Cutremur puternic în România în zona seismică Vrancea

Joi dimineață, România a fost surprinsă de un cutremur destul de puternic. Potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul care a avut loc în această dimineață inițial a înregistrat o magnitudine de 5,5, după care specialiștii au revizuit intensitatea lui. Cutremurul a avut loc în jurul orei 06.50, în zona seismică Vrancea, Buzău, însă a fost resimțit în mai multe orașe din țară și nu doar.

Totodată, seismul a fost înregistrat la o adâncime de 140 de kilometri. Cutremurul s-a produs la 69 km nord-est de Ploieşti, 76 km est de Braşov, 114 km vest de Brăila, 117 km vest de Galaţi, 118 km nord de Bucureşti, 126 km sud de Bacău şi 148 km nord-est de Piteşti.


"În urmă cu puțin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, la o adâncime de 168 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime", au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă


Seismul a fost resimțit în București în jurul orei 06.52 având o durată de circa 5-7 secunde. De această dată, cutremurul a fost resimțit și în Republica Moldova, tocmai până la Chișinău.


Numărul cutremurelor din România a crescut în această toamnă

Din luna septembrie, în România se produc tot mai multe cutremure cu diferite intensități. Din fericire, până acum acestea nu au produs pagube considerabile.

Zona seismică Vrancea este considerată cea mai activă zona epicentrală din România. Anume din acea zonă pornesc majoritatea cutremurelor înregistrate în România. Regiunea Vrancea are o arie limitată la curbura Munților Carpați, iar cele mai multe cutremure pornesc din zona muntoasă și subcarpatică a Curburii, în Munții Vrancei și ai Buzăului.