Dolarul american a trecut de 5 lei la cursul BNR

Banca Națională a României a stabilit joi un curs al dolarului american ce trece de 5 lei, fiind într-o continuă creștere de o bună perioadă pe piaţa internaţională. Această creștere a venit după ce valuta americană a trecut peste pragul de 5 lei pe piaţa valutară interbancară, unde a înregistrat o valoare de 5,0335 lei.

De asemenea, creşterea vine pe fondul pieţelor valutare externe și este destul de evidentă și la Bucureşti. Moneda euro a atins joi o valoare de 4,9420 de lei, în scădere față de cursul stabilit miercuri de BNR de 4,9436 de lei.

Miercuri, dolarul american a fost valorificat de BNR la 4,9764 lei, cu o creştere de 0,94%.

Ceea ce ține de piaţa internaţională, dolarul american a atins un nou maxim în ultimele două decenii, iar joi acţiunile au scăzut, investitorii fiind neliniştiţi de perspectivele agresive ale Rezervei Federale americane cu privire la ratele dobânzilor din SUA şi fiind pregătiţi pentru noi majorări în Europa în cursul zilei.

În partea asiatică, moneda euro a ajuns la un nivel destul de scăzut, la minimul ultimilor 20 de ani, yenul la minimul ultimilor 24 de ani, iar lira sterlină la minimul valorii din 1985. Unul dintre motivele pentru care au loc aceste schimbări este și mobilizarea rezerviştilor de către Rusia pentru războiul din Ucraina, însă schimbările bruște și haotice au început după declanșarea războiului din Ucraina. Chiar dacă acesta nu s-a extins în mod direct, conflictul militar a afectat atât țările din Europa, cât și din întreaga lume.