Taxele de școlarizare a facultăților din România se scumpesc

În ultimii ani, facultățile de stat din România nu au majorat taxele de școlarizare, mai ales pe parcursul anilor de pandemie în care studenții au frecventat orele de curs în regim online. Acun însă, instituțiile de învățământ superior anunță că se gândesc la o scumpire a taxelor. Unele facultăți vor să crească tariful cu 300 de lei pe an, în timp ce alte instituții se gândesc la o scumpire de tocmai 1.500 de lei.

Conducerile facultăților spun că această majorare este argumentată de scumpirea utilităților, a consumului de energie electrică și a căldurii, care în ultimul an a crescut extrem de mult și brusc. Noile taxe vor fi aplicate doar noilor studenți, deoarece tinerii care deja studiază la anumite facultăți să nu fie condiționați să renunțe la facultate din cauza scumpirilor.

De exemplu, la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj taxa anuală pentru studenții admiși pe locurile cu taxă va creşte de la 5.000 de lei la 6.500 de lei. Prodecanul facultății, Claudiu Turcuș, spune că viitorii studenți trebuie să înțeleagă că majorarea taxelor nu este o modalitate de profit a conducerii instituției, ci o necesitate de a acoperi cheltuielile pentru utilitați.


Părinții își asumă responsabilitatea de a achita taxele de școlarizare a tinerilor

„Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit", a afirmat Claudiu Turcuș, Prodecan Facultatea de Teatru și Film UBB.


Aceeași schimbare se va aplica și la Facultatea de Drept din Cluj, unde taxa anuală de școlarizare va crește de la 3.600 de lei la 5.000 de lei. În cazul acestei facultăți, rata abandonului a ajuns la 20%. Majoritatea studenților nu își permit să își achite singuri contractele de școlarizare, astfel că părinții sunt cei care suportă aceste cheltuieli. O parte din studenți își achită parțial sau restul cheltuielilor (cămin, chirie, cantină).


„Taxele se aplică pentru cei care vor intra de acum în sistem, deci nu se aplică de la studenţii pe care îi avem acuma", a transmis Daniel David, Rector UBB.


La Universitatea Alexandru Ion Cuza din Iași, taxa de școlarizare se va majora cu cel mult 20%, iar din toamnă, Universitatea Transilvania din Brașov va scumpi taxele cu 1.000 de lei doar pentru studenții de la Medicină. Universitatea din București a anunțat că la fel va modifica taxele, însă momentan nu s-a stabilit cu cât va scumpi fiecare facultate. Studenții au primit un chestionar în care au fost întrebați ce părere au de scumpirea taxelor de școlarizare.