back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Aluzii în avatar

Pagini: 1 2 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:20

Am vãzut filmul Avatar sãptãmâna trecutã. Absolut impresionant! Poate nu atât prin poveste (pe care am mai auzit-o ºi în Dances with the Wolves sau Star Trek: Insurrection), nu atât prin tehnologie (deºi 3D-ul deschide într-adevãr o epocã nouã), nici chiar prin spectaol (deºi culorile ºi muzica sunt ameþitoare), cât prin bogãþia metaforelor, aluziilor, simbolismului (apropiat de Tolkien ºi Lewis) ºi întrebãrilor existenþiale pe care le naºte.

În ciuda pan(en)teismului, uneori deranjant, aº semnala faptul cã filmul lui James Cameron conþine câteva aluzii biblice (ebraice) destul de interesante: a) umanoizii Pandorei se numesc na’vi (ebr. „profet”), ceea ce invitã la o interpretare profeticã a mesajului; b) conexiunea se face cu ajutorul unor fibre numite þiþit (ebr. „ºnur” [cusut la colþul hainelor]), ceea ce adaugã valoare de simbol unui articol vestimentar; c) expresia „I see you” face probabil trimitere la conversaþia dintre Agar ºi Dumnezeu (El-roi) sau la îngerii pe care unele tradiþii (midraº) îi asociazã cu arca lui Noe; d) zeitatea supremã a Pandorei se numeºte Eywa, un ecou aproape cert al descrierii legãmintice Ehyeh; e) un personaj secundar de pe Pandora poartã numele Beula (ebr. „soþie”); dar ºi f) alte teme recurente cu iz biblic (ebraic) sau general, precum pomul vieþii, mandatul creaþional, întoarcerea suflãrii de viaþã la cel care a dat-o, legãtura dintre generaþii, rãspunsul la rugãciune, cântecul primordial, supravieþuirea unui popor ameninþat, biruinþa davidicã asupra goliaþilor, etc.

Numele planetei are ºi el o încãrcãturã miticã (greceascã) foarte importantã: Pandora, prima femeie, dãtãtoarea tuturor, nãscutã în contextul (ºi din nevoia) teodiciei.

Filmul conþine însã ºi aluzii hinduse, motiv pentru care, prin decembrie anul trecut, câþiva teologi orientali s-au scandalizat, cerând o dezminþire sau disociere explicitã din partea lui Cameron. Cuvântul avatar(a) este de origine sanscritã ºi înseamnã „coborâre” sau „întrupare” (vezi întruparea lui Viºnu promisã în Bhagvat Gita); probabil cea de-a zecea reîntrupare a acestuia este epic înscenatã de Cameron în persoana eroului puºcaº marin.

Pentru un radicalist politic desigur filmul mai poate fi citit ºi ca un manifest anti-colonialist ºi împotriva rãzboiului din Golf (miza fiind ºi în acest caz tot un mineral)...

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

11272 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:21

De la: adipopa, la data 2010-02-01 23:20:58Am vãzut filmul Avatar sãptãmâna trecutã. Absolut impresionant! Poate nu atât prin poveste (pe care am mai auzit-o ºi în Dances with the Wolves sau Star Trek: Insurrection), nu atât prin tehnologie (deºi 3D-ul deschide într-adevãr o epocã nouã), nici chiar prin spectaol (deºi culorile ºi muzica sunt ameþitoare), cât prin bogãþia metaforelor, aluziilor, simbolismului (apropiat de Tolkien ºi Lewis) ºi întrebãrilor existenþiale pe care le naºte. În ciuda pan(en)teismului, uneori deranjant, aº semnala faptul cã filmul lui James Cameron conþine câteva aluzii biblice (ebraice) destul de interesante: a) umanoizii Pandorei se numesc na’vi (ebr. „profet”), ceea ce invitã la o interpretare profeticã a mesajului; b) conexiunea se face cu ajutorul unor fibre numite þiþit (ebr. „ºnur” [cusut la colþul hainelor]), ceea ce adaugã valoare de simbol unui articol vestimentar; c) expresia „I see you” face probabil trimitere la conversaþia dintre Agar ºi Dumnezeu (El-roi) sau la îngerii pe care unele tradiþii (midraº) îi asociazã cu arca lui Noe; d) zeitatea supremã a Pandorei se numeºte Eywa, un ecou aproape cert al descrierii legãmintice Ehyeh; e) un personaj secundar de pe Pandora poartã numele Beula (ebr. „soþie”); dar ºi f) alte teme recurente cu iz biblic (ebraic) sau general, precum pomul vieþii, mandatul creaþional, întoarcerea suflãrii de viaþã la cel care a dat-o, legãtura dintre generaþii, rãspunsul la rugãciune, cântecul primordial, supravieþuirea unui popor ameninþat, biruinþa davidicã asupra goliaþilor, etc. Numele planetei are ºi el o încãrcãturã miticã (greceascã) foarte importantã: Pandora, prima femeie, dãtãtoarea tuturor, nãscutã în contextul (ºi din nevoia) teodiciei. Filmul conþine însã ºi aluzii hinduse, motiv pentru care, prin decembrie anul trecut, câþiva teologi orientali s-au scandalizat, cerând o dezminþire sau disociere explicitã din partea lui Cameron. Cuvântul avatar(a) este de origine sanscritã ºi înseamnã „coborâre” sau „întrupare” (vezi întruparea lui Viºnu promisã în Bhagvat Gita); probabil cea de-a zecea reîntrupare a acestuia este epic înscenatã de Cameron în persoana eroului puºcaº marin. Pentru un radicalist politic desigur filmul mai poate fi citit ºi ca un manifest anti-colonialist ºi împotriva rãzboiului din Golf (miza fiind ºi în acest caz tot un mineral)...
bine ai venit,ti-e sete,ia o bere

toti avem dreptate,toti aveti dreptate,toti stim adevarul,toti stiti adevarul,fiecare are dreptate,fiecare cunoaste adevarul,FIECARE ARE DREPTATEA SI ADEVARUL SAU- TRAIASCA DREPTATEA si ADEVARUL !!! Nu scuipa niciodata in oglinda!!! Intotdeauna poti face mai mult decat ai facut pana acum,niciodata nu e prea tarziu !!! Tot mai multi oameni ne vor binele,d'aia ne merge rau !!! "Orice adevar trece prin 3 faze:mai intai este ridiculizat, apoi trezeste o opozitie violenta,si in sfarsit este acceptat ca fiind evident de la sine"-Avicena. Daca nu stiu ca nu stiu, atunci mi se pare ca stiu. ANUNT UMANITAR :Rog Prostii si Cretinii,sa stea departe de mine !!! “Nu poti sa tratezi ochiul fara sa tii cont de cap, nu poti sa tratezi capul fara sa tii cont de minte si nu poti sa tratezi mintea fara sa tii cont de sufletul si spiritul omului.” (Zamolxe) http://www.youtube.com/watch?v=tNu44XzTnLY Sunt doua feluri de a-ti trai viata... Unul - de a crede ca nu exista miracole. Altul - de a crede ca totul este un miracol. Albert Einstein DACA N-AM AVEA DEFECTE,NU NE-AR FACE PLACERE SA LE VEDEM PE ALE CELORLALTI,TOTI SUNTEM DEFECTI DESI NOI NE VEDEM NUMAI CALITATILE ....Barbatii conduc lumea. Femeile ii conduc pe barbati.....Caracterul fara inteligenta poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic. (CICERO )...Un om singur nu are nici o putere,puterea i-o dau cei care-l sustin...Vorba multa,saracia omului...Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost ...Un snob este un om care a fost educat mai mult decat ii permitea inteligenta.....Este bine sa lasi bautura....insa rau este sa uiti unde ai lasat-o.....
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:24

De la: florinpreda999, la data 2010-02-01 23:21:54bine ai venit,ti-e sete,ia o bere

Dacã-i una bunã, împreunã!

Fosta membra 9am.ro

11272 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:26

De la: adipopa, la data 2010-02-01 23:24:11
De la: florinpreda999, la data 2010-02-01 23:21:54bine ai venit,ti-e sete,ia o bere

Dacã-i una bunã, împreunã!
oricand cu cea mai mare placere de care preferi tu

toti avem dreptate,toti aveti dreptate,toti stim adevarul,toti stiti adevarul,fiecare are dreptate,fiecare cunoaste adevarul,FIECARE ARE DREPTATEA SI ADEVARUL SAU- TRAIASCA DREPTATEA si ADEVARUL !!! Nu scuipa niciodata in oglinda!!! Intotdeauna poti face mai mult decat ai facut pana acum,niciodata nu e prea tarziu !!! Tot mai multi oameni ne vor binele,d'aia ne merge rau !!! "Orice adevar trece prin 3 faze:mai intai este ridiculizat, apoi trezeste o opozitie violenta,si in sfarsit este acceptat ca fiind evident de la sine"-Avicena. Daca nu stiu ca nu stiu, atunci mi se pare ca stiu. ANUNT UMANITAR :Rog Prostii si Cretinii,sa stea departe de mine !!! “Nu poti sa tratezi ochiul fara sa tii cont de cap, nu poti sa tratezi capul fara sa tii cont de minte si nu poti sa tratezi mintea fara sa tii cont de sufletul si spiritul omului.” (Zamolxe) http://www.youtube.com/watch?v=tNu44XzTnLY Sunt doua feluri de a-ti trai viata... Unul - de a crede ca nu exista miracole. Altul - de a crede ca totul este un miracol. Albert Einstein DACA N-AM AVEA DEFECTE,NU NE-AR FACE PLACERE SA LE VEDEM PE ALE CELORLALTI,TOTI SUNTEM DEFECTI DESI NOI NE VEDEM NUMAI CALITATILE ....Barbatii conduc lumea. Femeile ii conduc pe barbati.....Caracterul fara inteligenta poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic. (CICERO )...Un om singur nu are nici o putere,puterea i-o dau cei care-l sustin...Vorba multa,saracia omului...Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost ...Un snob este un om care a fost educat mai mult decat ii permitea inteligenta.....Este bine sa lasi bautura....insa rau este sa uiti unde ai lasat-o.....
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:29

De la: florinpreda999, la data 2010-02-01 23:26:03oricand cu cea mai mare placere de care preferi tu

Hefe-Weiss Bier...! Þi-a plãcut Avatar?

Fosta membra 9am.ro

11272 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:32

De la: adipopa, la data 2010-02-01 23:29:07
De la: florinpreda999, la data 2010-02-01 23:26:03oricand cu cea mai mare placere de care preferi tu

Hefe-Weiss Bier...! Þi-a plãcut Avatar?
nu l-am vizionat si nici n-am de gand,berea aia de care zici se gaseste probabil in timisoara ca la bucuresti nici n-au auzit taranii astia de asa ceva

Fosta membra 9am.ro

1572 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:37

bine ai revenit, adi....

o sa vad si eu filmul...desi...cam tind sa cred a priori ce spune saccsiv.....

saccsiv.wordpress.com/2009/12/25/film-artistic-avatar-subtitrare...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:38

Ba o gãseºti în orice supermarket sau birt bun. Zi-i birtaºului c-o vrei nefiltratã sau cu drojdie. Dacã-i bun, þi-o ºi toarnã cu tot ritualul (clãtit halba cu apã caldã, lãsat puþin la fundul sticlei, ehe...).

Pãcat, Avatar meritã. Cu sau fãrã bere...!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:41

De la: ioanna_dark, la data 2010-02-01 23:37:36desi...cam tind sa cred a priori ce spune saccsiv.....

Nu-l mai citi pe saccsiv! Nu meritã. Dacã vrei o recenzie bunã la Avatar, citeºte aici:

anamchara.com/2009/12/27/grace-and-the-goddess-avatar-as-a-chris...

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:49

De la: adipopa, la data 2010-02-01 23:20:58Am vãzut filmul Avatar sãptãmâna trecutã. Absolut impresionant! Poate nu atât prin poveste (pe care am mai auzit-o ºi în Dances with the Wolves sau Star Trek: Insurrection), nu atât prin tehnologie (deºi 3D-ul deschide într-adevãr o epocã nouã), nici chiar prin spectaol (deºi culorile ºi muzica sunt ameþitoare), cât prin bogãþia metaforelor, aluziilor, simbolismului (apropiat de Tolkien ºi Lewis) ºi întrebãrilor existenþiale pe care le naºte.

În ciuda pan(en)teismului, uneori deranjant, aº semnala faptul cã filmul lui James Cameron conþine câteva aluzii biblice (ebraice) destul de interesante: a) umanoizii Pandorei se numesc na’vi (ebr. „profet”), ceea ce invitã la o interpretare profeticã a mesajului; b) conexiunea se face cu ajutorul unor fibre numite þiþit (ebr. „ºnur” [cusut la colþul hainelor]), ceea ce adaugã valoare de simbol unui articol vestimentar; c) expresia „I see you” face probabil trimitere la conversaþia dintre Agar ºi Dumnezeu (El-roi) sau la îngerii pe care unele tradiþii (midraº) îi asociazã cu arca lui Noe; d) zeitatea supremã a Pandorei se numeºte Eywa, un ecou aproape cert al descrierii legãmintice Ehyeh; e) un personaj secundar de pe Pandora poartã numele Beula (ebr. „soþie”); dar ºi f) alte teme recurente cu iz biblic (ebraic) sau general, precum pomul vieþii, mandatul creaþional, întoarcerea suflãrii de viaþã la cel care a dat-o, legãtura dintre generaþii, rãspunsul la rugãciune, cântecul primordial, supravieþuirea unui popor ameninþat, biruinþa davidicã asupra goliaþilor, etc.

Numele planetei are ºi el o încãrcãturã miticã (greceascã) foarte importantã: Pandora, prima femeie, dãtãtoarea tuturor, nãscutã în contextul (ºi din nevoia) teodiciei.

Filmul conþine însã ºi aluzii hinduse, motiv pentru care, prin decembrie anul trecut, câþiva teologi orientali s-au scandalizat, cerând o dezminþire sau disociere explicitã din partea lui Cameron. Cuvântul avatar(a) este de origine sanscritã ºi înseamnã „coborâre” sau „întrupare” (vezi întruparea lui Viºnu promisã în Bhagvat Gita); probabil cea de-a zecea reîntrupare a acestuia este epic înscenatã de Cameron în persoana eroului puºcaº marin.

Pentru un radicalist politic desigur filmul mai poate fi citit ºi ca un manifest anti-colonialist ºi împotriva rãzboiului din Golf (miza fiind ºi în acest caz tot un mineral)...

Dances with Wolves amestecat cu StarTrek cu Tolkien si Lewis? plus aluzii biblice , hinduse etc. Mi se pare un cocktail cam ciudat. Totusi ma faci curios. Oricum imi spusesera mai multi cunoscuti ca ar merita vazut, deci.... probabil imi voi urni si eu fundul candva.

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:53

De la: adipopa, la data 2010-02-01 23:38:51Ba o gãseºti în orice supermarket sau birt bun. Zi-i birtaºului c-o vrei nefiltratã sau cu drojdie. Dacã-i bun, þi-o ºi toarnã cu tot ritualul (clãtit halba cu apã caldã, lãsat puþin la fundul sticlei, ehe...).

Pãcat, Avatar meritã. Cu sau fãrã bere...!

Nefiltrata? Nu ma impac cu ea.
Simt ca ma roade la stomac dup'aia. Si la creer. Ma rog , si ailalta face ravagii in sinapse , da' macar n-o simt .

Fosta membra 9am.ro

1572 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:56

mai bine uitam de neopaganismul asta intitulat (sugestiv) *new age* si apreciem filmul pentru altceva....efecte speciale , coloana sonora, tehnologia 3 d...e totusi filmul cu cele mai mari incasari din istorie...probabil are el si altceva ...ceva ce-l face extrem de atractiv...de-abea astept sa vad ce....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:58

De la: The_Mole, la data 2010-02-01 23:49:40Dances with Wolves amestecat cu StarTrek cu Tolkien si Lewis? plus aluzii biblice , hinduse etc. Mi se pare un cocktail cam ciudat. Totusi ma faci curios. Oricum imi spusesera mai multi cunoscuti ca ar merita vazut, deci.... probabil imi voi urni si eu fundul candva.

Ar fi bine. Dacã citeºti cu imaginaþie o sã-þi placã. Dances with Wolves ºi StarTrek, ca fir narativ; Tolkien ºi CS Lewis, ca simbolisticã.

Berea nefiltratã se bea încet, nu pe nerãsuflate!

Fosta membra 9am.ro

4916 mesaje

Postat pe: 1 Februarie 2010, ora 23:58

De la: ioanna_dark, la data 2010-02-01 23:56:23mai bine uitam de neopaganismul asta intitulat (sugestiv) *new age* si apreciem filmul pentru altceva....efecte speciale , coloana sonora, tehnologia 3 d...e totusi filmul cu cele mai mari incasari din istorie...probabil are el si altceva ...ceva ce-l face extrem de atractiv...de-abea astept sa vad ce....

In nici un caz scenariul, previzibil dupa primele 10 min.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:02

De la: ioanna_dark, la data 2010-02-01 23:56:23mai bine uitam de neopaganismul asta intitulat (sugestiv) *new age* si apreciem filmul pentru altceva....efecte speciale , coloana sonora, tehnologia 3 d...e totusi filmul cu cele mai mari incasari din istorie...probabil are el si altceva ...ceva ce-l face extrem de atractiv...de-abea astept sa vad ce....

Mitologia, dragã; simbolul, aluzia! Trebuie sã le vezi. Pãcat cã nu au ochelari ºi pentru asta. Tu însã eºti o fatã foarte educatã ºi ºtii cum sã vezi arta!

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:06

De la: adipopa, la data 2010-02-01 23:58:57

I ain't got all that time! I gotta get to where I'm going in a rush.
Glumesc , In realitate incerc sa ma mentin la un ritm mediu - pe de o parte obtin o usoara ebrietate , pe de alta parte pot sa imi pastrez o minima coerenta. (mai sunt si exceptii cateodata)

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:06

De la: xzy, la data 2010-02-01 23:58:59

In nici un caz scenariul, previzibil dupa primele 10 min.

De acord. Totuºi, Cameron spune bine o poveste cunoscutã.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:12

De la: The_Mole, la data 2010-02-02 00:06:44
De la: adipopa, la data 2010-02-01 23:58:57

I ain't got all that time! I gotta get to where I'm going in a rush.
Glumesc , In realitate incerc sa ma mentin la un ritm mediu - pe de o parte obtin o usoara ebrietate , pe de alta parte pot sa imi pastrez o minima coerenta. (mai sunt si exceptii cateodata)

I'm in no rush when I drink. Maybe because I drink late. Or because I like to do things sssslow.

Yorick

1014 mesaje

De la: ioanna_dark, la data 2010-02-01 23:37:36bine ai revenit, adi....

saccsiv.wordpress.com/2009/12/25/film-artistic-avatar-subtitrare...]

C'mon, Ioana! Nici macar de un film nu poti sa te bucuri fara a vedea forte oculte in spate? Cum ramane cu arta si imaginatia? Sa nu se mai gandeasca oamenii decat la ANUMITE teme?
Ceea ce ne departajeaza pe noi de restul regnului animal (asta e doar punctul meu de vedere, stiu ca tu ai altul) este tocmai capacitatea de imaginatie a ceea ce nu este.
Just try to enjoy life a bit.

Fosta membra 9am.ro

1572 mesaje

De la: adipopa, la data 2010-02-02 00:02:37

Mitologia, dragã; simbolul, aluzia! Trebuie sã le vezi. Pãcat cã nu au ochelari ºi pentru asta. Tu însã eºti o fatã foarte educatã ºi ºtii cum sã vezi arta!

bineinteles ca sunt...si daca vreau pot gasi aluzii la mitologie (inclusiv romanesca) pe oriunde vreau...chiar si intr-un film cum e avatar... ....
de fapt...pot gasi aluzii la orice pe oriunde....faci pariu cu mine ca dupa ce vad filmul iti gasesc in el si aluzii subtile la dacism?....
problema e ca...poate nu vreau sa fac asta....poate nu vreau sa gasesc aluzii subtile acolo unde...chiar nu sunt....
chiar nu cred ca james cameroon cunoste mitologia hindusa sau biblia....orice asemnare cu personaje sau evenimente din biblie e pur intamplatoare....
avatar este un produs al unei culturii...culturii de tip new age (nu crestina , ebraica sau greaca)....

adi..hai sa fim atenti la ce vrea filmul sa ne transmita...nu la ce am vrea noi sa vedem....
(ca asa ...pot gasi si trimiteri la cultura bizantina ...ca tot urmeaza sa-mi iau eu licenta in domeniul asta)

Fosta membra 9am.ro

1572 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:16

De la: The_Mole, la data 2010-02-02 00:12:16
De la: ioanna_dark, la data 2010-02-01 23:37:36bine ai revenit, adi....

saccsiv.wordpress.com/2009/12/25/film-artistic-avatar-subtitrare...]

C'mon, Ioana! Nici macar de un film nu poti sa te bucuri fara a vedea forte oculte in spate? Cum ramane cu arta si imaginatia? Sa nu se mai gandeasca oamenii decat la ANUMITE teme?
Ceea ce ne departajeaza pe noi de restul regnului animal (asta e doar punctul meu de vedere, stiu ca tu ai altul) este tocmai capacitatea de imaginatie a ceea ce nu este.
Just try to enjoy life a bit.

nu...nu ma gandesc doar la anumite teme....stai calm....

ps:i really enjoy it...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:22

De la: ioanna_dark, la data 2010-02-02 00:12:37chiar nu cred ca james cameroon cunoste mitologia hindusa sau biblia...

Într-un interviu din 2007 Cameron recunoaºte explicit sursa hindusã a titlului. Cât despre partea ebraicã, orice evreu sau creºtin cu cunoºtinþe de limbã ºi Vechiul Testament le recunoaºte. Cuvintele na'vi, þiþit, beula sunt ebraice; nu existã coincidenþe. Pomul vieþii de asmenea este un element important în cosmogonia biblicã.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:26

De la: ioanna_dark, la data 2010-02-02 00:12:37faci pariu cu mine ca dupa ce vad filmul iti gasesc in el si aluzii subtile la dacism...

A propos de pariu. Treceam zilele trecute printr-o localitate din Slovenia numitã Lendava. Nu departe am dat ºi de râul Mura. Aºa, într-o doarã, dupã multã hefe bier, m-aº întreba ºi eu dacã nu cumva geografia conspirã dacist. Totuºi, sã fim serioºi, la Avatar vorbim de altceva. Vizioneazã filmul, apoi mai vedem cu pariul...

Fosta membra 9am.ro

1572 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:36

ultimul film al lui cameron nu e *avatar* ci un documentar despre un pretins mormant al lui iisus (altul decat ala care mai fusese descoperit ) , documentar difuzat momentan doar in sua...
pe langa acel mormant mai exista si unele pe care scrie *maria * , *iosif * sau *maria magdalena * , ceea ce (spune tipul ) confirma faptul ca iisus a fost casatorit cu maria magdalena pentru ca toata familia a fost ingropata in acelasi loc...
pentru decoperire cameron spune ca a lucrat cu unii dintre cei mai buni istorici si arheologi din lume....

exact cu credeam....james cameron are legatura cu biblia cum am eu cu .....limba ebraica
am cautat pe net sa vad ce religie are si daca e crestin...si am gasit pe foarte multe bloguri informatiile referitoare la ultimul sau film....
adi...da-i incolo de tampiti cu filmele lor...a pus si el acolo cateva cuvinte in limbi mai putin cunoscute ca sa se dea mare ....fãrã niciun gand de a promova biblia sau vreuna dintre valorile propuse de ea in lume....

lasa...ca saptamana viitoare sper sa vad si eu filmul si iti povestesc atunci ce fel de aluzii am gasit...

ps: il comparai mai sus cu lotr...poi acolo chiar exista simboluri crestine , insa nu datorita lui peter jackson ci datorita lui...tolkien (un bun crestin)

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:47

Documentarul lui Cameron asupra Osuarului este într-adevãr jalnic (istoric, arheologic, teologic), dar asta nu-l împiedecã totuºi sã creeze ºi parabole care te prind, care au miez, ºi care te provoacã sã-þi reconsideri anumite valori (precum cele legate de naturã, planetã, fiinþã). Cameron nu este creºtin, nici nu trebuie sã fie pentru ca un creºtin sã-ºi ascutã simþurile ºi sã-ºi dea frâu imaginaþiei atunci când vizioneazã filmul. Dupã saccsiv, te asigur cã ºi sãrmanul Tolkien ar fi tot un mondialist anti-ortodox sincretist pãgân...

Noapte bunã!

Fosta membra 9am.ro

1572 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 00:51

De la: adipopa, la data 2010-02-02 00:47:19Documentarul lui Cameron asupra Osuarului este într-adevãr jalnic (istoric, arheologic, teologic), dar asta nu-l împiedecã totuºi sã creeze ºi parabole care te prind, care au miez, ºi care te provoacã sã-þi reconsideri anumite valori (precum cele legate de naturã, planetã, fiinþã). Cameron nu este creºtin, nici nu trebuie sã fie pentru ca un creºtin sã-ºi ascutã simþurile ºi sã-ºi dea frâu imaginaþiei atunci când vizioneazã filmul. Dupã saccsiv, te asigur cã ºi sãrmanul Tolkien ar fi tot un mondialist anti-ortodox sincretist pãgân...

Noapte bunã!

si tie la fel ...

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 01:01

De la: ioanna_dark, la data 2010-02-02 00:36:25ultimul film al lui cameron nu e *avatar* ci un documentar despre un pretins mormant al lui iisus (altul decat ala care mai fusese descoperit ) , documentar difuzat momentan doar in sua...
pe langa acel mormant mai exista si unele pe care scrie *maria * , *iosif * sau *maria magdalena * , ceea ce (spune tipul ) confirma faptul ca iisus a fost casatorit cu maria magdalena pentru ca toata familia a fost ingropata in acelasi loc...
pentru decoperire cameron spune ca a lucrat cu unii dintre cei mai buni istorici si arheologi din lume....
exact cu credeam....james cameron are legatura cu biblia cum am eu cu .....limba ebraica
am cautat pe net sa vad ce religie are si daca e crestin...si am gasit pe foarte multe bloguri informatiile referitoare la ultimul sau film....
adi...da-i incolo de tampiti cu filmele lor...a pus si el acolo cateva cuvinte in limbi mai putin cunoscute ca sa se dea mare ....fãrã niciun gand de a promova biblia sau vreuna dintre valorile propuse de ea in lume....

lasa...ca saptamana viitoare sper sa vad si eu filmul si iti povestesc atunci ce fel de aluzii am gasit...
ps: il comparai mai sus cu lotr...poi acolo chiar exista simboluri crestine , insa nu datorita lui peter jackson ci datorita lui...tolkien (un bun crestin)

Ioana , chiar ma ingrjorezi. Ce importanta are ce religie ar avea James Cameron. (pentru precizare - eu habar n-am, dar nici nu ma preocupa, nici macar nu ma intereseaza daca o fi ateu). Omul e un simplu regizor de film. El spune povesti , asta e rolul lui.
Are importanta ce religie are Salman Rushdie? Are importanta ce religie avea Dostoievski? Are importanta ce religie avea Homer? Are importanta ce religie avea Fellini? Are importanta ce religie avea Chaplin? Sau poate Kurosawa? Dar Cervantes? Dar Omar Khayam? si multi altii...
Ceea ce spun ei este relevant pentru oameni de pe tot globul pamantesc , fara a avea nici o legatura cu propriile lor opinii. Ai renunta la a cunoaste lucruri doar pentru simplul motiv ca ar putea fi diferiti?

Fosta membra 9am.ro

1572 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 01:02

De la: The_Mole, la data 2010-02-02 01:01:03
De la: ioanna_dark, la data 2010-02-02 00:36:25ultimul film al lui cameron nu e *avatar* ci un documentar despre un pretins mormant al lui iisus (altul decat ala care mai fusese descoperit ) , documentar difuzat momentan doar in sua...

Ioana , chiar ma ingrjorezi. Ce importanta are ce religie ar avea James Cameron. (pentru precizare - eu habar n-am, dar nici nu ma preocupa, nici macar nu ma intereseaza daca o fi ateu). Omul e un simplu regizor de film. El spune povesti , asta e rolul lui.
Are importanta ce religie are Salman Rushdie? Are importanta ce religie avea Dostoievski? Are importanta ce religie avea Homer? Are importanta ce religie avea Fellini? Are importanta ce religie avea Chaplin? Sau poate Kurosawa? Dar Cervantes? Dar Omar Khayam? si multi altii...
Ceea ce spun ei este relevant pentru oameni de pe tot globul pamantesc , fara a avea nici o legatura cu propriile lor opinii. Ai renunta la a cunoaste lucruri doar pentru simplul motiv ca ar putea fi diferiti?

nu...nu are importanta pentru film in sine ci pentru discutia dintre mine si adi...

Fosta membra 9am.ro

662 mesaje

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 17:44

Inca nu l-am vazut ... pe cat de impresionat de promo am fost .. pe atat de dezamagit sunt acum. Probabil filmul merita vazut ... dar sunt dezamagit de neconcordantele cu realitea. mai multe .. dupa ce-l vad ... zile astea...

Magnacum_Laude

184 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 2 Februarie 2010, ora 18:19

Mr. Cameron n-a facut decat sa copieze un alt scenariu, adaptandu-l la SF se pare. Criticii sustin pe internet ca ar fi acelasi scenariu ca al celor de la Disney, din animatia Pocahontas (intamplarea face sa le fi vazut pe amandoua si-am vazut si scripturile care circula prin spatiul virtual). Singura diferenta e ca pentru povestea Pocahontas a muncit o gramada de oameni...iar pentru Avatar laurii revin lui J Cameroon... care se pare ca s-a "trezit" cu ideea filmului intr-o dimineata...
Cat despre aluziile din filmul Avatar, asa cum spune un prieten al meu, are o explicatie mai bruta, pentru "copilasi", a conexiunii cu natura, cu planeta, cu mediul ambiant. Daca pana mai de curand se foloseau metafore, se pare ca pentru generatiile informatizate trebuie explicitat modulul (conexiunea _"USB" a fiecarui indigen cu pomul ...)

Mie una nu mi se pare atat de spectaculos pe cat se doreste. In schimb, apreciez tehnica folosita pentru a randa animatia.

filmdrunk.uproxx.com/2010/01/james-camerons-avatar-disneys-pocahontas

Pagini: 1 2 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Aluzii în Avatar
Mergi la: