O localitate din România își schimbă numele

Potrivit autorităților în orivința motivelor de a schimba numele, satul Petreu întrunește toate criteriile legale pentru a deveni reședință de comună, de exempluo clădire în care să activeze sediul primăriei, grădiniță, școală primară și gimnazială, dispensar medical, farmacie sau poștă. Totodată, în 2014, postul de poliție al comunei Abrămuț activează în satul Petreu.

În luna septembrie 2021 s-a desfășurat un referendum pentru schimbarea denumirii satului și a reședinței, dintre care 963 de locuitori au votat, iar aproximativ 870 au fost pentru noul nume.


„Prin urmare, a fost inițiată propunerea legislativă prin care se propune schimbarea denumirii comunei Abrămuț, judeșul Bihor, în comuna Petreu și stabilirea reședinței comunei Petreu, județul Bihor în satul Petreu. În urma acestor modificări satele componente ale comunei petreu sunt următoarele: Petreu reședință de comună și satele componente Abrămuț, Crestur și Făncica”, se arată în expunerea de motive.


Comuna Abrămuț este localizată în partea de nord a județului Bihor, la 60 km de municipiul Oradea, iar în parte de est se învecinează cu orașul Marghita.

Potrivit informațiilor furnizate de primărie, comuna a fost atestată documentar pentru prima oară în secolul XIII, prin localitatea Petreu. Denumirea satului este legată de o istorie interesantă. Primul an satul a fost numit Petri. În anul 1332 acesta ajunge să poarte numele de persoană Petru, iar după câteva secole se numește Malmos-Petri. Ceva ani mai târziu denumirea localității se transformă în Monos-Petri, Monospetri denumirea maghiară de azi. Numele localității a suferit o groază de schimbări pe parcusul a mai mulți ani.


Ce presupune propunerea legislativă de schimbare a denumirii

„Art. 1- (1) Denumirea comunei Abrămuț, județul Bihor, se schimbă în comuna Petreu.

(2) Satele componente ale comunei Petreu sunt următoarele: Petreu, Abrămuț, Crestur și Făncica.

(3) Reședința comunei Petreu, județul Bihor, se stabilește în satul Petreu.”