Ciucă, mesaj de felicitare de Ziua Independenței Republicii Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova. România a fost mereu alături de frații de peste Prut și mereu au susținut modernizarea și dezvoltarea statului, în special aderarea țării la UE. Ciucă spune că România va continua să lupte alături de Moldova pentru un viitor cât mai prosper.


"Construcția statală și națională a Republicii Moldova a traversat multiple provocări, implicând armonizarea unor curente diferite, nostalgii și realități obiective cu aspirațiile majorității române a populației Republicii Moldova. În toată această perioadă, România a fost alături de frații de peste Prut, de guvernele de la Chișinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituțională, economică și la procesul de democratizare și integrare europeană, opțiunea fermă a unei majorități consistente a cetățenilor Republicii Moldova", arată Nicolae Ciucă.


Premierul României spune că în situația de față, statul este gata să ajute Moldova din punct de vedere al produselor energetice pentru a putea face față sezonului rece care vine. Totodată, îi poate susține și cu ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova.

Alături de Germania și Franța, România este unul dintre inițiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Acest lucru vizează acordarea de asistență imediată politică, financiară și materială, dar și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică.


"Anul acesta, cu sprijinul larg al României, independența Republicii Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat și a președintelui pro-european: statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană. Am fost, suntem și vom fi alături de frații noștri de peste Prut cu expertiză și sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură și securitate cibernetică, așa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.", a adăugat șeful Executivului.


Ciucă a mai spus că România este implicată activ cu proiecte de reconstrucție și susținere a instituțiilor și valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-a oferit pentru proiectele Republicii Moldova. România va continua să susțină pașii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul susține că comuniunea de limbă, istorie și cultură a cetățenilor noștri va fi întregită printr-un viitor comun în spațiul european al democrației și valorilor comune.