La întrebarea „Cine credeţi că este principalul vinovat de declanşarea războiului din Ucraina?”, 49,2% dintre respondenţi au indicat Rusia, 16,6% - SUA, 7% - Ucraina, 5,2% - NATO, 2,6% - UE, iar 19,4% nu ştiu sau nu răspund.

Cât despre cine va câștiga războiul din Ucraina, 39,4% sunt de părere că Ucraina va câștiga, iar 29,6% cred că triumfătoare va fi Rusia. Totodată, 64% dintre cei chestionați afirmă că soluția pentru oprirea războiului este ca Rusia să se retragă și să returneze Ucrainei teritoriile ocupate, iar 24,1% optează pentru varianta în care Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei.

În ceea ce privește temerile privind războiul, cei mai mulți, 27,9% au indicat creșterea prețurilor și a costului vieții, procentul fiind mai mic decât în luna martie, când 44,3% aveau această preocupare.

Pe locul doi este posibilitatea ca Rusia să atace țări membre NATO, variantă luată în calcul de 30% dintre cei întrebați, comparativ cu 27,6% în martie.

Numărul celor care nu au nicio temere legată de conflictul din Ucraina reprezintă 20,3%, în creştere faţă de luna martie, când era 14,2%. Cei care se tem de creşterea numărului de refugiaţi reprezintă 7,5%, în scădere fafaţă de luna martie, când era 11,5%.

Datele sondajului, realizat de INSCOP la solicitarea News.ro, au fost adunate în perioada 15 - 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.