Sute de români cumpără case ieftine în Ungaria

Adela Todoran, care locuiește și lucrează în Timișoara, în imobiliare, și-a cumpărat casă de vacanță în Ungaria. Femeia a plătit 5.000 de euro pentru o casă de cărămidă, cu utilități trase până la poartă și un teren mare.


„Am teren de 4000 de metri pătraţi şi m-a tentat foarte mult. E împărţită în 3 camere, baie, bucătărie. Aş vrea să o măresc. Eu zic că 15 – 20.000 de euro mai am de investit, ca să o fac aşa cum îmi doresc eu”, a povestit ea la Observator.


Imobilele rămân libere în zona de graniță pentru că mulți maghiari migrează spre centru țării, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Acest fapt a dat imbold românilor care, în ultimii ani, și-au dezvoltat simțul proprietății și au devenit interesați de achiziții imobiliare în Ungaria.


„Locuinţele încep undeva de la 6 – 7000 de euro şi pot să ajungă până la 100.000 de euro. Deja la suma asta vorbim de vile”, Bogdan Holocan, proprietar agenție imobiliară.

De vreo 10 ani a devenit foarte atractiva datorită preţurilor mici şi cheltuielilor foarte mici la gaz, curent, apă. Sunt sute de români care aleg să se mute în Ungaria pentru că zona e foarte liniştită şi foarte primitoare. Ungurii îi primesc cu bratele deschise pe români”, a adăugat acesta.

Care sunt avantajele

Românii proprietari în Ungaria se simt bine peste graniță și vorbesc cu satisfacție despre avantaje, cum ar fi prețul curentului și gazului. „Curentul şi gazul e cu mult mai ieftin ca la noi. Dacă am o problemă şi ne vine o scrisoare, merg la poştă şi nu ştiu să vorbesc, imediat prin telefon, de la primărie, îmi trimite translator. Am fost bine primiţi. Nu am fost respinşi şi asta face foarte mult”, a povestit Maria Ungur, proprietar.

Mulți dintre cei care s-au mutat în Ungaria continuă să lucreze în România. Iar unii dintre ei și-au deschis și afaceri pe teritoriul vecin. Anul trecut, peste 300 de români au devenit proprietari în Ungaria.