Încă un caz de variola maimuței înregistrat în România

Ministerul Sănătății a anunțat că luni, a fost înregistrat un alt caz de infectare cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 34 de ani, din București. Starea de sănătate a pacientului este stabilă și se află în izolare. Până la ora actuală au fost raportate 47 de cazuri de infectare cu acest virus.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până acum au fost vaccinate contra variolei maimuței 25 de persoane. Pe data de 3 octombrie a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei la o persoană care a contactat acest virus.


A fost activat Mecanismul de Protecție Civilă

La sfârșitul lunii septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat decizia de a adopta Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Decizia a fost luată pentru a putea fi accesate dozele de medicamente care sunt necesare pentru tratamentul a aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței.


Primul caz de infectare cu variola maimuței raportat în România

Primul caz de infectare cu variola maimuței din România a fost raportat pe 14 iunie. Era vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din Capitală care s-a infectat de la o altă persoană care a călătorit în mai multe țări din Europa. Pacientul a fost diagnosticat în urma investigațiilor de laborator și a fost izolat timp de 21 de zile. Evoluția virusului a fost destul de slab în România, lucru îmbucurător pentru autorități.


Simptomele variolei maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.