Peste 400 de mii de hectare de pământ din România au suferit din cauza secetei

Potrivit Ministerului Agriculturii, din totalul de 402.981 de hectare, 206.705 de hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, alte 33.235 de hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară. O suprafață de 31.714 de hectare au fost cultivate cu rapiţă, iar 74.973 de hectare cu porumb, încă 5.213 de hectare cu soia, iar 866 hectare cu mazăre. Floarea-soarelui a fost plantată pe 34.341 de hectare, iar pe o suprafață de 6.737 de hectare au fost cultivate plante furajere şi 8.986 de hectare au fost ocupate cu alte culturi

Seceta a fost un factor care a dus la scăderea producției de cereale din acest an. În România, din cauza secetei, cele mai afectate terenuri arabile au fost înregistrate în județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Nici anul 2021 nu a fost unul mai bțând cu culturile în perioada de vară. Seceta din 2021 s-a resimțit și mai mult în anul 2022, iar acest lucru a contribuit la o roadă mai săracă.

Autoritățile iau în calcul cultivarea unor noi soiuri de plante care sunt mai rezistente la perioadele secetoase și care nu necesită atât de multă apă pentru o roadă decentă.


„Dacă la începutul sec. XX aveam un an secetos pe decadă, în ultimii 20 de ani am avut 5 ani secetoși în fiecare deceniu. În zona agriculturii vorbim de cultivarea unor soiuri noi. E posibil să ne orientăm spre alte tipuri de culturi care necesită mai puțină apă sau mai mult pe culturi de toamnă în anumite locații. Este posibil ca pe timpul verii să raționalizăm apa”, a declarat anterior Maria-Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru Climă și Sustenabilitate la Administrația Prezidențială.