Info
x
Între leonard cohen ºi mircea badea (pamflet)
|
alexandrumitache 35 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Oradea |
Postat pe: 7 Septembrie 2009, ora 14:22
Motto:
«And what can I tell you my brother, my killer What can I possibly say? I guess that I miss you, I guess I forgive you I’m glad you stood in my way.» – Leonard Cohen __________________________________________ Motto: «Vreau sã vã spun cã este pentru a doua oarã în ultimele zece zile când aº fi fost în stare sã omor un om. (…) dacã aº fi avut puteri paranormale, în sensul cã aº fi putut sã omor cu mintea pe cineva, vã jur cã aº fi fãcut-o!» – Mircea Badea __________________________________________ Leonard Cohen ºi Mircea Badea aparþin, cu siguranþã, aceluiaºi regn. Din acest punct, însã, destinele, dar cred cã ºi structurile lor cromozomiale, se despart: Cohen accede la arhanghelizarea artisticã ºi la sublim, iar Badea la condiþia de ascarid. Pe ambii i-a creat, totuºi, Dumnezeu – e drept cã pe unul Dumnezeul nostru, iar pe celalalt dumnezeii mã-sii – dând astfel apã la moarã ateilor ºi rãzvrãtiþilor împotriva divinitãþii, incapabili sã înþeleagã rostul teologic al Rãului. Leonard Cohen a încântat din nou elita Bucureºtiului, cifratã, oarecum exact, la circa 10.000 de persoane, adicã numãrul celor care îl iubesc, care îl înþeleg ºi care l-au aplaudat la cele douã concerte susþinute în Romania anul trecut ºi anul acesta. Cohen ar trebui predat la ºcoalã, cã tot vorbim despre reforma învãþãmântului. Dar nu numai ca muzician, ca poet sau ca romancier, ci ca pe un concept… estetic, artistic, moral, spiritual ºi chiar civic… Lui Mircea Badea nu-i place Cohen. Se cacã pe Cohen. L-ar învãþa cuvinte gen “pizmã” ºi expresii franþuzeºti gen “gãina mea în curtea ta”, dând din mâini, urlând ºi hohotind de râs. Dacã Cohen ar da trist din cap, i-ar trage oricînd un “Domnule Cohen eºti prost!”. ªi chiar un cap în gurã. ªi asta numai pentru cã spaþiile lor vitale ºi morale nu se intersecteazã nici mãcar la infinit. Cei doi se situeazã ºi se identificã într-o antiteticã dihotomie existenþialã, de genul celei în care pendula filosofia geluvoicanvoiculescianã: metafizicã ºi clitoris. O aplecare smeritã a capului, o palãrie þinutã umil la piept, o miºcare a mâinii sunt lecþii de viaþã. Un pas al ºtrengarului, executat pe scenã, este expresia unei bucurii lãuntrice descãtuºate ºi molipsitoare. Personalitatea lui Cohen vibreazã, se pogoarã, te atinge, te învãluie, te cuprinde, te pãtrunde, te convinge sau te învinge ºi te înalþã la cerul lui. Dacã ai ajuns acolo, în preajma lui ar trebui sã miroase a lemn nobil ºi a tutun bun; ar trebui sã-i auzi înþelepciunea de domn ºi de înger. Cerul lui e într-un spaþiu dincolo de Dumnezeu, de Yehova, de Buddha, pe care îi adorã fãcându-i oameni. În Cohen gãseºti iubirea ºi ura , smerenia ºi revolta, furia ºi calmul, reflecþia filosoficã ºi pofta de viaþã, zen-ul ºi militantismul activ. Gãseºti harul! ªi, mai ales, te regãseºti pe tine, cel pur ºi neprihãnit. De la întâlnirea cu Domnul Cohen pleci bun, generos, fericit. De fapt, dacã ai avut norocul sã-l fi ascultat, iubind, cu zeci de ani în urmã, în adolescenþã, pleci adolescent, pleci poet, pleci îndrãgostit de Suzanne, de Jane, de Nancy, de Marianne, de Alexandra… Sau, dacã eºti femeie, pleci cu simþãmântul adânc cã tu eºti ele toate: ºi iubitã, ºi muzã, ºi amantã, ºi muzicã, ºi poezie, adicã… Femeie! Ajuns acasã, dacã pe drum n-apucã sa te calce vreun gip, poþi avea neºansa ca din cauza unei fatale inadvertenþe de zappare sã dai, într-o hrubã televizoristicã, peste Badea. Peste porcãriile lui vulgare, peste insultele lui, peste miºtoul ºi ºtoul lui mereu expus curioºilor. Când îl vezi prima oarã nu înþelegi ce diagnostic sã-i atribui ºi nici nu-l poþi încadra socialmente într-o categorie cunoscutã. Într-un recent interviu, care a fost adevãrat, este real ºi va fi autentic, Mircea Miclea îl cita pe Unamuno care zicea cã toþi oamenii pot fi plasaþi undeva pe o axã între Hamlet ºi Don Quijote. O dovadã cã Badea, fãrã riscul de a-l insulta pe Don Quijote, este inclasabil din punct de vedere antropologic. Mircea Badea, a cãrui “bibliotecã a Academiei” este la gym, ale cãrui metafore îºi au obârºia în spatele prohabului ºi al cãrui simþ moral este la casa de amanet “Intact”, te întâmpinã — îmbrãcat de mamã-sa “la” cãmaºã coloratã cu cravatã coloratã — cu voioºia gregarã ºi infantiloidã a caragialescului Ionel. Un zâmbet larg ºi sincer îi cascã gura care se umple cand rosteºte, ghiduº nevoie mare, “ampulã“. Rostirea i se constituie în dialog interior, în revelaþie… ºi te astepþi ca, în plinã emisiune, sã se uite în jos, sã punã mâna chiar, în scop constatator. Vestea proastã este cã Mircea Badea este emasculat. Emasculat moralmente, vreau sã spun. Îmi aminteºte, astfel, de-un personaj antic cu un destin trist ºi asemãnator: Sporus, fãcut “soþie” de cãtre Nero. Nero cel de astãzi, partenereul de viaþã al lui Badea, este fericit, sau cum ar spune romanii, este… felix. Dupã geniul care îºi scoate pãlãria în faþa publicului, dai, grotesc, peste trogloditul care îºi scoate pantalonii în faþa publicului. Scriind acest text mi-am amintit de vorbele lui Traian Bãsescu: «Mã întreb ce blestem o fi pe poporul ãsta de a ajuns pânã la urmã sã aleagã între doi foºti comuniºti?» ªi, la rândul meu, mã întreb: CE BLESTEM O FI PE POPORUL ÃSTA DE A AJUNS PÂNà LA URMÃ, DUPà LEONARD COHEN, ÎNAPOI LA MIRCEA BADEA? Rãspunsul va fi fost dat de apostolul Pavel într-o scrisoare cãtre Timotei: «în noi este toatã înãlþarea ºi cãderea.» ************************************************** ACEST TEXT ESTE UN PAMFLET ªI EL TREBUIE CONSIDERAT, CITIT ªI INTERPRETAT CA ATARE! Raporteaza abuz de limbaj
@lexandru
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 23:21
nici eu nu-l suport pe mircea badea...
|
|
9am035860 3 mesaje Membru din: 23/04/2009 |
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 23:43
mirciulica nu e usa de biserica, asa cum nu e nici un roman traitor pe meleagurile astea...
ceea ce are mirciulica e papagal, si ceea ce trebe luat in vedere e ca papagalu asta chiar are ceva de zis.... si inca ceva amicilor... le zice pe sleau, adica pe intelesu tuturor... ca sa priceapa toata lumea.... semnez cu respect.... un neadmirator al inculturii din romania... PS cohen nu mai e de actualitate. |
|
9am035860 3 mesaje Membru din: 23/04/2009 |
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 23:45
tot eu va deranjez, elitelor ....
ce parere ati avea daca am incerca o mica comparatie intre cohen si parazitii.... eh??? PS. iertatimi gramatica de balta si cacofonia intentionata.... sunt roman, mie lene... |