Supraveghere audio și video la examenele pentru funcțiile de la stat

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege prin care solicită modificarea condițiilor și modului de desfășurare a testărilor pentru obținerea funcțiilor publice. Potrivit acestora, examenele trebuie să aibă loc sub supraveghere audio și video pentru a exclude posibilitatea falsificării și trișării examenului. Practic, participanții se vor simți ca la susținerea unui examen de Bacalaureat.

De asemenea, subiectele examenului vor fi stabilite în mod aleatoriu, de calculator. Initiațorii proiectului de lege afirmă că vor exista cel puțin 10 subiecte dintre care calculatorul va extrage doar unul pentru a fi rezolvat. Totodată, în mod aleatoriu prin sistem informatic vor fi extrași și membrii comisiei de concurs și reprezentanţii instituţiei care face angajarea.

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, instituțiile publice vor fi nevoite să instalege sisteme de înregistrare video și audio în sălile de examen sau să închirieze săli care au deja astfel de aparatură.

În ultimii ani sunt depistate tot mai multe persoane care încearcă să fraudeze orice tip de examene. Verificările pentru dispozitivele electronice nu sunt mereu reușite, astfel că se găsesc persoane care mai pot strecura obiecte care îi ajută să rezolve și să fraudeze examenele. Cele mai multe cazuri se întâlnesc la elevii care susțin examenele de Bacalaureat. Rare nu sunt nici cazurile în care pretendenții la funcțiile din sistemul bugetar recurg la asemenea soluții pentru a obține postul dorit.

Oficialii consideră că supravegherea prin sistemul audio și video va ajuta la o examinare corectă și eficientă și diminuarea ratei de înșelăciune și fraudare, astfel examenele fiind unele cinstite și funcțiile oferite pe bună dreptate.