Istoria computerului incepe de la cateva tone si se termina la cateva sute de grame. Nevoia acuta a omului de mobilitate cu un dispozitiv care sa inglobeze informatii utile cu nemiluita si sa nu cantareasca prea mult, se vede cel mai bine in aceasta cura dietetica, cu efecte realmente spectaculoase, care a inceput inca din anii '30 si continua inca. In mod cat se poate de oficial, laptopul a depasit ca vanzari desktopul clasic, ce nu prea si-a modificat forma semnificativ in ultimele decenii. Se pare ca nici viitorul notebook-ului nu este cert, din moment ce marile companii tot insista cu UMPC-urile. Vom realiza in cele ce urmeaza, o comparatie scurta intre ENIAC-ul din 1946 (chiar daca nu este primul calculator, este poate, cel mai cunoscut) si un gadget actual, si anume ultra portabilul OQO Model 2+.


Cateva parti din ENIAC pot fi vizualizate astazi in cadrul Universitatii din Pennsylvania. Ca o curiozitate, astazi, un cip de silicon de 0.5mm face tot ceea ce facea ENIAC la vremea lui..


OQO 2+ va costa, in februarie, 1.499$ pentru versiunea de top, prezentata mai sus. In anii '40, ENIAC a costat 500.000 $.

Am vazut trecutul si prezentul. Oare cum vor arata calculatoarele peste 60 de ani?

poze: [Wikipedia] [Gizmodo]