Raed Arafat consideră că România nu este gata să reziste unui cutremur la fel de puternic ca cel din Turcia

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre riscul unui cutremur în România și dacă ar face față unui cutremur la fel de puternic ca cel care a avut loc în Turcia și Siria săptămâna trecută. În ultimele două zile, în regiunea Oltenia, județul Gorj, au fost înregistrate două cutremure puternice cu magnitudinea de 5,2 și 5,7.

Românii au intrat în panică de frica unui scenariu tragic ca cel petrecut în Turcia și Siria. Raed Arafat a spus că efectele seismului au fost resimțite în cinci județe din țară, însă, din fericire, nu au fost înregistrate victime sau decese. Peste 100 de persoane din Gorj au sunat disperați la 112 după ce au observat fisuri în pereții casei sau au simțit vibrațiile cutremurului.


"Efectele au fost în 19 localităţi din cinci judeţe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea. Vorbim despre efecte care nu au făcut să avem victime sau să avem decedaţi sau să avem răniţi grav. În judeţul Gorj sunt elemente de construcţie la 43 de imobile din care 19 case de locuit, 14 blocuri, două biserici şi un spaţiu comercial şi un obiectiv economic, un complex, care au avut fisuri sau desprinderi de anumite elemente de construcţie din exterior.", a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.



Proiect PNRR pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din România

Șeful DSU a menționat că doar în judeţul Dolj, la sediul Poliţiei de Frontieră, de pe acoperişul clădirii au căzut elemente de construcţie, iar în judeţul Hunedoara, în localitatea Deva, în două instituţii, Inspectoratul Şcolar şi clădirea ANAF, dar şi într-o casă particulară, au apărut fisuri în pereți în urma seismului.

Arafat spune că România încă are mari probleme la capitolul prevenire și securizare în cazul unui cutremur. Majoritatea clădirilor cu risc seismic 1 și 2 nu sunt consolidate, iar în cazul unui cutremur asemănător celui din Turcia, România s-ar transforma într-un teren plin de ruine cu mii de morți.


„Dacă vorbim de partea de prevenire şi de restul, atunci avem mari probleme încă. Sunt proiecte de prevenire şi de consolidare de clădiri, acum a pornit un proiect pe PNRR, dar la acest moment, până nu vedem clădirile consolidate, România reprezintă un risc mare pe linia cutremurului", a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.