Cazierul juridic este disponibil și în format electronic

Începând de astăzi, cazierul judiciar poate fi eliberat în format electronic gratuit. Anunțul a fost făcut anterior de către ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja. Cazierul judiciar poate fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro, exact același site unde se pot achita și taxele, impozitele, amenzile sau alte servicii.

Oficialii spun că în primă fază, certificatele de cazier vor putea fi descărcate doar pentru persoanele care nu au avut antecedente penale în trecut. În schimb, românii care au înscrisuri în cazierul judiciar vor fi nevoiți să mai aștepte un timp.

Din cauza protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar dacă legislația prevede că acest lucru este obligatoriu. De exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

Eliberarea cazierului judiciar este gratuită, durează doar câteva minute, iar perioada de valabilitate este de 6 luni. Această schimbare scutește milioane de români de mersul la secție pentru a obține acest document. Românii au nevoie de cazierul judiciar atât la locul de muncă, obținerea permisului de conducere sau alte proceduri.


„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (...)



În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede legea.