Cutremur duminică dimineață în România

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 07:41:39 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut o magnitudine de 3,1 pe scara Richter și la o adâncime de 115 kilometri.

Cutremurul s-a produs și a fost mediu resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 82km S de Bacau, 94km E de Brasov, 106km NV de Galati, 111km NV de Braila, 115km NE de Ploiesti, 160km SV de Iasi, 164km N de Bucuresti, 186km NE de Pitesti, 205km SV de Chisinau, 205km E de Sibiu.

Zona seismică Vrancea este considerată cea mai activă zona epicentrală din România. Anume din acea zonă pornesc majoritatea cutremurelor înregistrate în România. Regiunea Vrancea are o arie limitată la curbura Munților Carpați, iar cele mai multe cutremure pornesc din zona muntoasă și subcarpatică a Curburii, în Munții Vrancei și ai Buzăului.


Ne putem aștepta la un cutremur puternic în România?

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare, profesorul Mircea Radulian, a afirmat că România se poate aștepta la un cutremur major care se poate declanșa oricând. Specialiștii însă nu pot prognoza o dată aproximativă când acesta poate avea loc.


„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de altă parte, ca om de știință tu trebuie să fii foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a spus profesorul Mircea Radulian.