Aceasta etapa a reunit din nou cei mai bine pregatiti barmani din tara, testandu-le cunostintele si experienta in arta prezentarii vinului si a servirii berii, in cursa pentru titlul de Barmanul Anului 2012.
Pe podium au urcat, la finalul zilei, cei mai priceputi barmani berari si somelieri: Alexandru Tudor (locul I), Andrei Todosi (locul al II-lea) si Silviu Popa (locul al III-lea).
Pentru a parcurge un ritual de servire ca la carte, participantii au fost supusi mai multor probe incade la primele ore ale zilei. Doar 8 dintre acestia au fost selectați pentru finala. Concurenții finalisti si-au demonstrat maiestria in arta vinului si a berii in cadrul a 4 probe: un test cu 5 intrebari despre bere, proba de speed opening - desfacerea a 6 beri in cel mai scurt timp, servirea si prezentarea unui vin, prepararea unui cocktail-retetaproprie pe bazade vin.
Castigatorii
Castigatorul titlului de cel mai bun barman berar si somelier, in valoare de 400 €, a fost Alexandru Tudor. Desi are doar 23 de ani, acesta a impresionat publicul si juriul prin eleganta servirii si prezentarii vinului, dar si prin cunostintele despre bere. Alexandru a afumat cocktailul prezentat pentru a obține un gust asemanator cu cel de odinioaracand se afumau butoaiele in care era ținut vinul.
“Pentru mine, participarea la Barmaniada e o experientadin care am foarte multe de invatat. Etapa mixtade bere si vin a fost ceva nou, o provocare mult mai interesanta, pentru caam imbinat cu succes doualucruri diferite. Proba de cocktail cu vin a fost preferata mea, mai ales prepararea si prezentarea retetei proprii, pentru caam avut o poveste in spate. A fost un lucru prin care am putut atrage atentia. Si asa ar trebui saprezentam fiecare bautura, fiecarui client, indiferent de situatie!” – a declarat Alexandru Tudor, castigatorul locului I al Etapei de bere si vin.
Pe locul al doilea s-a clasat Andrei Todosi, cu cel mai bun rezultat la proba de speed opening (4,33 secunde), dar si cu o prezentare foarte apreciataa vinului si a cocktail-ului-retetaproprie. Inspirat de razboiul de 100 de ani dintre Anglia si Franța, Andrei a echilibrat cu un vin fortifiant, intr-un mix creativ, cogniacul franțuzesc cu ginul englezesc.
Clujul este nelipsit de pe podium si la aceastaetapa, castigatorul locului cu numarul 3 si al premiului in valoare de 150 €, fiind Silviu Popa in varstade 22 ani. Silviu a creat o altarețetaoriginal, folosind ca ingrediente principale: vin, magiun si un amestec de 47 ierburi aromatice.
Surprizele serii de marti, 9 octombrie, au debutat cu un domino spectaculos din 500 de cocktail-uri cu bere. Un alt moment special a fost sustinut de Mihai Panfil, membru fondator Barmania, care a constat in prepararea, prezentarea si degustarea a 4 cocktail-uri cu bere si whisky Jameson: Irish Frame, Irish Apperitivo, Irish Pie si Royal Irish. Cocktail-urile au fost completate cu o selecție de beri speciale cuprizand ale, lager si beri de fermentare spontana. Foarte apreciate de public au fost prezentarile si degustarile organizate de somelieri profesionisti cu 3 vinuri deosebite: Jacob’s Creek, apreciat vin australian cu o tradiție de peste 165 ani, Santa Margherita, reunumitul vin Italian si binecunoscutul Jidvei, din zona Transilvaniei.
Etapa de bere si vin a fost cea de-a doua probadin cadrul Barmaniada 2012, urmand ca restul etapelor sase desfasoare dupacum urmeaza:
- Barista – 20 noiembrie
- Mixologie – 21 noiembrie
- Working Flair & Exibition – 11 decembrie
Barmanul Anului 2012 va fi desemnat la sfarsitul ultimei etape a competiției, pe baza totalului de puncte acumulate panain acel moment in urma participarii la fiecare dintre etapele competiției, titlu care mai inseamna1000 de Euro si sansa de a reprezenta Romania la Jameson Bartenders Ball din Dublin, in ianuarie 2013.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cei mai buni somelieri si barmani berari la Barmaniada 2012!.