În fiecare an, în Ajun de Crăciun, familia regală a deschis larg porțile Castelului de la Săvârșin pentru a primi colindătorii. Așa s-a întâmplat și acum. Îmbrăcați în cele mai frumoase straie tradiționale, moștenite din moși-strămoși, dubașii satului au mers la reședința Majestăților Sale.


„Este o mândrie pentru noi, dar şi o mare bucurie să-i avem pe dubaşi aici. Sper că va continua această tradiţie”, Majestatea Sa Margareta.

„La fel ca în anii trecuţi, la final de an 2023, aşa cum s-a procedat şi până acum, am dus vestea naşterii domnului Nostru Iisus Hristos, la prima familie gospodara, la familia regală”, Ioan Vodicean, primar Săvârșin.

Sărbătoare și la Cluj. Feciorii au colindat toată noaptea

Sărbătoare mare a fost și în județul Cluj, unde, încă de la primele ore ale dimineții, flăcăii din două sate vecine au mers să colinde enoriașii în biserică. La ieșirea din lăcașul sfânt, băieții necăsătoriți au luat la pas ulițele satului, iar în fiecare casă au răsunat colinde pe care tinerii le-au învățat de la bunici. Colindătorii au mers din casă în casă întreaga noapte, iar astăzi se pregătesc pentru un bal organizat special pentru ei.


Mersul cu colindul, una dintre cele mai răspândite tradiții de Crăciun

Nașterea Domnului sau Crăciunul readuce, în fiecare an, un obicei iubit de români: colindatul. De multe ori, sărbătorile de iarnă sunt asociate cu zăpadă și mirosul de scorțișoară, de sarmale sau cozonac. Dar această perioadă ne duce cu gândul și la colindele care completează atmosfera de Crăciun.

Unul dintre cele mai frumoase colinde care se păstrează și astăzi este „Steaua”. Acesta anunță Nașterea lui Iisus Hristos și vorbește despre greutățile prin care a trecut Fecioara Maria.

În această perioadă, copiii mai cântă și „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Trei păstori”, „Sus la poarta Raiului”, „Astăzi s-a născut Hristos” și „Florile Dalbe”.

Colindătorii mers la urat până în prima zi de Anul Nou.