back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Între leonard cohen ºi mircea badea (pamflet)

alexandrumitache

35 mesaje
Oras: Oradea

Postat pe: 7 Septembrie 2009, ora 14:22

Motto:

�And what can I tell you my brother, my killer
What can I possibly say?
I guess that I miss you, I guess I forgive you
I�m glad you stood in my way.� � Leonard Cohen

Motto:

�Vreau s� v� spun c� este pentru a doua oar� �n ultimele zece zile c�nd a� fi fost �n stare s� omor un om. (�) dac� a� fi avut puteri paranormale, �n sensul c� a� fi putut s� omor cu mintea pe cineva, v� jur c� a� fi f�cut-o!� � Mircea Badea

Leonard Cohen �i Mircea Badea apar�in, cu siguran��, aceluia�i regn.

Din acest punct, �ns�, destinele, dar cred c� �i structurile lor cromozomiale, se despart: Cohen accede la arhanghelizarea artistic� �i la sublim, iar Badea la condi�ia de ascarid.

Pe ambii i-a creat, totu�i, Dumnezeu � e drept c� pe unul Dumnezeul nostru, iar pe celalalt dumnezeii m�-sii � d�nd astfel ap� la moar� ateilor �i r�zvr�ti�ilor �mpotriva divinit��ii, incapabili s� �n�eleag� rostul teologic al R�ului.

Leonard Cohen a �nc�ntat din nou elita Bucure�tiului, cifrat�, oarecum exact, la circa 10.000 de persoane, adic� num�rul celor care �l iubesc, care �l �n�eleg �i care l-au aplaudat la cele dou� concerte sus�inute �n Romania anul trecut �i anul acesta. Cohen ar trebui predat la �coal�, c� tot vorbim despre reforma �nv���m�ntului. Dar nu numai ca muzician, ca poet sau ca romancier, ci ca pe un concept� estetic, artistic, moral, spiritual �i chiar civic�

Lui Mircea Badea nu-i place Cohen. Se cac� pe Cohen. L-ar �nv��a cuvinte gen �pizm� �i expresii fran�uze�ti gen �g�ina mea �n curtea ta�, d�nd din m�ini, url�nd �i hohotind de r�s. Dac� Cohen ar da trist din cap, i-ar trage oric�nd un �Domnule Cohen e�ti prost!�. �i chiar un cap �n gur�. �i asta numai pentru c� spa�iile lor vitale �i morale nu se intersecteaz� nici m�car la infinit. Cei doi se situeaz� �i se identific� �ntr-o antitetic� dihotomie existen�ial�, de genul celei �n care pendula filosofia geluvoicanvoiculescian�: metafizic� �i clitoris.

O aplecare smerit� a capului, o pal�rie �inut� umil la piept, o mi�care a m�inii sunt lec�ii de via��. Un pas al �trengarului, executat pe scen�, este expresia unei bucurii l�untrice desc�tu�ate �i molipsitoare. Personalitatea lui Cohen vibreaz�, se pogoar�, te atinge, te �nv�luie, te cuprinde, te p�trunde, te convinge sau te �nvinge �i te �nal�� la cerul lui. Dac� ai ajuns acolo, �n preajma lui ar trebui s� miroase a lemn nobil �i a tutun bun; ar trebui s�-i auzi �n�elepciunea de domn �i de �nger. Cerul lui e �ntr-un spa�iu dincolo de Dumnezeu, de Yehova, de Buddha, pe care �i ador� f�c�ndu-i oameni. �n Cohen g�se�ti iubirea �i ura , smerenia �i revolta, furia �i calmul, reflec�ia filosofic� �i pofta de via��, zen-ul �i militantismul activ. G�se�ti harul! �i, mai ales, te reg�se�ti pe tine, cel pur �i neprih�nit.

De la �nt�lnirea cu Domnul Cohen pleci bun, generos, fericit. De fapt, dac� ai avut norocul s�-l fi ascultat, iubind, cu zeci de ani �n urm�, �n adolescen��, pleci adolescent, pleci poet, pleci �ndr�gostit de Suzanne, de Jane, de Nancy, de Marianne, de Alexandra� Sau, dac� e�ti femeie, pleci cu sim��m�ntul ad�nc c� tu e�ti ele toate: �i iubit�, �i muz�, �i amant�, �i muzic�, �i poezie, adic� Femeie!

Ajuns acas�, dac� pe drum n-apuc� sa te calce vreun gip, po�i avea ne�ansa ca din cauza unei fatale inadverten�e de zappare s� dai, �ntr-o hrub� televizoristic�, peste Badea. Peste porc�riile lui vulgare, peste insultele lui, peste mi�toul �i �toul lui mereu expus curio�ilor. C�nd �l vezi prima oar� nu �n�elegi ce diagnostic s�-i atribui �i nici nu-l po�i �ncadra socialmente �ntr-o categorie cunoscut�. �ntr-un recent interviu, care a fost adev�rat, este real �i va fi autentic, Mircea Miclea �l cita pe Unamuno care zicea c� to�i oamenii pot fi plasa�i undeva pe o ax� �ntre Hamlet �i Don Quijote. O dovad� c� Badea, f�r� riscul de a-l insulta pe Don Quijote, este inclasabil din punct de vedere antropologic.

Mircea Badea, a c�rui �bibliotec� a Academiei� este la gym, ale c�rui metafore �i au ob�r�ia �n spatele prohabului �i al c�rui sim� moral este la casa de amanet �Intact�, te �nt�mpin� � �mbr�cat de mam�-sa �la� c�ma�� colorat� cu cravat� colorat� � cu voio�ia gregar� �i infantiloid� a caragialescului Ionel. Un z�mbet larg �i sincer �i casc� gura care se umple cand roste�te, ghidu� nevoie mare, �ampul�. Rostirea i se constituie �n dialog interior, �n revela�ie� �i te astep�i ca, �n plin� emisiune, s� se uite �n jos, s� pun� m�na chiar, �n scop constatator. Vestea proast� este c� Mircea Badea este emasculat. Emasculat moralmente, vreau s� spun. �mi aminte�te, astfel, de-un personaj antic cu un destin trist �i asem�nator: Sporus, f�cut �so�ie� de c�tre Nero. Nero cel de ast�zi, partenereul de via�� al lui Badea, este fericit, sau cum ar spune romanii, este� felix.

Dup� geniul care �i scoate p�l�ria �n fa�a publicului, dai, grotesc, peste trogloditul care �i scoate pantalonii �n fa�a publicului.

Scriind acest text mi-am amintit de vorbele lui Traian B�sescu: �M� �ntreb ce blestem o fi pe poporul �sta de a ajuns p�n� la urm� s� aleag� �ntre doi fo�ti comuni�ti?�

�i, la r�ndul meu, m� �ntreb:

CE BLESTEM O FI PE POPORUL �STA DE A AJUNS P�N� LA URM�, DUP� LEONARD COHEN, �NAPOI LA MIRCEA BADEA?

R�spunsul va fi fost dat de apostolul Pavel �ntr-o scrisoare c�tre Timotei:

��n noi este toat� �n�l�area �i c�derea.�

ACEST TEXT ESTE UN PAMFLET �I EL TREBUIE CONSIDERAT, CITIT �I INTERPRETAT CA ATARE!

Raporteaza abuz de limbaj
@lexandru
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 23:21

nici eu nu-l suport pe mircea badea...

9am035860

3 mesaje
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 23:43

mirciulica nu e usa de biserica, asa cum nu e nici un roman traitor pe meleagurile astea...

ceea ce are mirciulica e papagal, si ceea ce trebe luat in vedere e ca papagalu asta chiar are ceva de zis.... si inca ceva amicilor... le zice pe sleau, adica pe intelesu tuturor... ca sa priceapa toata lumea....

semnez cu respect.... un neadmirator al inculturii din romania...

PS
cohen nu mai e de actualitate.

9am035860

3 mesaje
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 23:45

tot eu va deranjez, elitelor ....

ce parere ati avea daca am incerca o mica comparatie intre cohen si parazitii.... eh???

PS. iertatimi gramatica de balta si cacofonia intentionata.... sunt roman, mie lene...

| Varianta pentru tiparire a topicului Între Leonard Cohen ºi Mircea Badea (pamflet)
Mergi la: