Nu se poate spune exact cand omul a reusit sa imblanzeasca primul cal, dar se stie sigur ca odata cu acest demers lumea s-a schimbat. Printre primele teorii aparute, se spune ca brahmanii indieni au fost primii oameni care au folosit calul. Nu numai brahmanii au practicat echitatia. Cu circa 3.000 de ani i.Hr. si asirienii erau calareti foarte agili si foloseau caii pentru a se deplasa.


Calul a patruns si in Europa devenind in primul rand o unealta pentru munca si in al doilea rand pentru deplasare. Si egiptenii foloseau caii, dar niciodata pentru a-i calarii, ci pentru a trage carele in care se aflau.


De exemplu, hititii spuneau ca un cal are nevoie de echivalentul a 100 de mile de galop inainte de a ajunge la viteza sa reala. Majoritarea dresorilor sunt de acord ca rasa moderna de Toroughbred necesita parcurgerea a 100 de mile in galop inainte de a alerga la adevarata lor capacitate. Sirienii au reprezentat prima dintre culturile din estul Mediteraneenei care a folosit un obiect asemanator cu o sa. Tot ce le lipsea era hatul, dar la acel moment, nimeni nu folosea asa ceva.


Calul, in mitologia greaca este destul de bine cunoscut, dar nu este si singurul exemplu. Chinezi au avut propria versiune a centaurului, Thing-Ling, cea mai inteleapta dintre fiinte si, desigur, era jumatate om, jumatate cal. Calul a impumutat multe dintre caracteristicile omului, o data ce au devenit parteneri. In timpul parteneriatului de inceput al calului cu omul, calul a fost intotdeauna asociat cu intelepciunea, puterea si utilitatea.

In zilele noastre echitatia imbraca mai multe forme - de la sport pana la relaxare. Calul a fost inlocuit de la munca de camp, nu se mai foloste nici pentru deplasare, dar reprezinta un "domeniu" foarte exploatat si urmarit de impatimitii si iubitorii de aceste animale. Concursurile de frumusete si cele pentru demonstrarea calitatiilor cailor se vand pe bani grei si reprezinta deliciul publicului de toate varstele. Echitatia are o imagine nobila in intreaga lume si este considerata unul dintre sporturile oameniilor instariti.

Autor: Alexandru Todoran