Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun, în sudul Moldovei. Gospodinele pregătesc „Scutecele Domnului”

Înainte de a intra în bucătărie, gospodinele se asigură că este lună în casă și în curte, iar membrii familiei țin post. Oamenii spun că astfel „Scutecele Domnului” vor fi curate. Apoi, femeile satului se strâng la o casă și prepară tradiționalul desert în timp ce cântă colinde.

Pentru aluat este nevoie de făină, apă, sare și ulei. Compoziția se împarte și se întinde în foi subțiri, pe urmă se bagă la cuptor pentru câteva minute. Când sunt gata, se lasă o zi să se usuce.

Ultimul pas este reprezentat de însiroparea lor. Turtele se așază una peste alta și sunt date cu sirop, iar între ele se pune un strat de miez de nucă. Pentru sirop este nevoie de apă, zahăr, coajă de lămâie și esențe, după bunul plac. Turtele se lasă cel puțin o zi deoparte, pentru a intra bine în ele siropul.


Semnificația lor

„Semnificaţia lor?! Pâine înseamnă belşug, le îmbunătăţim cu fel de fel de dulciuri pentru ca ele simbolizează viaţa dincolo de moarte, unde trebuie să avem bogăţie, verdeaţă, frumos”, a spus gospodina Ecaterina Hulea pentru Observator.

„Scutecele Domnului” se fac înainte de 20 decembrie, se prepară pe 23, pentru a fi gata în Ajun, când se împart colindătorilor și familiei.