Prețul cafelei în UE se scumpește tot mai mult

Din luna octombrie a anului trecut, rata anuală a inflației este într-o continuă creștere. Pentru cei care nu își pot începe dimineața fără o cafea cu lapte şi/sau zahăr, acest ritual ar putea deveni un lux deja din cauza scumpirilor continue. Prețurile acestor produse nu se mai opresc să crească și să șocheze consumatorii, în special în ultimul an.

Preţul laptelui proaspăt integral s-a scumpit în medie cu 24,3% între august 2021 şi august 2022, iar prețul laptelui proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi s-a majorat cu 22,2%. În luna august a acestui an, preţul zahărului a avut parte de o creştere a prețului de 33,4%, faţă de un avans anual de 0,8% în august 2021.

La nivelul tuturor statelor membre UE s-a înregistrat o asemenea creștere de prețuri la produsele respective, cu excepţia Maltei, unde nu s-a raportat o o scumpire a preţului laptelui proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi.

Țările care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri

Făcând o analiză asupra celor mai semnificative creşteri de preţuri pentru fiecare produs, Lituania şi Estonia sunt cap de listă în ceea ce privește scumpirea a trei din patru produse: cafea şi lapte proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi în ambele țări, lapte proaspăt integral (45,8%) în Lituania şi zahăr (81,2%) în Estonia.

Cele mai mari creşteri de preţuri în luna august a acestui an s-au înregistrat la zahăr, în special în Polonia (109,2%), în Estonia (81,2%), în Letonia (58,3%), în Bulgaria (44,9%) şi în Cipru (43,2%).

În ceea ce privește preţului cafelei, cele mai mari majorări de prețuri din august 2022 au fost raportate în Finlanda (43,6%), în Lituania (39,9%), în Suedia (36,7%), în Estonia (36,4%) şi în Ungaria (34,3%).