Natalitatea din România, într-o continuă scădere drastică

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în perioada pandemiei, în România s-au născut cei mai puțini bebeluși din 1930 până acum. Perioada din pandemie, contextul economic, schimbarea priorităților și alte aspecte au contribuit la un rezultat negativ al natalității. Românii se plâng de măsurile întreprinse de stat și spun că legislația nu este de partea lor atunci când vine vorba ca tinerii să își întemeieze o familie, mai ales cei cu venituri mici.

Mai exact, este vorba de o deducere acordată recent de 100 de lei, prin care părinții care au copii înscriși la o formă de învățământ, însă de fapt primesc doar 10 lei, după aplicarea impozitelor. În primul an după revoluție, în România s-au născut aprozimativ 315.000 de copii. Natalitatea din România a ajuns peste 32 de ani la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani.

O altă problemă importantă în România este procesul de îmbătrânire demografică care în ultimii ani s-a intensificat tot mai mult față de ultimii zece ani. În timp ce numărul tinerilor din România a scăzut semnificativ, numărul persoanelor în vârstă a crescut considerabil, cu aproape jumătate de milion de persoane. Din această cauză, cheltuielile cu sănătatea și pensiile au crescut și cresc în continuare, lucru ce va pune o presiune majoră pe bugetul statului.

În perioada pandemiei, rata de mortalitate în România a crescut la fel de mult, preponderent la categoria persoanelor cu vârsta 40+. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au înregistrat un număr semnfiicativ de decese în ultimii 3 ani, în perioada pandemiei. Aceasta a făcut milioane de jertfe omenești din cauza infectării cu virusul Covid-19.