Cutremur chiar îm prima zi din noul an

Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat că în noaptea de 1 ianuarie 2023, în România a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea. Seismul a avut magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 80 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 87km E de Brașov, 95km S de Bacău, 101km NE de Ploiești, 108km V de Galați, 111km NV de Brăila, 151km N de București, 174km SV de Iași, 174km NE de Pitești, 200km E de Sibiu, 215km N de Ruse., transmite Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP.

În ultima zi din 202, pe 31 decembrie, un alt cutremur a avut loc în zona seismică a Olteniei, la puțin timp după ce un alt cutremur s-a produs și în țara vecină, Serbia.

Nici de Crăciun românii nu au scăpat fără seisme. Chiar în a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2022, la ora locală 09:47, s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea, Buzău. Seismul a fost unul slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 106km.


Cel mai puternic cutremur din România în ultimii ani

La datat de 3 noiembrie 2022, România a fost surprinsă de un cutremur destul de puternic. Potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul care a avut loc în dimineața zilei de 3 noiembrie inițial a înregistrat o magnitudine de 5,5, după care specialiștii au revizuit intensitatea lui la 5,2. Cutremurul a avut loc în jurul orei 06.50, în zona seismică Vrancea, Buzău, însă a fost resimțit în mai multe orașe din țară și nu doar.


De ce RO-Alert nu a trimis un mesaj de avertizare la cutremur

Atunci când vine vorba de cutremurele produse în România, oamenii nu sunt avertizați prin mesaje emise de RO-Alert. O mare parte dintre aceștia s-au întrebat de ce în asemenea cazuri nu sunt emise mesaje de avertizare.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce nu se emit mesaje RO-Alert în cazul unui cutremur și cu această ocazie a oferit două motive.