Zeci de români s-au otrăvit cu ciuperci cumpărate de pe marginea drumului

Zeci de români din Bihor au ajuns la secția de primiri urgențe după ce au consumat ciuperci pe care le-au cules ei sau pe care le-au procurat de pe marginea drumului. Medicii afirmă că ciupercile culese din păduri sau cumpărate de pe margine adrumului de la persoane necunoscute pot fi otrăvitoare și chiar poate fi cauza unui deces. Specialiștii spun că românii ar trebui să fie mai precauți cu acest aliment, mai ales dacă nu se descurcă în tipurile de ciuperci.

În mai multe zone din țară, zeci de români au ajuns la Terapie Intensivă după ce au mâncat astfel de ciuperci. În Bihor, la urgențe au ajuns 39 de persoane după ce s-au otrăvit consumând ciuperci de pădure. Nouă persoane dintre acestea au fost internate chiar pe secția de anestezie și terapie intensivă cu insuficiență hepatică. Pacienții au avut nevoie de dializă pentru a elimina toxinele din ciuperci.

Medicii explică că odată ce otrava din ciuperci ajunge în organism aceasta declanșează simptome asemănătoare cu o toxinfecție alimentară. În mare, bolnavii au simptome precum stări de greață, amețeli, chiar și stări de vomă. Efectele unei astfel de intoxicații pot avea urmări mult mai grave decât ne putem aștepta, în unele cazuri survenind și decesul. Chiar și o singură ciupearcă consumată poate ucide un om.

Ploile din ultima vreme au contribuit ca sporii otrăvitori să ajungă și pe ciupercile comestibile, iar din această cauză se diferențiază foarte greu ciupercile comestibile de cele otrăvitoare.

Medicii bat un semnal de alarmă și atenționează că otrava din ciuperci este foarte nocivă. De aceea, doctorii ne recomandă să consumăm doar ciuperci care au fost verificate anterior, adică cele expuse în magazine.