Cazuri de scarlatină în grădinițele și școlile din Vaslui

În școlile și grădinițele din Vaslui există pericolul infectării cu scarlatină. Alerta a fost dată de primele câteva cazuri de infectare. În perioada 9 septembrie – 13 octombrie, la Bârlad au fost internați 9 copii care au fost depistați infectați cu scarlatină. Aceștia se află internați la Secția de Boli Infecțioase, iar starea lor este una favorabilă.


„În perioada 9 septembrie -13 octombrie, au fost internați în secția Boli Infecțioase a spitalului nostru 9 copii cu scarlatină, cu evoluție bună, fără complicații. În prezent sunt 4 copii internați, cu evoluție favorabilă. Tratamentul de bază aplicat constă în Penicilină G. Un singur pacient a primit clindamicină, fiind alergic la penicilină. Copiii au fost urmăriți după externare în ambulatoriu, fără complicații la 14 zile”, a precizat Ciprian Cosmin Feraru, managerul spitalului bârlădean.


Direcția de Sănătate Publică Vaslui urmărește îndeaproape situația din unitățile de învățământ. Autoritățile țin din strâns acest focar pentru a evita răspândirea lui și o explozie de cazuri în rândul copiilor.


„De pe rețeaua medicală școlară avem la Grădinița <> nr.8 din Bârlad, o fetiță care a fost internată și la testare avea streptococ beta-hemolitic ABSENT. Și tot la<>, un alt copil cu angină streptococică. Din evidențele compartimentului Epidemiologie, la Bârlad au fost patru cazuri de scarlatină confirmate: 1 la Grădinița Liceului Pedagogic „Ioan Popescu”; 1 la Școala nr. 11 „G. Tutoveanu” – grupa pregătitoare; 1 la Școala nr. 9 „M.C. Epureanu” și 1 caz la Școala nr. 2 „Vasile Pârvan” – cl a IV-a. Deci 4 cazuri în total la 4 unități diferite”, a precizat Mihaela Vlada, director al DSP Vaslui.



Ce este scarlatina

Scarlatina este o infecție bacteriană care are simptome precum febră, amigdalită acută și o erupție la nivelul pielii de culoare roșu deschis. Această afecțiune este una contagioasă și se transmite destul de ușor de la o persoană la alta, mai ales prin aer, prin picăturile de mucus și salivă.

Această boală se poate preveni doar prin reguli stricte de igienă. În cazul în care persoana deja s-a infectat, această afecțiune provoacă un răspuns imun care în cele mai multe dintre cazuri durează toată viața.