va dura cam 10000-15000 km pana isi va da drumul masina, depinde unde circuli mai mult timp (urban sau extraurban). Oricum vei observa cand poti deja sa mergi mai sustinut (elasticitate mai mare a masinii, consum mai mic de combustibil etc.)

dafffne

68 mesaje
Oras: Constanta

Postat pe: 28 Noiembrie 2008, ora 14:54

are un rodaj facut. Dar 1000 km tre sa ai putina grija de ea, vezi ce scrie in manualul de utilizare. La ce viteza maxima iti dau ei mai adauga 30-40 km in plus.
Si intradevar la consum isi intra in parametri normali doar dupa vreo 7500 km sau chiar mai multi.

powerofthebass

15 mesaje
Postat pe: 7 Ianuarie 2009, ora 01:15

nu mai vorbiti tampenii cu viteza. ei iti zic nu depasi viteza X pt ca toti amatorii stiu a 1-a, a 2-a, a 3-a, mai tare a 4-a apoi a 5-a blana. ei zic 120 KM/h adica sa nu mai dai blana pe ea. matizu merge in a 3-a cu 110. pai ii fac rodaju asa, ca nu depasesc 110, nu?
ideea e ca motoru trebuie MENAJAT in rodaj. tureaza-l repede dar nu-l lasa sa urce . scurt 2-3000, max 3500 la benzina, 2000-2500 max la diesel in toate treptele vreo 2000 ke KM, sa "isi faca mersu". apoi, pe la 20.000 abia "se lasa motoru" si poti sa scoti untu din el. bafta

tuiu

3 mesaje
Oras: Resita

Postat pe: 13 Ianuarie 2009, ora 09:04

ma io mi`amluat acuma un sandero si am intrebat pe ala daca trebe rodaju.....dilaru a spus ca nu mai trebe sa`i dau pana nu mai poate ca nu se intampla nimik.....dar in cartea masinii scrie ca trebe rodaj .....mai exact 3000 km..

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 22 Ianuarie 2009, ora 09:18

pai fa ce scrie in carte

Fosta membra 9am.ro

140 mesaje
Oras: Cernavoda

Postat pe: 12 Martie 2009, ora 16:53

De la: dafffne, la data 2008-11-28 14:54:48are un rodaj facut. Dar 1000 km tre sa ai putina grija de ea, vezi ce scrie in manualul de utilizare. La ce viteza maxima iti dau ei mai adauga 30-40 km in plus.
Si intradevar la consum isi intra in parametri normali doar dupa vreo 7500 km sau chiar mai multi.

Hehehe, daca mai pun 30 sau 40 in plus la cei 130 cat mi-a dat voie dealeru', ce ma fac cu Garcea?

cristianford

22 mesaje
Postat pe: 6 Aprilie 2009, ora 16:10

De la: tuiu, la data 2009-01-13 09:04:19ma io mi`amluat acuma un sandero si am intrebat pe ala daca trebe rodaju.....dilaru a spus ca nu mai trebe sa`i dau pana nu mai poate ca nu se intampla nimik.....dar in cartea masinii scrie ca trebe rodaj .....mai exact 3000 km..

Prietene, dilarii aia "nu stie ce vine". Crede-ma ca cel putin jumatate dintre ei sunt la pamant in ceea ce priveste cunostiintele auto de orice fel. Asa ca tu urmeaza recomandarile din manual. Alea sunt sfinte.

Doar EU.
ondin666

204 mesaje
Postat pe: 9 Aprilie 2009, ora 20:29

scuza-ma, dar daca iti pasa de viata ta nu ii da la sandero niciodata blana si sigur ajungi mereu la destinatie.

sotto018929

8 mesaje
Postat pe: 29 Aprilie 2009, ora 17:26

..asa e..las-o mai usor cu vitezele , barem vreo 5 000 km, si apoi da-i bataie !

ondin666

204 mesaje
Postat pe: 30 Aprilie 2009, ora 23:14

cred ca unii dintre voi va imaginati ca traiti in alta tara..cum sa mergi cu 150-180 kmh linistit cand tara asta are drumurile praf, unde e putin drumul mai larg, drept si asfaltat umbla politia in sus si jos de parca ei au asfaltat drumul ala pe banii lor si il pazesc non stop, iar pe alte drumuri deseori fie apare unul pe contrasens,fie traverseaza drumul un animal domestic, cal, vaca, caine, sau e coloana de masini de la Deva si pana la Arad, una dus alta intors.

mariuscc1983

75 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2009, ora 13:41

S-ar circula foarte bine pe drumurile romanesti daca nu ar intra cate un camion pe drum care se crede la limita 20km/h in oras si 50 km/h in afara

ondin666

204 mesaje
Postat pe: 2 Mai 2009, ora 10:34

astea nu cred ca sunt un mare pericol ca se depasesc imediat si ai rezolvat problema, dar ce faci cu cele mai noi care pot sa prinda ceva viteza si se baga soferii lor in depasiri super riscante?
spre Arad dinspre Deva era sa intre in mine un asemenea camionagiu de 2 lei, care vroia sa depaseasca 2 masini odata pe linie continua si cu viraj super nasol in 10 metrii.
noroc ca a franat serios cel ce venea din fata ca altfel ori intra in el ori in mine, ca asa e in tenis cu unii mai nebuni.

mariuscc1983

75 mesaje

Postat pe: 3 Mai 2009, ora 20:26

Tu, eu le depasim imediat dar daca se mai nimereste inca unu lent si inca unu si... coloana... Poate sa dureze si 3 ore pana e ala depasit

nlucian

3 mesaje
Oras: Deva

Postat pe: 17 Mai 2009, ora 13:43

Referitor la depasiri ..eu zic ca ar mai trebui sa se gandeasca si ala care face depasirea daca incomodeaza pe restul participantilor la trafic ...ceva de genu e are dacie e naspa lasa ca am eu bmw si cine e ca mine f bine daca ai asa ceva foloseste puterea motorului cum trebuie si lasal si pe amaratul ala sa faca depasirea cu dacia ca tu o faci mai usor ..!!
DAca ne-am respecta putin uni pe ceilalti in trafic cred ca ar fi mult mai bine ..:) dar cum romanii ...cam slabut la capitolul 7 ani de acasa e mai greu ...cine a fost pe afara a vazut ca cei cu nr starine sunt putin protejati nu clasonati in orase la ei ..pe cand la noi ...ideea e uitel si pe prostu asta din cutarica judet cum incurca dar sa nu il lasam sa se inscrie si el pe banda ca de nu stie orasul ..:)

ninel_voica

10 mesaje
Oras: Brasov

Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:43

Din experienta proprie: Am un Renault Symbol din 2005, l-am avut de nou. Motorul este Diesel de 80 CP.
Raspuns la problema ta: DA rodajul este necesar in funtie de tipul masinii (producator, diesel, benzina sau cu GPL, puterea motorului, puterea specifica raportata la greutate, tipul cutiei de viteze si valoarea rapoartelor si multi alti factori). Valoarea indicata de un alt coleg de 5000 km as majora-o putin in sensul ca la un diesel este de circa 6000-7000 de km. DE altfel ai sa simti cum se "lasa" motorul, adica demarajele pentru aceeasi apasare de pedala sunt mai puternice, motorul "trage" mai bine, este mai elastic si poti folosi o gama mai larga de turatii fara a schimba treapta de viteza. Se pare ca la motoarele pe benzina tot de provenienta Renault rodajul trebuie sa fie si mai lung in jur de 8000-9000 km. Dar nu este vorba numai de motor . Toate componenetele autovehiculului au nevoie de rodaj ceea ce se va produce o data cu rodajul motorului. Sfatul meu pe lunga a respecta ceea ce ti s-a spus de catre dealer este ca pe parcursul rodajului sa rulezi cu 2 persoane la bord si pe trasee cat mai variate, cu schimbari de viteza cat mai dese, conducand cat mai lejer si schimband treapta de viteza de cate ori este necesar, ca si turatia cat mai frecvent fara a depasi limitele indicate.
NU se va rula cu viteze mari in ultima treapta de viteza si mai ales pe parcursuri lungi (de ex. peste 100 km/ora pe autostrada)
cu accelerari motorul fiind in regim destul de incarcat. Ultima treapta de viteza se va utiliza pentru deplasari la viteza constanta pe drum drept si la viteze de 80-90 km /h sigur acestedate putand fii influentate de limitele de turatie indicate pentru rodajul motorului. Dupa ce simti ca motorul se lasa poti circula si mai sportiv fara a uita ca mersul exgerat sportiv imbatraneste masina ( apar mai rapid uzurile importante) si bineinteles mersul sportiv costa datorita combustibilului suplimetar consumat. SUCCES!!

cristianford

22 mesaje
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 15:15

De la: ninel_voica, la data 2009-05-18 12:43:48Din experienta proprie: Am un Renault Symbol din 2005, l-am avut de nou. Motorul este Diesel de 80 CP.
Raspuns la problema ta: DA rodajul este necesar in funtie de tipul masinii (producator, diesel, benzina sau cu GPL, puterea motorului, puterea specifica raportata la greutate, tipul cutiei de viteze si valoarea rapoartelor si multi alti factori). Valoarea indicata de un alt coleg de 5000 km as majora-o putin in sensul ca la un diesel este de circa 6000-7000 de km. DE altfel ai sa simti cum se "lasa" motorul, adica demarajele pentru aceeasi apasare de pedala sunt mai puternice, motorul "trage" mai bine, este mai elastic si poti folosi o gama mai larga de turatii fara a schimba treapta de viteza. Se pare ca la motoarele pe benzina tot de provenienta Renault rodajul trebuie sa fie si mai lung in jur de 8000-9000 km. Dar nu este vorba numai de motor . Toate componenetele autovehiculului au nevoie de rodaj ceea ce se va produce o data cu rodajul motorului. Sfatul meu pe lunga a respecta ceea ce ti s-a spus de catre dealer este ca pe parcursul rodajului sa rulezi cu 2 persoane la bord si pe trasee cat mai variate, cu schimbari de viteza cat mai dese, conducand cat mai lejer si schimband treapta de viteza de cate ori este necesar, ca si turatia cat mai frecvent fara a depasi limitele indicate.
NU se va rula cu viteze mari in ultima treapta de viteza si mai ales pe parcursuri lungi (de ex. peste 100 km/ora pe autostrada)
cu accelerari motorul fiind in regim destul de incarcat. Ultima treapta de viteza se va utiliza pentru deplasari la viteza constanta pe drum drept si la viteze de 80-90 km /h sigur acestedate putand fii influentate de limitele de turatie indicate pentru rodajul motorului. Dupa ce simti ca motorul se lasa poti circula si mai sportiv fara a uita ca mersul exgerat sportiv imbatraneste masina ( apar mai rapid uzurile importante) si bineinteles mersul sportiv costa datorita combustibilului suplimetar consumat. SUCCES!!

Majoritatea recomandarilor sunt de bun simt, insa puteti justifica de ce deplasarea cu peste 100 km/h in ultima treapta de viteza dauneaza unui automobil aflat in regim de rodaj? In general producatorii recomanda rularea cu turatii sub o anumita valoare. De obicei sub 3500-4000. La 100 km/h in ultima treapta un motor pe benzina ordinar nu depaseste 3000 RPM, in cel mai rau caz. Sunt doar curios.

Doar EU.
ondin666

204 mesaje
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 19:01

daca mergi cu o masina pe benzina in rodaj deseori cu 4000 ture poti sa arunci masina aia, ca va manca si ulei si niciodata nu te vei baza pe motorul ala.maxim 3500 din an in pasti si asta cu titlu de repriza, 2-3 minute, sa vada si motorul nou cum e pe acolo, dar nu sa mergi asa ata.
de fapt fiecare merge cum vrea el, dar apoi se plange ca ii cade si una si alta si ca toata ziua e in service si sa pune inca 1 l intre schimburi, etc.
de exemplu, eu acum sunt la a 3-a mea masina, prima din '77, a doua din '90 si cea de acum din 2004 si la nici una din ele nu a fost nevoie sa completez cu ulei intre schimburi.
bafta

Drift_King

30 mesaje
Postat pe: 23 Octombrie 2009, ora 23:31

-e apsolut necersar rodajum motorului , e adevarat ca pe parcursul rodajului se consuma ulei in exces dar nu trebuie sa te ingrijorezi,
rodajul se face cam dupa 15000 de km, pana atunci bucurate de o masina noua cat mai mult timp, avand grija la turatii si implicit la viteza !

9am121404

1 mesaj
Postat pe: 10 Noiembrie 2009, ora 12:09

eu am un renault cu motor de 1.4mpi si cand l-am cumparat avea 7km. din prima zi am atins viteza da 175km/h si de atunci numai pe rosu schimb vitezele. alimentarea o taie la 7000tr/min.il am de un an jumate am 65000 km si nu papa gram de ulei.depinde cum il inveti. nu am avut mila de loc de el si merge ceas.

9am121404

1 mesaj
Postat pe: 10 Noiembrie 2009, ora 12:11

o masina sa simti ca isi da drumu o simti la peste 25000-30000km

Fosta membra 9am.ro

56 mesaje
Oras: Resita

Postat pe: 25 Ianuarie 2010, ora 05:35

De la: sotto052789, la data 2009-11-10 12:09:46eu am un renault cu motor de 1.4mpi si cand l-am cumparat avea 7km. din prima zi am atins viteza da 175km/h si de atunci numai pe rosu schimb vitezele. alimentarea o taie la 7000tr/min.il am de un an jumate am 65000 km si nu papa gram de ulei.depinde cum il inveti. nu am avut mila de loc de el si merge ceas.
daca asa ai facut,atunci chiar ca nu prea iti pasa de acea masina,poate ai mai multe variante de rezerva.....,DAR ,pentru unul care nu-si schimba masina ca pe ciorapi ,totusi e mai bine ceva prudenta,mai faci economie si la bistari....[sau motoarele renault sunt asa de performante incit apuci si 500 000 km?]

| Varianta pentru tiparire a topicului Mai trebuie sa fac rodaj??
Mergi la: