Scumpiri considerabile, terase pline. E rentabil să mănânci în oraș, susțin românii care mănâncă zilnic în oraș

Terasele din buricul orașelor mari sunt pline mereu de clienți. Cei mai mulți vin îndeosebi la prânz, pentru a mânca în pauza de serviciu. În Timișoara, de pildă, un meniu al zilei sună astfel: ciorbă de văcuță, piept de pui la grătar cu piure sau salată de varză plus desert. Toate aceste preparate costă 23 de lei.

Explicația? Pentru a nu sta cu mesele goale, proprietarii unor restaurante s-au axat pe meniuri prestabilite, cu prețuri accesibile. Pentru noi, românii, mâncarea ocupă un loc de cinste pe lista de priorități, dar nu și gătitul, cel puțin nu de o vreme încoace. Timpul costă bani, prin urmare mulți preferă să se hrănească în oraș.

Studiile recente arată faptul că ajungem să cheltuim mai bine de un sfert din veniturile lunare pe băuturi fără alcool și alimente. Dacă am prefera să mâncăm în fiecare zi în oraș meniul zilei, care costă în jur de 30 de lei, am ajunge să dăm lunar din salariu 900 de lei.

Totuși, paradoxal este că, în ultimii zece ani, conform Eurostat, românii au început să cheltuie mai puțin pe mâncare. De la 27,3% in 2009 la 26% în 2019. Scăderea provine din faptul că traiul a devenit mai scump, iar banii nu trebuie să ajungă doar pentru mâncare, ci și pentru rate și utilități.