A primit de doua ori titlul de “Cel mai bun actor”, a jucat in 24 de filme romanesti, este cel mai apreciat roman la Hollywood. La 57 de ani Marcel Iures este o personalitate a teatrului si filmului din Romania si de peste hotare.


In anul 1992 a primit prima nominalizare la premiile UNITER: “Cel mai bun actor (stagiunea 1992-1993), pentru rolul din spectacolul "Richard al III-lea" de W. Shakespeare. Intre 1997 si 2003 a primit trei premii UNITER: doua pentru rolurile din "Richard al II-lea" de W. Shakespeare si rolul Bruscon din spectacolul "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, iar cel de-al treilea premiu i-a fost acordat pentru infiintarea teatrului Act, primul teatru independent din Romania.


In paralel cu spectacolele realizate la Bulandra, Iures a mai jucat la Teatrul Odeon si la Teatrul National Bucuresti, dar si la Teatrul Act pe care l-a cofondat alaturi de regizorul Alexandru Dabija, arhitectul Octavian Neculai, Felicia Craciun si Doina Levinta.

Din anul 2004 este presedintele Festivalului International de Film “Anonimul”, iar in anul 2006 a dublat vocea personajului Doc Hudson din filmul animat “Cars”.

Ultimele piese de teatru in care publicul roman il poate vedea pe Marcel Iures se joaca pe scena teatrului Act in Calea Victoriei nr. 126: "Creatorul de Teatru" (de Thomas Bernhard), "Ultima banda a lui Krapp" (de Samuel Beckett) si "Capra sau Cine e Sylvia?" (de Edward Albee), toate in regia lui Alexandru Dabija.

Autor: Alexandru Todoran