Cauza exploziei de la Călimănești: Scânteie mecanică, urmare a lucrărilor de pe șantier

Alarma a fost dată azi-noapte, în jurul orei 01:30. La acea oră, 10 muncitori lucrau pe şantierul autostrăzii A7. O magistrală de gaz din Călimănești a fost cuprinsă de flăcări, iar incendiul a fost urmat de o explozie. Muncitorii care operau un utilaj au atins conducta.

Cei patru muncitori care au murit erau angajați ai unei firme care lucrează la construcția autostrăzii A7. Planul roșu de intervenție a fost activat. La fața locului au intervenit șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, patru ambulanțe SMURD, o autospecială de stingere cu apă și spumă, patru ambulanțe SMURG, o autospecială de transport persoane și victime multiple a ISU Vrancea și cinci ambulanțe ale SAJ Vrancea. Incendiu a fost lichidat după aproximativ trei ore.



  • Alimentarea cu gaze naturale nu a fost întreruptă la Focșani, Adjud și Odobești.


ISU Vrancea a transmis, joi dimineața, concluziile finale după verificările făcute la locul expoloziei urmate de incendiu, pe Autostrada A7.


„Explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7”, potrfivit ISU Vrancea.

Directorul CNAIR, declarații după explozia din Călimănești

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a transmis condolenațe familiilor constructorilor decedați și însănătoșire celor răniți în explozia care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi pe Autostrada A7.


„Transmit condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în explozia de gaze care a avut loc în această noapte pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău. Totodată, doresc însănătoșire grabnică celor care au fost răniți în acest accident. Încă o dată se dovedește că meseria de constructor este grea și presupune riscuri”, a transmis, joi dimineața, Cristian Pistol, directorul CNAIR.

Inspectorii ITM fac cercetări

Inspectorul șef al ITM Vrancea, Eliza Botezatu, a declarat, joi, că inspectorii fac verificări pentru a stabili dacă s-au respectat sau nu normele de securitate și sănătate în muncă. Aceasta a menționat că nu are cunoștințe de alte sesizări privind acest șantier.

„Există o comisie mixtă, dat fiind faptul că este un accident colectiv, vor veni inspectori din cadrul Inspecţiei Muncii Bucureşti”, a spus Botezatu, care a precizat că cercetarea este una amplă.