Adormirea Maicii Domnului este cinstită pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare este o sărbătoare ortodoxă și catolică, în care se comemorează trecerea din această lume a Fecioarei Maria. Conform scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani de viață la Efes, oraș antic localizat pe coasta de vest a Asiei Mici, alături de Ioan Evanghelistul. Prietenii Sfintei Maria și ucenicii lui Iisus au fost martori în momentul când aceasta a adormit, apoi trupul și sufletul i s-au ridicat la ceruri.

Principala sărbătoare a Sfintei Maria se numește oficial în biserica romano-catolică „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar în bisericile ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Nu de mult, biserica anglicană a introdus „Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria” la aceeași dată.

În seara dinaintea sărbătorii, în toate bisericile se fac Vecernia cu Litie și chiar Privegherea întreagă, adică inclusiv slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului. Sărbătoarea e proclamată de două săptămâni de post.

Biserica susține că Sfânta Fecioară Maria a fost înștiințată printr-un înger de trecerea ei în neființă, iar apostolii, aflați în diferite colțuri ale lumii, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți la eveniment.

Tradiții și obiceiuri

  • este celebrată Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor;

  • la țară e lăsat ca de Sfânta Marie Mare să fie angajați pândarii în vii și să fie legat ciocul păsărilor, pentru a nu strica boabele de struguri;

  • se adună ultimele plante de leac, astfel aflându-se cum va fi toamna care se apropie;

  • se culeg flori și se pun la icoana Fecioarei Maria. Se consideră că ele apoi sunt bune de leac.