Rafila, despre spitalele de stat și cele private

Ministrul Sănătății spune că în cazul unui pacient care este primit la un spital public și îndrumat spre cel privat, chiar dacă în ambele locuri activează aceeași persoană, apare ”un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese”. Această practică a declanșat diverse subiecte și variante de răspuns.


”E o problemă la care tot ne gândim, sunt diverse dezbateri în zona publică, nu neapărat medicală, dar şi în zona medicală, legat de această combinaţie de slujbe în sectorul privat şi în sectorul public.”, a spus Rafila.


Oficialul este de părere că oamenii ar trebui să aleagă între privat și la stat fără a le combina când au chef, toate acestea pentru a elimina conflictele de interese.


„Conflictul de interese, vă dau un exemplu în care un pacient este primit în zona publică şi îndrumat spre zona privată unde practică aceeaşi persoană, ăsta e un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese fie printr-o legislaţie, fie prin educaţie, prin implicarea organizaţiilor profesionale.”, a declarat Alexandru Rafila.


Rafila spune că poate acest lucru este mai greu de pus în parctică, însă consideră este de acordă că un om poate să fie lipsit de amabilitate atunci când lucrează în sectorul public şi devine foarte drăguţ, foarte amabil atunci când lucrează în sectorul privat. De asemenea, ministrul nu crede nici că un medic care activează în sectorul public și se poartă urât şi îşi îndrumă pacientul către sectorul privat are succes în cariera sa.

Războiul dintre spitalele private și cele de stat a existat mereu, iar oamenii au motivat mereu ca medicii de la spitalele private au o atitudine mult mai grijulie și condițiile sunt mult mai bune față de cele din spitalele de stat.