În școlile din România trebuie efectuate anual exerciții pentru cutremur

Raed Arafat susține că în România există zeci de instituții de învățământ cu risc seismic care funcționează. Copiii merg zilnic la ore în astfel de școli care nu sunt deloc sigure și părinții nu știu despre acest detaliu.


„Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, spune Arafat.


Șeful DSU este de părere că cel puțin o dată pe an, în școli ar trebui să aibă loc exerciții în care elevii și profesorii să învețe cum să acționeze în cazul unui cutremur. Copiii și profesorii ar trebui să fie pregătiți pentru un eventual cutremur și să știe cum să reacționeze tocmai pentru a-și salva viața.


„Măcar o dată pe an, un exerciţiu trebuie făcut, un exerciţiu de cum reacţionezi la cutremur. Copiii să înveţe cum să stea sub masă, cum să se protejeze, profesorii să înveţe că nu se evacuează decât după ce trece cutremurul, toate aceste aspecte minim măcar o dată pe an trebuie făcute”, mai spune oficialul.


Secretarul de stat din MAI le cere „colegilor de la Inspectorate Judeţene să ia legătura cu şcolile ca să organizeze aceste simulări, nu numai Ministerului Educaţiei şi colegilor de la situaţiile de urgenţă care au rol clar în pregătirea populaţiei. Şi atunci aceste lucruri trebuie făcute, nu trebuie să vină de la biroului doctorului Arafat sau de la biroul generalului Iamandi să spună «Acuma faceţi asta», trebuie să fie o activitate planificată permanentă, în fiecare judeţ, a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratele Şcolare”.


Consolidarea clădirilor unităților de învățământ reprezintă prioritatea zero

În ultima perioadă, 20.000 de copii au făcut parte din campanii de informare cu privire la cum trebuie să reacționeze și ce trebuie să facă în cazul unui cutremur. Totodată, Raed Arafat a declarat că în ceea ce privește numărul școlilor care activează în clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, „se lucrează pe cifrele respective”.

O mulțime de școli care au un risc seismic ridicat nu au montate panouri de avertizare, precum bulina roșie, iar zilnic, sute de elevi trec pragul acestor clădiri și petrec ore în șir într-un spațiu nesigur pentru viața lor.


„Şi aici rolul nostru este să facem cât mai repede consolidarea acestor clădiri. (...) Nu cred că s-a pus bulină roşie pe ele, dar se ştie de ele. Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, mai spune Arafat.


Șeful DSU a menționat că în judeţe Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă dețin informaţiile legate de clădirile școlilor care prezintă risc în caz de cutremur. Ministerul Educației a anunțat că în România există doar 39 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, dintre care doar 21 sunt în uz, iar în jur de 600 de clădiri educaționale sunt încadrate la risc seismic 2. Autoritățile române au afirmat că în acest moment, consolidarea clădirilor unităților de învățământ reprezintă prioritatea zero.