Culturile de ceapă româneşti nu mai fac faţă importurilor din Olanda. Producătorii noștri nu mai fac față concurenței

„Doar la 2 solarii pe care le-am luat folia de interior, m-a costat 23 de milioane. Se aduce din import. Nu aţi văzut că e olandeză, aia rotundă. De ce aduce din import? Aici e treaba. Vinde-o pe a ta şi când vezi că nu mai ai, aduci şi de acolo. Nu aduci de acolo ţi se strică asta. O vinde şi cu 3 lei, îi convine că are suprafaţă mare”, a spus Petrică, legumicultor, pentru Observator.


Dorina, legumicultor, are aceleași probleme: costurile mari o țin în loc. „O parte din noi cultivăm. Avem marfă românească. Se aduce foarte multă ceapă, dar cumpără cineva. În cazul în care nu avem arbagic, trebuie să-l cumpărăm şi este foarte scump. Este 10 lei kilogramul. Uneori şi 15 lei, usturoiul este la fel”, a declarat femeia pentru sursa citată.

Clienții ar vrea să gătească cu produse românești, dar cred că și guvernanții trebuie să fie în asentiment și să le dea fermierilor ajutoare de stat. „Ar trebui să cultivăm de toate aici. Să nu mai aducem nimic din import”, e de părere un client.


„În condiţiile în care producătorul este incurajat cu o subventie, în momentul acela o va pune in pământ. Noi avem multă experienţă in domeniul producerii legumelor şi fructelor. Trebuie incurajat lucrul acesta”, susține un altul.


Până atunci, însă, cresc importurile, iar ceapa din cămările noastre vine din Olanda. România are aproape 16.000 de hectare de ceapă uscată cultivate, situându-se pe locul 6 în Uniunea Europeană. Olanda este pe primul loc, cu aproximativ 40.000 de hectare.

Producția a scăzut considerabil în țara noastră. În 2021, de pildă, am avut în jur de 375.000 de tone, cu 4% mai puțin față de anul 2020, iar importul a crescut de 33 de ori mai mult față de export.

Experții în agricultură admit că anul acesta producția va fi la jumătate. Vlad Gheorghe, președinte registru OIPA, afirmă că „ceapa, de regulă, dacă este o cultură foarte bine întreţinută, dă undeva la 60 de tone la hectar. Anul acesta cred că ne situăm sub 30 de tone. Acum este perioada recoltatului, iar condiţiile sunt foarte dificil.”