Cutremur cu magnitudinea de 3 pe scara Richter

Seismul a avut loc la o adâncime de 77 de kilometri, având o intensitate de 3 magnitudine pe scara Richter, fiind catalogat ca un cutremur slab. Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că acesta s-a produs în noaptea dintre miercuri spre joi.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 82km E de Brasov, 89km S de Bacau, 104km NE de Ploiesti, 115km V de Galati, 119km NV de Braila, 155km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 173km NE de Pitesti, 193km E de Sibiu, 218km SV de Chisinau.

Cu o zi înainte, miercuri, 21 septembrie 2022 la ora 17:31:00 (ora locală a României) s-a produs un alt cutremur în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea de ml 3.1, la o adâncime de 118km.


Cutremurele din luna septembrie produse în România

În luna septembrie din acest an, în România s-au produs 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 pe scara Richter. Cel mai mare cutremur înregistrat în acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 având o magnitudine de 4,4 pe scara Richter, iar anul trecut a fost înregistrat un cutremur pe data de 26 mai cu o magnitudine de 4,7 pe scara Richter. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti, însă cutremurele nu au provocat stricăciuni. În mare parte acestea au avut loc în zona seismică Vrancea, unde s-au și resimțit cel mai tare.

Zona seismică Vrancea este considerată cea mai activă zona epicentrală din România. Anume din acea zonă pornesc majoritatea cutremurelor înregistrate în România. Regiunea Vrancea are o arie limitată la curbura Munților Carpați, iar cele mai multe cutremure pornesc din zona muntoasă și subcarpatică a Curburii, în Munții Vrancei și ai Buzăului.