Terapie prin tango pentru bolnavii Parkinson

Un grup de persoane care suferă de boala Parkinson se sdună într-o sală de dans din Iași pentru a face terapie prin dans, și anume prin tango. Această afecțiune limitează mișcările corpului, iar dansul este o soluție pentru a putea reduce din boală. Proiectul acesta este unic în România, iar bolnavii cu afecțiuni neurologice se simt mai bine datorită acestor cursuri.

Mai multe femei și bărbați în vârstă frecventează cursurile de tango pentru a se detașa și pentru a uita de afecțiunea care îi stăpânește. Aceștia par a fi foarte pozitivi și entuziasmați de proiect și vin cu mare drag pentru a savura din socializare și timpul liber petrecut util.

Pensionarele care merg la dansurile de tango spun că această tehnică le binedispune, deoarece există perioade în care administrează medicamente și nu se pot mișca. Iar după aceste ore de dans, bolnavii se simt foarte bine, iar perioada de imobilitate se reduce.

Unele persoane sunt atât de entuziasmate încât repetă mișcările și acasă, deoarece mișcarea și muzica reprezintă sănătatea pentru minte și suflet. Mulți dintre vârstinici nu s-ar fi așteptat să ajungă la vârsta lor să învețe un dans atât de popular. Lecțiile de tango argentinian sunt predate de un terapeut și instuctor de dans, care de asemenea are și studii în medicină.


"Din păcate, acest diagnostic vine și cu o depresie, cu o stare depresivă, automat pentru că intervine izolarea. Noi integrăm niște disfuncționalități, daca vreti, in ceva placut si natural si incepem sa corectam, de aici, postura. O stare de bine, în timpul muzicii, secretă dopamina, ceea ce în boala Parkinson lipsește", afirmă Anca Ciliac, instructor de tango.


În Iași sunt aproximativ 3.000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson. Această boală afectează sistemul nervos şi provoacă tulburări de mişcare. În viitor, în Moldova se are în vedere și înființarea unui centru de terapie prin tango, care să sprijine persoanele afectate de boli precum Parkinson și Alzheimer.