Factură de 33.000 de lei pe lună la energie pentru un liceu din Reșița

„Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița a primit în septembrie două facturi la energie, una în valoare de 17.552 de lei, iar alta în valoare de 15.662 de lei”, a declarat Adrian Doxan, director Colegiului Național Traian Lalescu, Reșița, pentru Observator.


Unitatea de învățământ a trecut nu de mult printr-un proces de reabilitare energetică în cadrul căruia a fost datată și cu patru panouri solare cu o putere instalată de 30 de kilowatti.


„Generează cam 80-85% din consumul energetic. Asta ar însemna ca factura să fie una derizorie în fiecare lună”, a transmis Ioan Popa, primar Reșița.


Conducerea școlii este convinsă că este vorba despre o eroare: „Indexul vechi citit este de 944 KW, indexul nou citit este de 1189 de kw, deci, o diferenţă de 255 de kw, iar cantitatea facturată de operator este de 6.375”, a spus Adrian Doxan, director.

De altfel, nu este singura școală din județ care a primit facturi uriașe. „Ultima factură venită a fost undeva la peste 12.000 de lei. Mi se pare foarte mult, enorm, ţinând cont că venim din perioada de vacanţă şi nu prea am folosit energia electrică”, a transmis Flavius Lepa, director școală generală Romul Radea - Oravița.

Colegiile nu vor trece în mediul online oricât de mari vor fi facturile la electricitate și gaz, au asigurat autoritățile județene din Caraș-Severin. Directorii, însă, sunt sfătuiți să economisească.


„Din punctul nostru de vedere al Inspectoratului Şcolar, e foarte clar că vom impune o responsabilizare a conducerii pentru a eficientiza un pic şi a economisii energia. Adică, nu mai stăm la ore cu geamurile deschise”, a declarat Carina Pristavu, inspector general ISJ Caraș Severin.