Șoferii care publică înregistrarea video a camerei de bord pe internet riscă să fie amendați

În lege este indicat faptul că nimeni nu are voie să facă publice asemenea informații fără a cere acordul. Astfel de imagini nu trebuie să ajungă pe Facebook sau alte rețele.

Corect este ca șoferul mașinii care deține înregistrarea video să facă o sesizare pentru șoferul care a intrat pe contrasens. În caz contrar, persoana care apostează astfel de imagini se poate alege cu o amendă usturătoare. Asemenea videoclipuri sunt de mare folos polițiștilor.


"Avem acea prevedere care statuează faptul că poliţistul doar prin propriile simţuri sau prin mijloace tehnice certificate şi omologate poate să constate şi să aplice contravenţie. Pe de altă parte, în mod neoficial sau informal, aceste imagini, de multe ori, ne-au ajutat", a declarat Cosmin Andreica, reprezentant al sindicatului Europol.


Oamenii aleg să se securizeze cu ajutorul acestor dispozitive. Însă legea spune că persoanele care fac publice astfel de imagini riscă să se aleagă cu amenzi.


"Persoanele fizice care au instalate camere video în autoturisme publică imaginile pe Internet sau rețele de socializare ținând cont de circumstanțele prelucrării, persoanei fizice în cauză i-ar putea reveni obligațiile GDRP cum ar fi obligația de informare a persoanei vizate, a reducerii la minimum a datelor și a asigurării securității acestora", spune legea GDPR.


Nu scapă de reguli nici șoferii care fac rideshring și dețin camere de bord care filmează în interiorul mașinii. Acești șoferi trenuie să își inscripționeze mașina pentru a înștiința pasagerii că sunt înregistrați. Legea permite conducătorilor auto să dețină astfel de dispozitive, însă înregistrările video trebuie folosite numai în situații în care au loc anumite infracțiuni iar imaginile pot fi de ajutor oamenilor legii.