Iohannis a anunțat construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol important în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni. Prin urmare, România împreună cu Georgia și alte state partenere lucrează asupra unor proiecte în acest sens care vor fi un real avantaj.

Iohannis a afirmat că o prioritate îl reprezintă construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan.


„Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul , care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene.”, a spus Iohannis.


Pe lângă acesta, se are în vedere și construirea unui cablu submarin pentru a permite conectarea digitală între UE și Asia Centrală.


„Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală”, a mai declarat Klaus Iohannis.



Operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică

Iohannis spune că acest proiect vine din partea României, iar în ultimii ani acesta a început să miște tot mai mult spre a deveni realitate. Șeful statului român a mai menționat că România lucrează împreună cu Georgia pentru a operaționaliza Coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.


„Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual”, a precizat președintele.


De asemenea, liderul de la București a mai menționat că la moment se discută despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care va lega România de Georgia.