INFP: Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar în ultimele ore

„Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML (...) În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, au transmis specialiştii INFP.



Patru cutremure doar în noaptea de vineri spre sâmbătă

Patru cutremure s-au produs numai în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar nu au fost de intensitate mare. Specialiștii menționează că nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă, în funcție de magnitudinea și adâncimea lor, pot fi resimțite în zona epicentrală.


„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, au mai transmis specialiştii.


Conform acestora, toate noile echipamente instalate zilele trecute în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bîltișoara, din județul Gorj, sunt operaționale. Ele înregistrează permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză și procesare către Centrul Nțional de Date al INFP.


„Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, au mai precizat specialiştii.