Moșii de toamnă sau pomenirea morților. Obiceiuri specifice acestei zile

În această zi se aprind lumânări în memoria celor decedați. Tradiția spune că în această zi oamenii trebuie să fie împăcaţi cu toţi oamenii, să fie îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. Tot obiceiul acestei sărbători spune că oamenii nu trebuie să spele haine și nici să facă alte munci ale casei. La biserică preoții citesc sfânta Liturghie şi slujba parastasului, unde sunt pomeniţi cei trecuți în neființă. După slujba de pomenire, oamenii merg fie acasă, fie la cimitir și împart pomeni, pachete cu mâncare de sufletul celor răposați.

Se spune că la Moșii de toamnă sufletele răposaților revin pe pământ și de aici obiceiul de a împărți mâncare gătită. Gospodinele gătesc sarmale, cele mai bune deserturi și alte bucate alături de un pahar de vin din acest an. Tradițiile Moşilor de vară se aseamană mult cu moșii de toamnă. În această perioadă nu e bine să circuli noaptea, deoarece sufletele morţilor se află pe pământ. Credincioșii spun că cel mai periculos este să mergi în noaptea din Ajun şi de Moși, atunci când sufletele răposaților se întorc la morminte şi aşteaptă să meargă la cer.


Ce aduc credincioșii la biserică la slujba de pomenire

Preoții care slujesc în biserici spun că oamenii aduc la biserică diverse alimente și împart între ei sau oamenilor nevoiași. Preoții sfințesc și binecuvântează bucatele aduse de credincioși pentru ca aceastea să fie primite ca pomană în memoria răposaților.


„În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescura şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Noi, ortodocşii, ne rugăm pentru ca sufletul celui adormit să ajungă la Judecata universală într-o stare mai bună decât aceea în care s-a despărţit de trup”, spune părintele Paul Tudorache, preot în parohia "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Călăraşi.


Tradiția spune că ofrandele în numele răposaților au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor din timpul vieții lor. Credincioșii merg la mormintele celor dragi pentru a aprinde o lumânare, a depune o floare și pentru a le curăța mormintele.