Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul anti-doping la US Open 2022

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat vineri că românca Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru doping în urma unui test care a ieșit pozitiv. Instituția susține că Halep ar fi folosit o substanță numită Roxadustat, care este inclusă în lista substanțelor interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

Roxadustat este un medicament anti-anemie, comercializat sub denumirea Evrenzo. Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care contribuie la creșterea producției endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Simona Halep a negat că ar fi întrebuințat asemenea medicament și a spus că acuzațiile aduse acesteia sunt neadevărate. Sportiva susține că va lupta pentru a demonstra adevărul.


„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea. ”, a scris Halep pe conturile de socializare.



„Mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală”

Sportiva spune că o astfel de soluție nu face parte din valorile și educația sa și nu ar fi recurs niciodată la o asemenea metodă pentru a câștiga.


„De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală. Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, este prima reacție a Simonei Halep.


Halep a solicitat analizarea probei B, care a confirmat constatarea din proba A.


„Pe durata suspendării provizorii, jucătorul nu are dreptul de a participa la niciun eveniment de tenis sancționat organizat de organismele de conducere ale sportului.”, se arată în comunicatul oficial.