Udrea cere rejudecarea dosarului „Gala Bute”

Elena Udrea își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Târgşor din luna iunie, când autoritățile bulgare au decis extrădarea acesteia în România, după ce a încercat să fugă din țară pentru a scăpa de pedeapsă. Elena Udrea a apelat la rejudecarea cazului în dosarul Gala Bute, aceasta fiind ultima şansă pentru a obţine anularea pedepsei de 6 ani. Anterior, Udrea a mai încercat să scape de pedeapsă prin diferite moduri, însă fără succes.

Luni dimineaţa, Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Elena Udrea a participat la dezbatere și a avut libertatea să vorbească cu avocaţii săi, să îşi salute soţul, Adrian Alexandrov. Timp de peste 3 ore avocații fostului ministru de Turism au încercat să obțină anularea condamnării și cazul să fie rejudecat.

Avocații au afirmat că decizia de condamnare a Elenei Udrea a fost nelegală, pentru că magistraţii de la fond şi apel nu au respectat deciziile Curţii Constituţionale cu privire la abuzul în serviciu. Ba mai mult, completurile de la Instanţa supremă au fost constituite nelegal. În ultima sa intervenți, fostul ministru a solicitat să fie achitată, afirmând că este ţinută în mod ilegal în închisoare timp de câteva luni.


"Eu stau ilegal în puşcărie de şase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal. Cei care nu au acceptat să facă denunţuri au ajuns la puşcărie. În schimb, cei care au avut atribuţii în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute (...) Regret că nu am avut parte de o justiţie dreaptă în România. Sper că, de data aceasta, completul de judecată nu a intrat cu decizia deja luată. Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare", le-a spus Udrea judecătorilor.


Însă, magistraţii au decis să amâne decizia pentru acest caz pentru data de 24 octombrie. De asemenea, judecătorii au admis o cerere a Elenei Udrea şi au sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În schimb, magistrații au respins o cerere de sesizate a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi un aviz consultativ de la CEDO.