România, printre primele țări din Europa unde se face abuz de antibiotice

România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană la consumul abuziv de antibiotice. În capul listei se află Grecia și Cipru, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Acum că ne află în cel mai sensibil sezon, cel al virozelor și al afecțiunilor respiratorii, antibioticele luate fără recomandarea medicului pot face mai mult rău decât bine. Românii preferă să se informeze de pe net, din auzite sau din afecțiunile anterioare și să administreze independent preparate medicale. Efectul secundar nu este observat imediat, însă după un timp, în corp se dezvoltă așa numitele tulpini de microbi, care devin foarte rezistente la multe tipuri de antibiotice.


„Ajungem să constatăm că nu-și mai fac rolul, nu-și mai fac efectul acolo unde avem nevoie”, spune Nicoleta Bertici, medic primar pneumolog Spitalul Victor Babeş din Timişoara.



A făcut abces cerebral din cauza unui tratament antibiotic prescris telefonic

Este bine cunoscut cazul unei fetițe în vârstă de 10 ani care a ajuns la spital după ce medicul de familie i-a recomandat un tratament cu antibiotice prin telefon. Copilul a ajuns să facă abces cerebral.


„În cazul ei era vorba despre meningită, care nu a fost diagnosticată la timp. A primit un tratament antibiotic inadecvat și a ajuns să facă abces cerebral. O pungă cu puroi la creier. A trebuit intervenit neochirurgical.”, a declarat Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase Spitalul Victor Babeș din Timișoara.


Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, România se poziționează pe locul trei în Europa la consumul abuziv de antibiotice, deoarece românii de cele mai multe ori aleg să o facă în mod independent pe doctorii și să se trateze acasă, de capul lor sau potrivit indicațiilor de pe internet.

Zilnic, oamenii încearcă să procure antibiotice de la farmacii fără rețetă din motive mai serioase sau mai puțin. Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că preparatele antibiotice nu se eliberează fără rețeta de la medic. Și la nivel mondial antibioticele au ajuns a fi o problemă și un pericol. Pe parcursul a două decenii, consumul antibioticelor a crescut cu aproape 50%.